Anuncia't al Descobrir

Les Cases Icòniques de Catalunya s’agrupen en una associació

El Museu Pau Casals, Món Sant Benet, la Casa Masó i la Casa Vicens són alguns dels edificis que integren la nova entitat

Diverses institucions culturals de Catalunya vinculades al geni creatiu, artístic i cultural del país s’han associat per donar màxima visibilitat al patrimoni: neix l’entitat Cases Icòniques de Catalunya, que reuneix edificis històrics residencials vinculats significativament al geni creatiu i/o artístic dels seus dissenyadors o habitants.

El nucli promotor de l’Associació Cases Icòniques de Catalunya es crea a partir d’una iniciativa compartida per la Fundació Amatller (Casa Museu Amatller), la Fundació Catalunya-la Pedrera (Món Sant Benet), la Fundació Pau Casals (Museu Pau Casals), la Fundació Rafael Masó (Casa Masó), el Consorci del Patrimoni de Sitges (Museu Cau Ferrat) i Cases Singulars. Després s’hi han incorporat el Mas Miró, la Casa Museu Duran i Sanpere i la Casa Vicens.

Què tenen de particular totes aquestes cases icòniques? No et quedis amb la incògnita:

Casa Masó. És la casa natal de Rafael Masó (1880-1935), una de les obres més importants de la seva arquitectura i l’única que està oberta al públic de les famoses cases del riu de Girona. La casa s’ha conservat amb el mobiliari i la decoració d’estètica noucentista dissenyada per Masó entre 1910 i 1919, i també ofereix una vista inèdita de la ciutat. La Casa Masó és un dels principals centres d’estudi i difusió del Noucentisme català.

Museu Pau Casals. El 1910 Pau Casals es va fer construir la Vil·la Casals a la platja de Sant Salvador (el Vendrell). La casa, amb jardins, la galeria d’escultures i un mirador al mar, va ser concebuda inicialment com una casa d’estiueig i va ser reformada per l’arquitecte Antoni Puig i Gairalt entre 1931 i 1935. Pau Casals hi va viure fins que va marxar a l’exili el 1939 i mai més hi va tornar. Aquesta casa era el seu vincle amb Catalunya, i, com ell mateix deia, “l’expressió i la síntesi de la meva vida de català i d’artista”.

Món Sant Benet.
És un conjunt únic ubicat a Sant Fruitós de Bages que fusiona l’art medieval, la natura i la gastronomia per crear una proposta d’oci i cultura atractiva pensada per a tots els públics. Des que el 2007 es va inaugurar com a Món Sant Benet, el monestir ha aconseguit recuperar l’esplendor arquitectònica i patrimonial que el va distingir a l’edat mitjana.

Casa Museu Amatller. És una autèntica casa modernista dissenyada per Josep Puig i Cadafalch al tombant de segle, entre 1898 i 1900. Va ser un encàrrec de l’industrial xocolater Antoni Amatller i Costa (1851-1910), que hi va anar a viure amb la seva filla Teresa. La visita de la Casa Museu Amatller ens permet veure un interior de 1900 amb el mobiliari original i les col·leccions d’art de la família.

Casa Vicens. És la primera casa projectada per Antoni Gaudí i Patrimoni Mundial per la Unesco des de 2005. És considerada la primera obra mestra de l’arquitecte i una prefiguració de la seva trajectòria pel seu caràcter innovador i modern. La Casa Vicens es podrà visitar per primer cop a la tardor, després de romandre com a residència privada durant 130 anys, gràcies a MoraBanc, entitat que des de 2014 està duent a terme un projecte global de rehabilitació i restauració per obrir la casa al públic com a nou espai cultural i permetre que els visitants puguin contemplar la casa tal com Gaudí la va concebre.

Museu Cau Ferrat. És la casa-taller que Santiago Rusiñol va edificar a Sitges entre 1893 i 1894 amb la col·laboració de l’arquitecte Francesc Rogent. S’hi mostren les col·leccions d’art antic (pintura -El Greco-, forja, ceràmica, vidre, arqueologia, escultura i mobiliari) i modern (pintura, dibuix, escultura), amb obres de Rusiñol, Casas, Clarasó, Utrillo, Anglada Camarasa i Pichot, entre altres.

Casa Museu Duran i Sanpere. Ubicada a Cervera, és un exemple de llar burgesa de finals del segle XIX que ha conservat tot el mobiliari i la decoració originals. Creuar el seu llindar, passejar per les sales, observar la distribució i gaudir dels objectes que la vesteixen dona molta informació sobre l’època, especialment sobre la decoració d’interiors i la producció d’objectes de consum, però a més permet entendre aspectes de la vida quotidiana dels seus habitants.

Cases Singulars.
És una empresa que es dedica a la gestió, comunicació i difusió de cases i espais singulars de Barcelona que estan majoritàriament en mans privades. Amb la visita a aquestes cases i espais es pot conèixer la història de Barcelona, els personatges que hi van viure i els arquitectes que les van construir.

Mas Miró. L’obra i l’univers de Joan Miró es van gestar a Mont-roig del Camp, en el marc estricte de Mas Miró i de les terres que l’envolten. És allà on el 1911, després d’una malaltia, l’artista va decidir dedicar-se a la pintura. La Fundació Mas Miró està treballant en la rehabilitació de la casa i el taller de l’artista, per convertir Mas Miró en un equipament cultural obert al públic i en un punt de referència per entendre la vida i l’obra de Joan Miró.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació