Anuncia't al Descobrir

Les Cases Icòniques de Catalunya s’agrupen en una associació

El Museu Pau Casals, Món Sant Benet, la Casa Masó i la Casa Vicens són alguns dels edificis que integren la nova entitat

Diverses institucions culturals de Catalunya vinculades al geni creatiu, artístic i cultural del país s’han associat per donar màxima visibilitat al patrimoni: neix l’entitat Cases Icòniques de Catalunya, que reuneix edificis històrics residencials vinculats significativament al geni creatiu i/o artístic dels seus dissenyadors o habitants.

El nucli promotor de l’Associació Cases Icòniques de Catalunya es crea a partir d’una iniciativa compartida per la Fundació Amatller (Casa Museu Amatller), la Fundació Catalunya-la Pedrera (Món Sant Benet), la Fundació Pau Casals (Museu Pau Casals), la Fundació Rafael Masó (Casa Masó), el Consorci del Patrimoni de Sitges (Museu Cau Ferrat) i Cases Singulars. Després s’hi han incorporat el Mas Miró, la Casa Museu Duran i Sanpere i la Casa Vicens.

Què tenen de particular totes aquestes cases icòniques? No et quedis amb la incògnita:

Casa Masó. És la casa natal de Rafael Masó (1880-1935), una de les obres més importants de la seva arquitectura i l’única que està oberta al públic de les famoses cases del riu de Girona. La casa s’ha conservat amb el mobiliari i la decoració d’estètica noucentista dissenyada per Masó entre 1910 i 1919, i també ofereix una vista inèdita de la ciutat. La Casa Masó és un dels principals centres d’estudi i difusió del Noucentisme català.

Museu Pau Casals. El 1910 Pau Casals es va fer construir la Vil·la Casals a la platja de Sant Salvador (el Vendrell). La casa, amb jardins, la galeria d’escultures i un mirador al mar, va ser concebuda inicialment com una casa d’estiueig i va ser reformada per l’arquitecte Antoni Puig i Gairalt entre 1931 i 1935. Pau Casals hi va viure fins que va marxar a l’exili el 1939 i mai més hi va tornar. Aquesta casa era el seu vincle amb Catalunya, i, com ell mateix deia, “l’expressió i la síntesi de la meva vida de català i d’artista”.

Món Sant Benet.
És un conjunt únic ubicat a Sant Fruitós de Bages que fusiona l’art medieval, la natura i la gastronomia per crear una proposta d’oci i cultura atractiva pensada per a tots els públics. Des que el 2007 es va inaugurar com a Món Sant Benet, el monestir ha aconseguit recuperar l’esplendor arquitectònica i patrimonial que el va distingir a l’edat mitjana.

Casa Museu Amatller. És una autèntica casa modernista dissenyada per Josep Puig i Cadafalch al tombant de segle, entre 1898 i 1900. Va ser un encàrrec de l’industrial xocolater Antoni Amatller i Costa (1851-1910), que hi va anar a viure amb la seva filla Teresa. La visita de la Casa Museu Amatller ens permet veure un interior de 1900 amb el mobiliari original i les col·leccions d’art de la família.

Casa Vicens. És la primera casa projectada per Antoni Gaudí i Patrimoni Mundial per la Unesco des de 2005. És considerada la primera obra mestra de l’arquitecte i una prefiguració de la seva trajectòria pel seu caràcter innovador i modern. La Casa Vicens es podrà visitar per primer cop a la tardor, després de romandre com a residència privada durant 130 anys, gràcies a MoraBanc, entitat que des de 2014 està duent a terme un projecte global de rehabilitació i restauració per obrir la casa al públic com a nou espai cultural i permetre que els visitants puguin contemplar la casa tal com Gaudí la va concebre.

Museu Cau Ferrat. És la casa-taller que Santiago Rusiñol va edificar a Sitges entre 1893 i 1894 amb la col·laboració de l’arquitecte Francesc Rogent. S’hi mostren les col·leccions d’art antic (pintura -El Greco-, forja, ceràmica, vidre, arqueologia, escultura i mobiliari) i modern (pintura, dibuix, escultura), amb obres de Rusiñol, Casas, Clarasó, Utrillo, Anglada Camarasa i Pichot, entre altres.

Casa Museu Duran i Sanpere. Ubicada a Cervera, és un exemple de llar burgesa de finals del segle XIX que ha conservat tot el mobiliari i la decoració originals. Creuar el seu llindar, passejar per les sales, observar la distribució i gaudir dels objectes que la vesteixen dona molta informació sobre l’època, especialment sobre la decoració d’interiors i la producció d’objectes de consum, però a més permet entendre aspectes de la vida quotidiana dels seus habitants.

Cases Singulars.
És una empresa que es dedica a la gestió, comunicació i difusió de cases i espais singulars de Barcelona que estan majoritàriament en mans privades. Amb la visita a aquestes cases i espais es pot conèixer la història de Barcelona, els personatges que hi van viure i els arquitectes que les van construir.

Mas Miró. L’obra i l’univers de Joan Miró es van gestar a Mont-roig del Camp, en el marc estricte de Mas Miró i de les terres que l’envolten. És allà on el 1911, després d’una malaltia, l’artista va decidir dedicar-se a la pintura. La Fundació Mas Miró està treballant en la rehabilitació de la casa i el taller de l’artista, per convertir Mas Miró en un equipament cultural obert al públic i en un punt de referència per entendre la vida i l’obra de Joan Miró.

Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Descobrir.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació