Anuncia't al Descobrir

7 rutes literàries a Barcelona

Descobreix, ara que pots, els racons de la capital catalana on s’ambienten les històries de grans obres literàries i els llocs que van inspirar els seus autors

Els carrers de Barcelona han estat escenari de grans novel·les i relats literaris. Et proposem set itineraris per poder visitar els llocs per on es mouen els personatges que les protagonitzen i els espais que van enamorar els seus autors. Coneix la ciutat des d’una perspectiva diferent.

La Barcelona de ‘L’ombra del vent’

Façana de Santa Maria del Mar Façana de Santa Maria del MarPMR Maeyaert

Aquesta ruta guiada et portarà a passejar pels escenaris dels Sampere i Julian Carax. L'itinerari passarà per la rambla de Santa Mònica, la plaça Reial, el carrer del Call, la Baixada de la llibreria i l'espectacular Santa Maria del Mar, fins arribar al passeig de la Bonanova.

Un guia professional s'encarregarà d'explicar els racons on passen els esdeveniments d'aquest llibre de Carlos Ruiz Zafón, fent-nos respirar la màgia de la Barcelona de principis del segle XX i portant-nos als espais on es mouen els personatges de 'L'ombra del vent'. Per a aquesta visita guiada, que té un preu de 12,60€, cal reservar plaça prèviament al web de Turisme de Barcelona. En acabar la ruta guiada, si et sobra temps, també et proposem visitar l'Estació de França i el Cementiri de Sarrià, dos dels escenaris de la novel·la ‘Marina’, una altra de les grans obres de Carlos Ruiz Zafón.

El Poble-sec i el Parc de la Ciutadella de Monzó, Casavella, Mendoza i Onofre Bouvila

El castell de Montjuïc t'oferirà unes grans vistes per acabar la ruta El castell de Montjuïc t'oferirà una gran vista per acabar la rutaNaturalwalks
Començarem l'itinerari al Poble-sec, concretament a la plaça de Santa Madrona, on Quim Monzó va ambientar "Davant del rei de Suècia", del llibre 'El millor dels mons'. La zona de Montjuïc va ser l'escenari on Juli Vallmitjana va descriure el món dels gitanos i on Francisco Casavella va situar el seu gran personatge: el Watusi.

Eduardo Mendoza va ambientar a la mateixa zona la seva novel·la 'La ciutat dels prodigis', on feia una radiografia dels canvis a la ciutat entre les exposicions de 1888 i 1929. De la mà d'Onofre Bouvila coneixerem el Parc de la Ciutadella, on es va fer l'exposició de 1888 i on podíem trobar una gran ciutadella militar. Actualment hi ha el Parlament de Catalunya i el Zoo de Barcelona. Mendoza també ens parla de l'Exposició de 1929. La proposta és desplaçar-se fins a la plaça d'Espanya i recórrer l'avinguda de la Reina Maria Cristina fins arribar al Museu Nacional d'Art de Catalunya. El punt final de la ruta serà al castell de Montjuïc.

George Orwell a Barcelona

Passejant per la Rambla et podràs traslladar a la vida del periodista Passejant per la Rambla et podràs traslladar a la vida del periodista
Conegut per '1984' i 'La rebel·lió dels animals', el periodista i escriptor va publicar també el llibre 'Homenatge a Catalunya', on explicava la seva experiència a la Guerra Civil Espanyola. La ruta segueix els passos de l'autor per la Rambla i els seus voltants. L'inici de l'itinerari proposat és la plaça Catalunya, on hi havia la seu del Partit Comunista, segueix per l'Hotel Colón (que ja no existeix) fins arribar a la confederació anarquista CNT, a l'edifici de la Telefònica. Un cop allà començarem a baixar per la Rambla fins al número 138; es tracta de l'Hotel Continental, on es va allotjar l'autor durant una època. Al número 128 hi ha l'Hotel Rivoli, que llavors era la seu del POUM (Partit Obrer d'Unificació Marxista). Just al costat trobarem el Cafè Moca i, seguint cap al Raval, acabarem l'itinerari arribant a la plaça de George Orwell.

Dins 'La catedral del mar' d’Ildefonso Falcones

La construcció de Santa Maria del Mar és el centre de la història d'Ildefonso Falcones La construcció de Santa Maria del Mar és el centre de la història d'Ildefonso Falcones
La coneguda novel·la que rep el nom de la basílica de Santa Maria del Mar ens permet transportar-nos a l'època medieval. Ildefonso Falcones va ambientar-la pels carrers del voltant del monumental edifici. L'itinerari comença a la plaça Nova, on un guia portarà els visitants a descobrir la Barcelona del segle XIV, l'època de gran prosperitat de la ciutat. En aquell moment els habitants van decidir construir, amb l'esforç d'uns i els diners d'uns altres, la catedral de Santa Maria del Mar. Aquesta ruta també és guiada, té un preu de 12,60 € i cal reservar plaça amb antelació al web de Turisme de Barcelona.

Els barris de Maragall i Rodoreda

Escultura en homenatge a la protagonista de l'obra, a la plaça del Diamant Escultura en homenatge a la protagonista de l'obra, a la plaça del Diamant
La ruta sobre aquests dos grans autors de la literatura catalana abraça dos dels districtes de la ciutat de Barcelona. A Sant Gervasi trobarem la casa-museu del poeta Joan Maragall, que es pot visitar els dimecres de 10 a 14 h de forma gratuïta reservant prèviament.

A prop d'allà, al barri de Gràcia, trobarem la plaça del Diamant, l'espai que va escollir Mercè Rodoreda com a escenari de la seva obra més cèlebre. Allà trobarem una escultura en honor de l'autora i la seva obra. Per acabar la ruta, podeu dirigir-vos a Horta-Guinardó, on trobarem un carrer que va donar nom a un dels seus llibres: el carrer Camèlies.

La part alta de J.V. Foix, García Márquez i Vargas Llosa

Claustre del monestir de Pedralbes Claustre del monestir de PedralbesWikimedia commons
Aquest itinerari ens proposa passejar pel districte de Sarrià-Sant Gervasi. Aquí trobarem l'univers del poeta local J.V. Foix, que va qualificar la ciutat de "Barcelonota". En aquesta zona també van viure Gabriel García Márquez i Mario Vargas Llosa, que van triomfar amb l'assessorament de l'agent literària Carmen Balcells. La ruta passa inevitablement pel monestir de Pedralbes, la Pastisseria Foix i el Cementiri de Sarrià.

Cervantes i la ciutat de Barcelona

La Biblioteca de Catalunya té una gran col·lecció d'obres de l'autor La Biblioteca de Catalunya té una gran col·lecció d'obres de l'autorJosep Renalias
L'autor d'una de les grans obres de la literatura universal també té la seva ruta a la Ciutat Comtal. L'inici de l'itinerari és la catedral de Barcelona, on trobem l'escultura del Crist de Lepant. Segons la llegenda, va ser present a l'enfrontament de la Lliga Santa contra l'imperi Otomà l'any 1571, on va lluitar Cervantes. Una mica més enllà trobarem el carreró de Perot lo Lladre, un dels personatges històrics que es recorden durant les Festes del Pi. És un bandoler famós que Cervantes va rebatejar com a "Roc Guinart". Una altra parada és la Biblioteca de Catalunya, que allotja una gran col·lecció de llibres d''El Quixot' i altres obres del seu autor.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació