Anuncia't al Descobrir

El monument favorit dels catalans 2018

Vota i entra en el sorteig de centenars de premis

“La portalada monumental de Santa Maria de Ripoll és una obra excepcional”

Martí Gironell aposta pel monestir mil·lenari de Ripoll com a monument favorit

L’escriptor i periodista Martí Gironell també ha volgut escollir enguany un candidat a monument favorit, i opta pel monestir de Santa Maria de Ripoll. Per Gironell, “la portalada monumental de mitjan segle XII és una obra única, excepcional, i la bíblia de pedra que hi ha esculpida la fa mereixedora de ser reconeguda com un referent de l’art romànic internacional”.

De fet, la portalada del monestir va ser restaurada al llarg del 2016, i a finals de gener de 2017 es va reobrir al públic, recuperant la seva policromia original i les diferents tonalitats de la pedra. Això ha de servir per impulsar amb més força la seva candidatura com a Patrimoni Mundial de la Unesco, que va començar l'any 2013.

Jueus, bandolers, abats i el destí
Martí Gironell (Besalú, 1971) és escriptor i periodista. El seu debut literari va arribar el 2007 amb 'El pont dels jueus', tot un èxit de vendes i un dels fenòmens literaris dels últims temps que fins i tot ha generat una ruta turística per Besalú.

Amb la seva segona novel·la, 'La venjança del bandoler' (Columna, 2008), va obtenir el Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica, i el 2012 va publicar 'L'últim abat', sobre la vida del monjo Bonaventura Ubach, fundador del Museu de Montserrat. El 2015, va publicar ‘El primer heroi’, en què la història se situa en l’època del Neolític i aquest 2018 torna a triomfar gràcies a la seva nova novel·la, 'La força d'un destí' amb la qual ha obtingut el Premi Ramon Llull d'enguany.

A més a més, Gironell treballa als serveis informatius de Televisió de Catalunya i és articulista de diferents mitjans de comunicació.

Escollir el monument favorit dels catalans
La revista DESCOBRIR, amb el suport de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i de Catalunya Ràdio, organitza el concurs per escollir el monument favorit de Catalunya per tercer any consecutiu. Després de dues exitoses edicions, en què sortiren guanyadors el Turó de la Seu Vella (2016) i el castell de Cardona (2017), aquest 2018 el concurs arriba amb novetats.

Com funciona el concurs
En el concurs, que té lloc del 5 d'abril al 10 de maig, hi participen 12 monuments (2 escollits per votació popular i 10 escollits per una comissió d'experts). S'estructura en 5 fases:

  1. Fase 1 (del 5 a l'11 d'abril). Tothom qui ho vulgui podrà proposar el monument que vol que entri a formar part del concurs a través del web. Els dos més votats d'entre tots els proposats passaran a formar part de la llista de monuments finalistes. Els altres 10 els escollirà una comissió d'experts.
  2. Fase 2 (del 12 al 19 d'abril). Haureu de dir quin dels 12 monuments us agrada més. Es classificaran els quatre més votats.
  3. Fase 3 (del 19 al 26 d'abril). Primera semifinal. S'enfronten el primer i el quart monuments classificats.
  4. Fase 4 (del 26 d'abril al 3 de maig). Segona semifinal. S'enfronten el segon i el tercer monuments classificats.
  5. Fase 5 (del 3 al 10 de maig). La gran final. S'enfronten els dos monuments classificats en les semifinals.
Per votar i optar als premis que sortegem cada setmana, cal ser usuari registrat (si ja teniu un compte, no cal que us en creeu un de nou). Podeu emetre un vot cada hora.

La gran novetat del 2018: el 'trivia' del monument favorit
Aquest 2018 buscarem la persona que més en sap sobre el patrimoni del nostre país. Com ho farem? Doncs amb un Trivia en què apareixeran preguntes sobre el conjunt patrimonial català de diferents dificultats. Caldrà respondre'n tantes com es pugui en tres minuts. El premi per al guanyador/a és una nit exclusiva al jaciment d'Empúries i un sopar de luxe al restaurant Molí de l'Escala, a tocar de la ciutat grecoromana. El Trivia comença el 13 d'abril.

Seguiu-nos a les xarxes i a Catalunya Ràdio
Com en les altres edicions, cada dijous Joan Morales serà al programa 'Estat de Gràcia' de Catalunya Ràdio. A partir de les 18 h, el director del DESCOBRIR explicarà en directe les novetats del concurs i revelarà els monuments guanyadors de cada fase.

Com sempre, podreu saber les novetats del concurs a Twitter, Facebook i Instagram amb el 'hashtag' #monumentCat. Tot i que el concurs serà present a totes les xarxes del DESCOBRIR, el gran protagonista del concurs serà Twitter.

Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Descobrir.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació