Anuncia't al Descobrir

El monument favorit dels catalans 2018

Vota i entra en el sorteig de centenars de premis

Fortalesa dels Vilars

Arbeca (Garrigues)
La fortalesa ibèrica dels Vilars, a Arbeca

La fortalesa ibèrcia dels Vilars, a Arbeca - GIP, UdL

És un dels jaciments arqueològics ibèrics més ben conservats d’Europa i va allotjar durant 400 anys generacions de famílies ibèriques de la tribu dels ilergets. La seva gran muralla defensiva és un dels elements més destacables de l’antic assentament, que va ser construït fa més de 2.800 anys. Encara falta per excavar gairebé el 80% del perímetre del jaciment, el qual va ser declarat Bé d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya l’any 1998.

Les cases del poblat estaven construïdes recolzant-se en la muralla, i les seves portes s'obrien a uns carrers que acabaven en una plaça central, presidida per una cisterna. La bona conservació del poblat demostra que va ser abandonat, molt probablement perquè la població havia crescut tant que s'havia quedat petit. 

En la teva visita a Arbeca no et pots perdre la vista que hi ha des del castell del nucli garriguenc. S'hi pot veure tota la plana de l'Urgell i les muntanyes del Montsec, juntament amb la serra de Prades i, al fons, els cims dels Pirineus. El nucli antic de la vila és ideal per passejar-hi i gaudir dels carrers estrets i els edificis de pedra.

El que no et pots perdre
 • Fa més de 500 anys que el municipi d'Arbeca celebra la fira de Santa Caterina pels volts del 25 de novembre. S'hi troben durant tot el diumenge parades d'artesania i de menjar tradicional. És on es poden tastar els primers olis d'Arbeca de la temporada. 

Informació pràctica
 • Fortalesa els Vilars
 • Camí dels Vilars, s/n. Arbeca
 • 973 16 00 08 (Ajuntament d'Arbeca)
 • S'organitzen visites guiades a la fortalesa ibèrica dels Vilars els caps de setmana a les 12 h.
 • Visita guiada per a grups de menys de 20 persones: 5€ els adults; 1,5€ els infants d’entre 8 i 14 anys, i gratuït per als menors de 8 anys i els residents d’Arbeca.

Com arribar-hi
 • Amb cotxe: Sortim d'Arbeca per la C-233 en direcció a Vilanova del Bellpuig i just després de travessar el canal d'Urgell girem a la dreta i circulem al costat del canal fins que girem a l'esquerra per un trencall que està senyalitzat.

On menjar
 • La Placeta. Ubicat a la plaça de l'Església d'Arbeca, hi fan cuina casolana amb productes de proximitat. 
 • Els Fogons de la Carme. És una aposta segura, per la proposta gastronòmica, el tracte i l'estima pels productes de proximitat. Es troba a Cervià de les Garrigues.

On dormir

 • Ca la Ganxeta. Situada al vell mig del núcli antic de l’Albi, ha estat restaurada conservant els elements arquitectònics originals.
 • Cal Pastor. Al municipi de la Pobla de Cérvoles, podràs gaudir de les vistes dels camps de conreu de vinyes i oliveres. 

Més idees per esprémer la visita
Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació