Anuncia't al Descobrir

El monument favorit dels catalans 2018

Vota i entra en el sorteig de centenars de premis

Santa Maria de Mataró

Mataró (Maresme)
Imatge general de la capella dels Dolors, una joia del barroc català

Imatge general de la capella dels Dolors, una joia del barroc català - © Marga Cruz

Amb la seva façana altiva però discreta, la basílica presideix la plaça de Santa Maria. A dins, la monumental església atresora la magnífica capella dels Dolors, una joia de la pintura barroca, obra d'Antoni Viladomat, considerat el millor pintor català de la primera meitat del segle XVIII. Recentment restaurades, les pintures llueixen amb tota la seva esplendor.

Aquest exemple més destacat del barroc religiós català es va construir entre els segles XVII i XVIII i es va completar entre el 1722 i el 1737 amb frescos, olis, teles i elements escultòrics realitzats per Viladomat i marcats pel dramatisme i la teatralitat. Les sis grans teles de les parets laterals són estacions del via crucis, que es combinen amb escenes de la corona dolorosa.

Viladomat és també l’autor de la decoració de la sagristia, la cripta i la sala de juntes, que estan pendents de restauració. La sala de juntes és una cambra de planta octogonal completament coberta de pintures de Viladomat on destaquen els apòstols i evangelistes. 

El que no et pots perdre
 • Ja que ets a la basílica de Santa Maria de Mataró, fixa't en el retaule barroc de la capella del Roser i també en el monumental orgue: és el més gran de Catalunya construït per Gaietà Estadella, responsable també dels orgues de Sant Cugat del Vallès i Sant Pere de les Puelles. Més detalls: la capella del Sagrament és modernista.

Més informació
 • Oficina de Turisme de Mataró
 • La Riera, 48
 • 93 758 26 98
 • Les properes visites guiades que s'organitzen a la capella dels Dolors són els dies 1, 15 i 29 d’abril, 13 i 27 de maig, i 10 de juny, a les 18 i 19 h. Aquestes visites són gratuïtes, només cal inscriure-s'hi prèviament a l'Oficina de Turisme.

Com arribar-hi
 • Amb tren: La línia R1 de Rodalies para a Mataró. L'estació és a 10 minuts a peu de la Riera, la principal artèria del nucli històric de la ciutat.
 • Amb autobús: El Bus Exprés de l'empresa Casas connecta Mataró amb Barcelona, i Sagalés uneix la capital del Maresme amb Sabadell i Granollers.
 • Amb cotxe: Si volem arribar-hi per la vora del mar, optem per l'autopista C-32 o l'N-II. Si venim per l'interior, triarem l'AP-7, que connecta amb Mataró a través de la C-60.

On menjar
 • El Balcó d'Iluro. El plat que més surt de la seva cuina són els ous estrellats amb pernil, però els bacallans són també especialment recomanables. Si és temporada de pèsols, podeu demanar sípia amb pèsols, el plat de Mataró.
 • La Marineta. La seva carta es basa en platets i tapes, i la seva especialitat és el pop, que cuinen amb imaginació. És la sensació gastronòmica dels darrers anys a Mataró.
 • Sangiovese. Hi fan cuina d'autor, compromesa, sòlida i arrelada ja fa uns anys a la Mataró.

On dormir
 • URH Ciutat de Mataró. Hotel d'estil urbà i contemporani. Disposa de 106 habitacions i 17 apartaments. Es troba a 5 minuts a peu del centre de la ciutat.
 • New Hotel Colón. Ubicat a 1 minut de la platja, és un hotel urbà d'estil 'vintage' industrial. Pertany a la cadena Logis, i això garanteix un servei personalitzat i una cuina interessant.

Més idees per esprémer la visita
Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació