Actualitat 2019

Albert Villaró: “La catedral de la Seu d’Urgell és universal”

L’escriptor i historiador dóna suport al gran temple romànic de l'Alt Urgell

16 de de març de 2019
Albert Villaró
Albert Villaró

Nascut a la Seu d'Urgell, l'escriptor Albert Villaró es confessa un enamorat de la catedral del seu municipi. Com a arqueòleg, la seva fascinació per aquest monument va més enllà de l’aspecte arquitectònic i afirma que és un espai que “parla”. "Fa vint anys, en unes excavacions al claustre, vaig trobar l’ara paleocristiana que avui és la que presideix l’altar major. Va ser un moment epifànic, la meva petita contribució a la història mil·lenària de la catedral dels Pirineus. Em vaig sentir com una minúscula baula d’una cadena llarguíssima i anònima."

L’escriptor considera que aquesta catedral representa moltes coses per a la ciutat on es troba, però també sap que traspassa fronteres, ja que “és comunitat i és universal”. I es mostra així de concís justificant la seva elecció: “Perquè és escenari, testimoni i monument”.

Novel·la històrica amb imaginació
Albert Villaró (la Seu d’Urgell, 1964) és escriptor, arqueòleg i historiador. Per això, moltes de les seves novel·les tracten temes històrics o hi juguen, reinterpretant el passat o imaginant un temps fictici per explicar el futur, com es veu a l’obra ‘Els ambaixadors’, que transcorre en una Catalunya independent, i amb la qual va guanyar el Premi Josep Pla l'any 2013. El 2015 va obtenir el Premi Prudenci Bertrana amb una novel·la on també es barreja la intriga i la ficció històrica, ‘La bíblia andorrana’. Entre altres títols de l’autor, també destaquen ‘Blau de Prússia’ (2006), ‘Obaga’ (2003) o ‘L'escala del dolor’ (2012). La seva darrera obra, publicada aquest 2019, és ‘El sindicat de l'oblit’.
 

Catedral de la Seu d'Urgell
La catedral de la Seu d'Urgell
 

Escollir 'El monument favorit dels catalans'
La revista SÀPIENS, l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i Catalunya Ràdio organitzen la quarta edició del concurs que des del 2016 escull el monument favorit de Catalunya.

En el concurs, 12 monuments aspiren a 'El monument favorit dels catalans'. Deu són triats per un jurat i els altres dos són escollits per proposta popular, en una primera fase en què qualsevol usuari pot proposar un monument. Després d'aquesta primera setmana, comencen les votacions: en la primera (del 20 al 27 de març), s'enfronten els 12 monuments finalistes, dels quals només quatre es classifiquen per a les semifinals. En la primera semifinal s'enfrontaran el primer i el quart, i, en la segona, el segon i el tercer. Els guanyadors de cada semifinal es batran en la gran final, que serà del 10 al 17 d'abril. Aquell dia sabrem quin és 'El monument favorit dels catalans' 2019!

Com es vota?
Per votar i optar als premis, us heu de registrar al web. Podeu emetre un vot cada hora, sempre a sapiens.cat/monumentfavorit. Com sempre, us anirem informant a xarxes, especialment al Twitter, amb l'etiqueta #monumentCat.

La gran novetat del 2019: el bonus Popap
Aquest 2019, 'El monument favorit dels catalans' té una gran novetat. I és que als resultats finals de cada fase s'hi afegirà una quantitat de vots extra (el "bonus Popap"), els recollits en una enquesta que es farà a l'Instagram del programa 'Popap', de Catalunya Ràdio. Un dia abans de la fi de cada enfrontament, s'obrirà una enquesta al programa conduït per Mariola Dinarès en què es batran els monuments que s'enfronten en les semifinals i en la final. L’enquesta es vehicularà a l’Instagram del programa, mitjançant l’Instagram Stories; començarà a les 13.30 h del dia anterior de la fi de la fase en concret i acabarà 24 hores després (a les 13.30 h del dia en què es tanca la fase). El guanyador de l'enquesta rebrà un bonus Popap: 2.000 vots extra que s'afegiran al resultat obtingut al web del concurs. En el cas de la final, aquest bonus serà de 3.000 vots. Consulteu les bases del concurs per saber-ne tots els detalls.

Comentaris