Anuncia't al Descobrir

L’alcalde de Cardona, Ferran Estruch, demana el vot per al castell com a monument favorit

“Cardona va lluitar fins al darrer alè en defensa de l’autogovern i les llibertats catalanes”, explica Estruch

En el duel de semifinals entre els castells de Cardona i Montsoriu, el primer ha mantingut l'avantatge des del primer dia. Què té el castell de Cardona que desperta tants suports? Arribarà a convertir-se en el monument favorit dels catalans? L'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, ens explica per què el castell de Cardona mereix alçar-se amb la victòria.

- Què representa el castell de Cardona per a la ciutat?
- El castell de Cardona, alçat dalt del turó més proper a la mateixa vila de Cardona, esdevé l'obra feta per l'home més emblemàtica i significativa per als cardonins i cardonines. És un motiu d'orgull i estima per la seva monumentalitat i vàlua a nivell històric i artístic. De ben petits els cardonins ja coneixen la llegenda de la Torre de la Minyona, i de més grans en saben apreciar la transcendència que va tenir al llarg de segles en la història de Catalunya. És un element imprescindible per entendre la nostra identitat.

- Per quins motius mereix ser escollir el monument favorit dels catalans?
- El castell és un extraordinari compendi d'història, art, arquitectura i enginyeria militar. Construït cap a l'any 880 per controlar els camins que accedien a Cardona, el castell va esdevenir el centre de control de la preuada sal de la Vall Salina, tan abundant i pura a Cardona. Herència d'aquell moment històric ens queda la Torre Mestra, i, prova del valor econòmic del salí, la magnífica col·legiata de Sant Vicenç, grandiosa i excepcional obra del primer romànic llombard. El llinatge dels Cardona es va convertir en la família nobiliària principal de la Corona d'Aragó. L'escut de Cardona és avui visible als grans monuments de Catalunya, reflex del poder i influència dels "rics senyors de la sal". I en època moderna el vell castell medieval es va transformar en la fortalesa inexpugnable.

Cardona va resistir durant el setge borbònic de l'any 1711 i va capitular el dia 18 de setembre de 1714, en el marc de la guerra de Successió. És un símbol de resistència. La demostració que amb voluntat i tenacitat es poden assolir objectius gairebé impossibles. Cardona va lluitar fins al darrer alè en defensa de l'autogovern i les llibertats catalanes. I, novament, durant la guerra del Francès Cardona esdevenia mite, inexpugnable.  

- Què no ens podem perdre quan fem la visita al castell de Cardona?
- Cal passejar-hi, admirar-lo i contemplar-lo. Pujar dalt de la Torre i entendre el perquè de la importància estratègica i històrica de la fortalesa. Des de la Torre Mestra es pot veure Montserrat, el Pedraforca, la Vall Salina i el verger de les Hortes. I, per descomptat, el barri antic de Cardona. Us recomano entrar dins la col·legiata de Sant Vicenç i deixar-vos impressionar per les seves dimensions, la magnitud i la solemnitat. S'hi han recuperat les pintures murals romàniques de l'atri (segle XII) i encara hi conservem panteons del llinatge dels Cardona. Accedireu a la cripta i podreu admirar el conjunt monumental des de la tribuna. Resulta imprescindible fer el camí de ronda i trepitjar els set baluards de la fortalesa, perfectament conservats.

Us recomano visitar l'Espai 1714. Una acurada i didàctica museïtzació us permetrà conèixer la cronologia dels fets de la guerra de Successió i entendre a la perfecció el setge de 1711 i el desenllaç del conflicte. I si enfileu o baixeu pel Camí Vell, arribareu al centre històric. Carrers i carrerons, places i espais porxats us traslladaran a altres temps. Cardona és autenticitat. Ho copsareu a cada racó i espai. I el caliu de la gent farà que la vostra estada sigui inoblidable!

Comentaris
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Descobrir.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació