Anuncia't al Descobrir

10 refugis per iniciar els nens en la muntanya

Una selecció d’allotjaments de muntanya des del Pirineu fins als Ports

Una bona manera d'iniciar-nos en la muntanya amb la família és començar a dormir en refugis. Per escollir els deu d’aquest llistat hem tingut en compte aspectes com els serveis que ofereixen o l’accessibilitat: a tots s’hi arriba en menys d’una hora a peu, a la majoria ens hi podem atansar amb vehicle propi i tots deu han estat pensats per anar-hi de juny a setembre, quan les temperatures són més benignes i no hi ha neu al llarg del camí.

Refugi de Colomers (Val d'Aran)

Refugi de Colomers Façana del refugi de ColomersFlickr
El refugi de Colomers, propietat del Conselh Generau d’Aran, està situat a la Val d’Aran, a 2.135m d’altitud, a la zona perifèrica del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. El refugi està en funcionament des de l’any 2008 i ha substituït els dos anteriors, Colomers I i Colomers II, ubicats també a l'estany Major de Colomers. Té una capacitat per a 60 persones, distribuïdes en cinc habitacions amb lliteres, matalassos i mantes. Ofereix servei de menjar, bar, i compta amb lavabos i dutxes. És un dels nou refugis per on passa la popular travessa Carros de Foc. Recomanem visitar un dels circs glacials més imponents del Pirineu a través de la ruta circular (senyals grogues) que enllaça vuit llacs de gran bellesa.

Com arribar-hi: des de Salardú heu d'agafar la carretera que puja per la vall d’Aiguamòg, en direcció als Banhs de Tredòs. Del 15 de juny al 15 de setembre és obligat deixar el vehicle al pàrquing del balneari. Des d'aquest punt, a l'estiu hi ha un servei de taxis que us deixarà a 40 minuts a peu del refugi.

Més informació al web del refugi.

Refugi dera Honeria (Val d'Aran)

Refugi dera Honeria Exterior del refugi dera HoneriaAleix Saura i Carulla
A la vall de Toran, a la Val d'Aran, hi trobem el Refugi dera Honeria, a 1.015 metres d'altitud. Compta amb 30 places; ofereix servei de bar, menjars, cuina lliure, WC i dutxa d'aigua calenta, i està obert tot l'any. L'Aleix, el guarda, ofereix als clients un ventall d'activitats per conèixer la vall, com senderisme o excursions amb raquetes.

Com arribar-hi: heu d'agafar la N-230 fins a Pontaut, municipi situat entre Les i la frontera amb França. A la cruïlla, heu d’anar en direcció Canejan i continuar fins al trencat al poble de Sant Joan de Toran. Una vegada allà, heu de continuar 8 km més per la carretera asfaltada. S'arriba amb cotxe fins al mateix refugi.

Més informació al web del refugi.

Refugi Borda de Sorteny (Andorra)

Refugi de Sorteny Exterior del refugi de SortenyRefugi de Sorteny
El refugi Borda de Sorteny es troba al Principat d'Andorra, al Parc Natural de la Vall de Sorteny. És una antiga borda de muntanya que, després de ser restaurada tot conservant-ne les característiques originals, s’ha convertit en un espai del tot confortable. Disposa de cinc dormitoris de vuit llits i un de deu places. A l'hivern podreu tastar la seva cuina casolana i gaudir de les nits de ‘fondue’ de formatge i raclet.

Com arribar-hi: des d'Ordino, heu de seguir la carretera direcció a l'estació d'esquí Ordino-Arcalís. Abans d'arribar-hi, poc després del Serrat, heu d'agafar el trencall a mà dreta que condueix a l'aparcament de Sorteny. Des d’aquí, només us queda fer una passejada d'uns 30 minuts fins al refugi.

Més informació al web del refugi.

Refugi Colomina (Pallars Jussà)

Refugi Colomina Exterior del refugi ColominaFlickr
El refugi Colomina es troba al sector meridional del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, a 2.395 metres d'altitud. Va ser construït a la ribera de l'estany Colomina el 1917. Inicialment hi vivia l'enginyer suís Keller, que dirigia el que va significar la primera gran obra hidroelèctrica de l'Estat. Acabades les obres de la zona lacustre de la vall Fosca, la companyia FECSA va cedir la gestió del refugi a la FEEC, que el va inaugurar com a allotjament muntanyenc l’any 1973. Té una capacitat per a 40 persones i ofereix servei de menjars, begudes, WC, dutxes d'aigua calenta, calefacció i Internet. És un dels nou refugis per on passa la popular travessa Carros de Foc.

Com arribar-hi: per accedir-hi haureu d'anar fins a la Torre de Cabdella i, des d'allà, fins al pantà de Sallente. A l'estiu, un telefèric s'enfila des d’aquest pantà fins a l'estany Gento. A partir d'aquest punt, haureu de caminar 45 minuts fins al refugi.

Més informació al web del refugi.

Refugi de Malniu (Cerdanya)

Refugi de Malniu Exterior del refugi de Malniu durant l'hivernWikimedia Commons
Porta el nom dels estanys que té al costat. Situat al peu del Puigpedrós, dins la Reserva Nacional Cerdanya-Alt Urgell, s’enlaira a 2.138 metres d’altitud. Té 54 places repartides en lliteres amb matalassos, mantes i coixins; lavabos secs (sense aigua corrent ni cadena amb el dipòsit d'aigua) a l'interior del refugi i WC i dutxes d'aigua calenta a l'exterior, en temporada d'estiu. També ofereix servei de bar i menjars i disposa d’estufa i un espai multimèdia.

Va ser inaugurat el 1954 i és propietat de l’Ajuntament de Meranges, el municipi en què es troba.

Com arribar-hi: heu d'anar fins al poble de Ger i, un cop allà, prendre el desviament cap a Meranges. Passat el municipi, cal seguir la pista forestal fins al refugi (10 km).

Més informació al web del refugi.

Refugi Estanys de la Pera (Cerdanya)

Refugi Estanys de la Pera Façana del refugi Estanys de la PeraFlickr
A 2.357 m d’altitud, el refugi Estanys de la Pera es troba al vessant sud del port de Perafita, al costat dels estanys homònims. Data de 1957 i segueix el mateix patró arquitectònic que els refugis Sant Jordi i Serra d’Ensija. Es tracta d’un indret ideal per a la pràctica de l’excursionisme a l’estiu i de l’esquí de muntanya i les raquetes de neu a l’hivern (els perfils de les muntanyes que l’envolten són majoritàriament força arrodonits). Té una capacitat per a 35 persones, ofereix servei de bar i compta amb lavabos, dutxes d’aigua calenta, mantes i una estufa de biomassa. És propietat de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC).

Com arribar-hi: heu d'anar fins a Martinet i, un cop allà, agafar la carretera fins a Arànser (LV-4036). Poc abans d'arribar a l'estació d'esquí d'Aransa, la carretera dóna pas a una pista de terra que haureu de seguir fins al refugi de Prat Miró. Allà haureu d’agafar la pista de terra que surt a mà dreta en direcció a la font de les Pollineres, on arribareu després de 4 km. Des de l'aparcament al refugi hi ha uns 40 minuts a peu.

Més informació al web del refugi.

Refugi d'Ulldeter (Ripollès)

Refugi d'Ulldeter Façana del refugi d'UlldeterBernat Calbetó
Inaugurat el 1959, l'actual refugi d'Ulldeter es va construir en substitució de l'anterior (1909), d'estil noucentista i endegat pel Centre Excursionista de Catalunya. Situat a la falda del Gra de Fajol, a 2.221 metres d’altitud, compta amb habitacions de sis places en lliteres. Hi ha flassades, coixins i calçat de recanvi per utilitzar només al seu interior, però és necessari portar sac de dormir o llençols. Té a prop el naixement del riu Ter i ofereix servei de mitja pensió, menú de migdia i servei de bar; té dutxes d'aigua calenta i lavabos, i de juny a mitjan setembre és obert cada dia. La resta de mesos només obre els caps de setmana i festius. S'ha de reservar.

Com arribar-hi: està situat al terme municipal de Setcases, per la qual cosa primer cal anar a aquesta localitat del Ripollès. Un cop allà, heu de seguir la carretera fins a Vallter 2000. No cal que arribeu a l’estació: passat el primer pàrquing del telecadira, trobareu una indicació del refugi. Podreu aparcar allà mateix. El camí surt des d'un revolt i hi ha un indicador. Des d'allà són 30 minuts de pujada fins al refugi seguint les marques de GR.

Més informació al web del refugi.

Refugi de Rebost (Berguedà)

Refugi de Rebost Exterior del refugi de RebostBernat Calbetó
Situat dins del Parc Natural del Cadí-Moixeró, al terme municipal de Bagà, el refugi Rebost es va inaugurar el 1955 després que la Unió Excursionista de Catalunya rehabilités una antiga casa de pagès per acollir els amants de l'excursionisme. Es troba a 1.640m d'altitud i té capacitat per a 50 persones, que es distribueixen en dues sales grans de 22 i 28 places amb lliteres de tres pisos. Ofereix servei de bar i menjador i mitja pensió. Hi ha flassades, coixins i calçat de recanvi per utilitzar únicament a l'interior del refugi. Els seus guardes, l'Anna i en Cinto, us acolliran com si fóssiu a casa. Alguns caps de setmana s'hi projecta un documental sobre el Parc Natural del Cadí-Moixeró. Està obert tots els dies des de principis de juny fins a finals de setembre. La resta de l’any és obert els caps de setmana i festius. S'ha de reservar.

Com arribar-hi:
per accedir-hi, heu d'anar fins a Bagà i agafar la carretera de Coll de Pal (BV-4024). Passat el km 13, a uns 200 metres hi ha una esplanada on s’ha de deixar el cotxe. Des d'aquí es pot arribar al refugi per un sender o per una pista (totes dues surten des del mateix punt).

Més informació al web del refugi.

Refugi La Mussara (Baix Camp)

Refugi La Mussara Exterior del refugi La MussaraRamon Combalia
Es troba a les muntanyes de Prades, al municipi de Vilaplana. Exactament, s'ubica a tocar del poble abandonat de la Mussara, al mig del bosc, i té unes vistes fantàstiques sobre el Camp de Tarragona. És un indret perfecte per fer escalada i per descobrir les muntanyes de Prades. Té 57 places, algunes en habitacions dobles, i està proveït de lavabo, dutxa, bar amb servei de menjars i Wi-Fi. És un dels quatre refugis de la Ruta dels Refugis, una travessa a peu que transcorre per les muntanyes de Prades i que està pensada per fer-la en quatre dies i dormir en quatre refugis, un dels quals és el de La Mussara.

Com arribar-hi: heu d'anar fins al municipi de Vilaplana. Del poble surt una pista que porta fins al refugi, que es pot fer amb cotxe.

Més informació: 629 750 484 o a través d'un e-mail a refugilamussara@gmail.com.

Refugi Caro (Baix Ebre)

Refugi Caro Façana del refugi CaroFlickr
Situat a 1090 metres sobre el nivell del mar, el refugi Caro es troba al Parc Natural del Massís dels Ports. Es va construir el 1968 sobre la base d’un antic maset. És propietat de la Unió Excursionista de Catalunya (UEC) i està gestionat pels guardes del refugi, Pere i Helena. A la planta baixa hi trobem una gran sala-menjador amb un espai de cuina lliure, el bar i la cuina. Té calefacció amb llar de foc i estufa de llenya. A la primera planta hi ha les habitacions, amb un total de 50 places distribuïdes en cinc dormitoris amb lliteres i lavabos amb dutxa. En un edifici annex exterior, l'anomenat 'refugi lliure', hi ha els serveis per a la zona d’acampada.

Com arribar-hi: des de Tortosa heu d'agafar la carretera que s'enfila fins al Caro. El refugi es troba a 100 metres de la carretera i s’hi accedeix per un camí interior de la finca.

Més informació al web del refugi.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació