Anuncia't al Descobrir

10 escenaris catalans d’Oscar

Intèrprets i directors guardonats a Hollywood han rodat als nostres pobles i ciutats. Descobrim aquests escenaris de cinema.

Catalunya és un gran plató. Cada dia es roden pel·lícules, sèries i anuncis als carrers dels nostres pobles i ciutats. Però aprofitant que s’acosta la gala dels premis Oscar (el 4 de març), hem volgut fer un repàs dels escenaris catalans que han estat vinculats d’alguna manera a aquests guardons emblemàtics de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques a Los Angeles (Califòrnia). Descobrim els carrers i paisatges que han vist passar actrius, actors i directors guanyadors de l’Oscar i recordem les pel·lícules oscaritzades que han projectat la imatge de Catalunya arreu del món.

Taylor i Hepburn, seduïdes per Begur

El director Joseph L. Mankiewicz (guanyador de quatre premis Oscar) va aterrar a Begur amb un guió intens de Tennessee Williams i tres estrelles (Elizabeth Taylor, Katherine Hepburn i Montgomery Clift) per rodar ‘De sobte, l’últim estiu’ (1959). La presència dels actors va causar un gran impacte a la Costa Brava. Es van enregistrar escenes a la platja de Sant Pol, la platja de S’Agaró, Sant Antoni de Calonge, Pals i Begur. Taylor i Hepburn van ser nominades a millors actrius per aquest film, però finalment no es van endur cap guardó.
Elizabeth Taylor a 'De sobte, l'últim estiu' Elizabeth Taylor a 'De sobte, l'últim estiu'

L’ombra d’Orson Welles a Cardona i S’Agaró

Orson Welles, guardonat amb l’Oscar per ‘Ciutadà Kane’, va rodar dues pel·lícules al nostre país. L’any 1954 va situar a S’Agaró i a Sant Feliu de Guíxols algunes escenes de ‘Mr. Arkadin’, una enigmàtica història amb una gran força visual. L’Hostal de la Gavina i els penya-segats dels entorns van ser escenaris del film. Welles va tornar a Catalunya l’any 1965 per dirigir ‘Campanades a mitjanit’. La col·legiata romànica de Sant Vicenç, al castell de Cardona, va ser el teló de fons ideal per a l’ambient medieval que requeria el guió.
Orson Welles durant el rodatge al castell de Cardona Orson Welles durant el rodatge al castell de Cardona

Anne Baxter es passeja per Tamariu

A Begur, concretament a la platja de Tamariu, i a Palamós es van rodar seqüències d’‘Ombres acusadores’ (1958), amb la guanyadora d’un Oscar Anne Baxter. L’actriu ja havia protagonitzat grans pel·lícules a Hollywood com ‘Tot sobre Eva’, de Mankiewicz; ‘Jo confesso’, de Hitchcock, o ‘The Blue Gardenia’, de Fritz Lang, amb la qual cosa la seva presència no va passar gens desapercebuda. En aquesta pel·lícula d’intriga, es retroba amb el seu germà (Richard Todd), a qui tots creien mort, a la terrassa de l’històric Hostal Sa Tuna.
Anne Baxter i Richard Todd en una escena a la platja de Tamariu Anne Baxter i Richard Todd en una escena a la platja de Tamariu

Una musa de Hitchcock a Blanes

Joan Fontaine, guanyadora d’un Oscar a millor actriu pel film de Hitchcock ‘Sospita’ i protagonista de ‘Rebeca’, va rodar a Catalunya algunes escenes de la pel·lícula ‘Decameron Nights’ (‘Tres històries d’amor’) l’any 1952. Dalt del vaixell, els intèrprets parlen mentre s’observa la vila de Blanes al fons. S’hi aprecien la cala de Sant Francesc i el castell de Sant Joan, edifici des d’on també es van rodar algunes seqüències. El Racó de la Calma de Sitges, entre el Palau Maricel i el Cau Ferrat, va ser també escenari d’un fragment de la pel·lícula.
Joan Fontaine en una escena de 'Decameron Nights' rodada a Blanes Joan Fontaine en una escena de 'Decameron Nights' rodada a Blanes

El record d’Ava Gardner a Tossa de Mar

Ava Gardner va rodar a Tossa de Mar diverses seqüències de la pel·lícula ‘Pandora i l’holandès errant’, l’any 1951. Gardner no va guanyar mai cap Oscar, però hi va estar nominada. Tampoc va arribar a obtenir el guardó el seu company de rodatge, James Mason, però ambdós eren estrelles consagrades de Hollywood quan van venir a Catalunya. A Tossa hi ha molts detalls que recorden el pas de Gardner, com l’escultura de bronze a mida natural que presideix el mirador de la vila vella. A l’Hotel Tonet, al costat de l’església, s’hi conserven algunes fotografies d’Ava Gardner, i a la Pastisseria Tomàs podreu comprar uns dolços que, segons diuen, agradaven molt a l’actriu nord-americana. Durant el rodatge, Gardner es va allotjar a l’Hotel Trias de Palamós.
Ava Gardner a Tossa en una escena de 'Pandora i l'holandès errant' Ava Gardner a Tossa en una escena de 'Pandora i l'holandès errant'

El cap de Creus de Kirk Douglas i Yul Brynner

El guanyador d’un Oscar Yul Brynner va rodar al cap de Creus ‘El far de la fi del món’ (1971), basat en la novel·la homònima de Jules Verne, en la qual també actuaven Kirk Douglas i Fernando Rey. Per al rodatge, ambientat al cap d’Hornos, es va construir expressament un far de formigó al voltant del qual tenia lloc l’acció i que hauria d’haver estat destruït, però l’equip no va complir el compromís de retirar els decorats. El fals far va romandre dempeus durant més de 35 anys, fins que el 1998 es va decidir enderrocar-lo.
Kirk Douglas al cap de Creus davant del far desaparegut Kirk Douglas al cap de Creus davant del far desaparegut

La Barcelona d’Almodóvar

Més recentment, l’any 1999, Pedro Almodóvar va situar a Barcelona l’argument de ‘Todo sobre mi madre’, film amb el qual va guanyar l’Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa. Manuela (Cecilia Roth) viatja a Barcelona per trobar el seu exmarit i recorre escenaris com el Palau de la Música, la casa Ramos (a la plaça de Lesseps), el carrer de l’Allada-Vermell, l’Hospital del Mar o la plaça del Duc de Medinaceli. Al final de la pel·lícula, el cementiri de Montjuïc acull una de les escenes més emotives.
Cecilia Roth i Antonia San Juan al carrer de Sant Pere més Alt Cecilia Roth i Antonia San Juan al carrer de Sant Pere més Alt

Bardem, de la Costa Brava al Raval

El director Alejandro Amenábar va escollir la platja de sa Conca, a S’Agaró, per rodar dues escenes de ‘Mar adentro’ el novembre de 2003, amb Javier Bardem i Belén Rueda. Aquest film va rebre l’Oscar a la millor pel·lícula estrangera. El mateix Javier Bardem (guanyador d’un Oscar per ‘No Country for Old Men’) també va protagonitzar a Barcelona la pel·lícula ‘Biutiful’ (2010), d’Alejandro González Iñárritu, que va rebre dues nominacions: a millor actor i a millor pel·lícula de parla no anglesa. Els carrers del barri del Raval hi són ben presents.
Javier Bardem recorre la Barcelona més deprimida a 'Biutiful' Javier Bardem recorre la Barcelona més deprimida a 'Biutiful'

La carta d’amor de Woody Allen

‘Vicky Cristina Barcelona’, escrita i dirigida per Woody Allen, és segurament la pel·lícula amb Oscar (Penélope Cruz va rebre el guardó a millor actriu de repartiment) que més lluny ha projectat la imatge de Catalunya, especialment de Barcelona. La Pedrera, el parc d’atraccions del Tibidabo, la Rambla, el parc Güell o els carrers del barri Gòtic es presenten amb una llum seductora davant l’objectiu d’Allen, guanyador de quatre premis Oscar al llarg de la seva carrera. El director va expressar la seva voluntat que la pel·lícula fos “una carta d’amor a Barcelona i de Barcelona a la resta del món”.
Les protagonistes de 'Vicky Cristina Barcelona' visiten el terrat de la Pedrera Les protagonistes de 'Vicky Cristina Barcelona' visiten el terrat de la Pedrera

A Sitges amb Julianne Moore

Julianne Moore i Eddie Redmayne, ambdós guanyadors de l’Oscar, van protagonitzar el film ‘Savage Grace’. La terrassa del restaurant El Vivero, situat dalt d’un promontori amb bones vistes de la platja de Balmins de Sitges, és l’escenari d’algunes seqüències amb Eddie Redmayne, per una banda, i amb les actrius Julianne Moore i Belén Rueda per l’altra, gravades a l’agost del 2006. L’escena rodada a Sitges representa, en realitat, Cadaqués.
Julianne Moore i Belén Rueda es troben a Sitges Julianne Moore i Belén Rueda es troben a Sitges
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Descobrir.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació