Anuncia't al Descobrir

10 travesses circulars pels Pirineus

Us proposem uns recorreguts que us permetran conèixer de forma pausada el territori més muntanyós del país

L’estiu de 1987, alguns guàrdies dels refugis del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici van decidir donar la volta al Parc en un sol dia. Havia nascut la Carros de Foc, la travessa clàssica del Pirineu català. Des de llavors han proliferat les rutes circulars a peu distribuïdes en diferents etapes, que són una forma sostenible i pausada de conèixer el territori.

L’època idònia per realitzar-les és de juny a setembre, quan la neu ha deixat pas als prats verds alpins i als llacs cristal·lins (en alguns colls encara en podrem trobar fins ben entrat el juliol). Per afrontar el pronunciat desnivell de l’orografia del Pirineu cal una bona preparació física, així com un mínim d’experiència en muntanya (es pot contractar els serveis d’un guia). Els allotjaments proporcionen els àpats de la jornada, flassades i els serveis bàsics d’higiene: dutxa i lavabos. Es recomana dur una motxilla lleugera. Esteu preparats?

Tour del Canigó

Ruta Tour del Canigó Refugi i paisatge del Tour del CanigóFlickr - Llicència Creative Commons
Aquesta travessa circular transcorre íntegrament per les comarques nord-catalanes del Vallespir i el Conflent i fa la volta al massís del Canigó amb l’opció de coronar-ne el cim. El recorregut circular enllaça quatre punts cardinals: Sant Guillem, al sud; Vetera, a llevant; els Cortalets, al nord, i Marialles, a ponent. Des dels 892 fins als 2.784 metres d’altitud, els corriols s’endinsen des de profundes fagedes atlàntiques carregades de molses fins a boscos arbustius més propis del secà, passant pels perfils abruptes del Pirineu més escarpat. La ruta circular té una longitud de 74 quilòmetres i un desnivell positiu acumulat de 3.984 metres. Una central de reserves facilita la contractació dels quatre allotjaments i entrega als participants un plànol, una samarreta i una sèrie d’obsequis vinculats amb el territori. Tots els allotjaments de la travessa ofereixen servei de mitja pensió i pícnic.

Refugis: Cortalets, Marialles, Vetera i Sant Guillem.

Web: www.tourdelcanigo.com

Refugis del Torb

Ruta Refugis del Torb Paisatge de la ruta Refugis del TorbBernat Calbetó
És una ruta circular que uneix la vall de Núria, Ulldeter, la muntanya de Rojà i el massís del Canigó. La travessa, pensada per fer en cinc etapes, segueix camins històrics transitats des de sempre per pastors transhumants i els seus ramats. Té una longitud de 78 quilòmetres i un desnivell positiu acumulat de 4.514 metres. Permet dissenyar fins a 16 etapes, però se n’ofereixen tres de tancades: la Torb Standard; la Torb Altitude, que s’enfila fins a cims tan emblemàtics com el Canigó i el Puigmal, i, per a qui s’ho vulgui prendre amb més calma, la Torb Slow, pensada per fer en etapes més curtes. Si feu la reserva centralitzada a tots els allotjaments us lliuraran una samarreta tècnica de Refugis del Torb, un mapa-llibret i la targeta de pas per segellar als refugis. Tots els allotjaments de la travessa ofereixen servei de mitja pensió i pícnic.

Allotjaments: alberg Pic de l’Àliga, refugi d’Ulldeter, refugi del Ras de Carançà, refugi de Marialles i ‘gîte d’étape’ La Girada.

Web: www.refugisdeltorb.com

Ruta de l’Ermità

Ruta de l'Ermità Paisatge de la Ruta de l'ErmitàWikimedia Commons
La Ruta de l’Ermità és un itinerari circular que ens permet seguir els senders i camins de muntanya que comunicaven els antics comtats medievals del Berguedà, la Cerdanya i el Ripollès, a recer de les ermites, esglésies, monestirs, santuaris i castells que tenyien el paisatge. Transcorre en gran part pel Parc Natural del Cadí-Moixeró, entre les cotes de 800 metres, a la Pobla de Lillet, i els 2.520 metres de la Tossa d’Alp. El recorregut, pensat per completar-lo en cinc etapes, té una distància de 105 quilòmetres i un desnivell positiu acumulat de 6.270 metres. Si feu la reserva centralitzada a tots els allotjaments us entregaran una samarreta tècnica, un mapa, la targeta de pas per segellar als refugis i un obsequi final. Podeu contractar el transport d’equipatge. Tots els allotjaments de la travessa ofereixen servei de mitja pensió i pícnic.

Allotjaments: casa refugi Ardericó, alberg la Closa, refugi Erols, càmping Molí de Serradell i alberg Niu de l’Àliga.

Web: rutaermita.com

Ruta dels Estanys Amagats

Estanys amagats Estany de la ruta Estanys amagatsFlickr - Llicència Creative Commons
Com bé diu el seu nom, en aquesta travessa circular ceretana els estanys són els protagonistes. Al llarg de les cinc etapes i 73 quilòmetres, descobrireu una quarantena d’estanys de gran bellesa. Això sí, us caldrà superar un desnivell positiu acumulat de 3.599 metres. La travessa presenta tres categories en funció de les forces de cadascú. En la modalitat Natur Cultur completareu el recorregut sense límit de temps, gaudint de la naturalesa, la cultura i els costums de cada poble. En la categoria Cims Talaies ascendireu fins a cims tan emblemàtics de la Cerdanya com la tossa Plana de Lles i el Puigpedrós. Finalment, en la modalitat Trail Estanys amagats haureu de completar l’itinerari circular en menys de 48 hores. Amb la reserva centralitzada us lliuraran una samarreta tècnica, un mapa, la targeta de pas per segellar als refugis i d’altres obsequis. Tots els allotjaments de la travessa ofereixen servei de mitja pensió i pícnic.

Refugis: Malniu, l’Illa, Estanys de la Pera, Cap del Rec i Cal Pere Sidro.

Web: rutadelsestanysamagats.com

Cavalls del Vent

Cavalls de vent Refugi de la ruta Cavalls de ventWikimedia Commons
Aquesta travessa circular enllaça els vuit refugis del Parc Natural del Cadí-Moixeró, a les comarques del Berguedà i la Cerdanya. El recorregut es mou entre els 800 i els 2.642 metres. Hi ha dues modalitats de travessa en funció de les forces de cadascú: la categoria Open, de 84 quilòmetres i 5.600 metres de desnivell positiu acumulat, i la Half Open, de 43 quilòmetres i 3.000 metres de desnivell positiu acumulat. Amb la compra del forfet us entregaran una samarreta tècnica, un mapa, un Buff, la targeta de pas per segellar als refugis i d’altres obsequis. Tots els allotjaments de la travessa ofereixen servei de mitja pensió i pícnic.

Refugis: Lluís Estasen, Rebost, Cortals de l’Ingla, Gresolet, Niu de l’Àliga, Sant Jordi, Prat d’Aguiló i Serrat de les Esposes.

Web: cavallsdelvent.com

La Porta del Cel

La porta del cel Camí de la ruta La porta del celFlickr - Llicència Creative Commons
Aquesta travessa us durà fins al cim més alt de Catalunya, la Pica d’Estats (3.146 metres). El recorregut també passa per l’estany glacial més extens de casa nostra, el de Certascan, situat al Parc Natural de l’Alt Pirineu. El cel, els núvols, el seu reflex en els estanys i la neu, present fins ben entrat l’estiu, creen la sensació d’emprendre el camí cap a la Porta del Cel. La ruta circular, pensada per fer en cinc jornades, consta de 65 quilòmetres amb un desnivell positiu acumulat de 5.555 metres. Si feu la reserva centralitzada a tots els allotjaments us lliuraran una samarreta tècnica, un mapa-llibret, la targeta de pas per segellar als refugis i un regal exclusiu en finalitzar la ruta. Tots els allotjaments de la travessa ofereixen servei de mitja pensió i pícnic.

Allotjaments: càmping Bordes de Graus, refugi de Certascan, refugi de Pinet i refugi de Vallferrera.

Web: www.laportadelcel.com

Muntanyes de Llibertat

Muntanyes de llibertat Paisatge de la ruta Muntanyes de LlibertatBernat Calbetó
Aquest ‘trekking’ passa pel Parc Natural de l’Alt Pirineu i el Parc Natural Regional dels Pirineus Ariejans. Muntanyes de Llibertat us ofereix la possibilitat d’acostar-vos a aquestes muntanyes tot seguint els camins de l’exili republicà de la Guerra Civil Espanyola i els dels jueus que fugien de l’Holocaust nazi. Uns passos transfronterers que van salvar moltes persones d’una mort segura en aquests dos episodis històrics dramàtics. La travessa està pensada per fer en quatre etapes distribuïdes al llarg de 63 quilòmetres. En total, haureu de superar un desnivell positiu acumulat de 4.440 metres. Una central de reserves facilita la contractació dels quatre allotjaments i entrega als participants un plànol, una samarreta tècnica i un regal exclusiu per a tothom qui finalitzi el recorregut. Tots els allotjaments de la travessa ofereixen servei de mitja pensió i pícnic.

Allotjaments: càmping Bordes de Graus, refugi de Certascan, ‘gîte d’étape’ Le Presbytere i ‘gîte d’étape’ L’Escolan.

Web: muntanyesdellibertat.com

Carros de Foc

Carros de Foc Imatge de la ruta Carros de FocFlickr – Creative Commons
Considerada la gran clàssica del Pirineu, la Carros de Foc permet recórrer bona part del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici a partir de nou etapes que enllacen refugis repartits entre la Vall d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà i el Pallars Jussà. La modalitat Carros de Foc Open enllaça els 9 refugis del Parc i té una distància de 55 quilòmetres i un desnivell positiu acumulat de 4.850 metres. En la Carros de Foc Plus s’hi afegeix un nou refugi, el Pla de la Font. Finalment, la Carros de Foc Kids és la versió Carros de Foc infantil, per a nens i nenes de fins a 10 anys. De la mateixa manera que els grans, els petits també disposaran d’un forfet que hauran de segellar a cada refugi de la ruta sense necessitat de realitzar la travessa. Podran completar tots els segells durant dos anys, únicament amb pujades als refugis sense necessitat de pernoctar-hi. Una central de reserves facilita la contractació dels refugis i entrega als participants un plànol, una gorra i un Buff. Tots els allotjaments de la travessa ofereixen servei de mitja pensió i pícnic.

Refugis: Ventosa i Calvell, Saboredo, Restanca, Pla de la Font, Ernest Mallafré, Estany Llong, Josep Maria Blanc, Colomina, Colomers i Amitges.

Web: www.carrosdefoc.com

Eth Setau Sagèth

Ruta Eth Setau Sagèth Paisatge Setu SagèthBernat Calbetó
Eth Setau Sagèth és una travessa que transcorre íntegrament per la Vall d’Aran. És un recorregut per la història de la vall a través dels seus pobles, riberes i colls, que han vist passar miners, pastors de la transhumància i comerciants amb l’ajuda de mules. Al llarg dels seus 103 quilòmetres, distribuïts en cinc etapes, haureu de superar un desnivell positiu acumulat de 4.470 metres.L’empresa de guiatge Camins ofereix la possibilitat de fer la reserva centralitzada a tots els allotjaments. Amb la reserva us lliuraran una samarreta tècnica, un mapa i la targeta de pas per segellar als refugis. També s’hi inclou el transport d’equipatge. Tots els allotjaments de la travessa ofereixen servei de mitja pensió i pícnic.

Allotjaments: refugi dera Honeria, refugi de Conangles, xalet refugi Juli Soler i Santaló, Hotel Garona (Bossòst), hotel Urogallo (Vielha).

Web: setausageth.com

Pass’Aran

Pass'Aran Ruta Pass'AranBernat Calbetó
Ens trobem davant una travessa transfronterera que transcorre a cavall de la Vall d’Aran i Coserans (Arieja). El sender segueix camins de la història freqüentats per miners, pastors i contrabandistes. La ruta està pensada per fer en cinc etapes, amb un total de 64 quilòmetres i un desnivell positiu acumulat de 5.155 metres. Si no en teniu prou, podeu coronar també cims tan emblemàtics per als occitans com el mont Valier i el Mauberme. El recorregut circular ofereix quatre punts de partida: Montgarri, la Maison du Valier, el refugi d’Eylie i el pàrquing de la Pucelle (vall d’Orle).

Amb la reserva centralitzada a tots els allotjaments us entregaran una samarreta tècnica, un mapa-llibret, la targeta de pas per segellar als refugis i un obsequi en finalitzar la travessa. Tots els allotjaments ofereixen servei de mitja pensió i pícnic.

Allotjaments: ‘gîte d’étape’ d’Eylie, refugi-alberg La Maison du Valier, refugi L’Étang d’Araing i refugi Amics de Montgarri.

Web: www.passaran.com
Comentaris
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Descobrir.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació