Anuncia't al Descobrir

Tortosa recupera un retaule barroc de la catedral

La peça, oculta durant dècades, està dedicada a les santes Càndia i Còrdula, copatrones de la ciutat

El retaule barroc de les santes Càndia i Còrdula, copatrones de Tortosa, torna a lluir en un lloc destacat de la catedral de Santa Maria després d’haver estat durant dècades fragmentat en 33 peces i emmagatzemat en unes dependències annexes al temple.

El retaule es quedarà indefinidament a la catedral de Tortosa, i permetrà gaudir de l’únic exponent de l’art barroc classicista (amb característiques renaixentistes i barroques) de les Terres de l’Ebre i d’un element emblemàtic del patrimoni artístic tortosí, desconegut per a la majoria.

Una gran devoció
Les santes Càndia i Còrdula han estat objecte de gran devoció a la ciutat de Tortosa al llarg dels segles, especialment la primera, que va tenir capella i confraria pròpia al segle XVI. La santa tenia fama de guarir malalties i pal·liar calamitats públiques, com ara sequeres i inundacions per les crescudes del riu Ebre.

El retaule va ser encarregat el 1668 i construït el 1671, si bé se’n desconeix l’autoria. El que sí que se sap és que és el més antic dels set que conformen el conjunt barroc de la catedral. La imatge central en relleu del cos principal representa santa Càndia, i als laterals s’hi troben els relleus de santa Còrdula (a la dreta) i santa Úrsula (a l’esquerra). L’àtic està presidit pel relleu de mig cos del Pare Etern.

Diferents ubicacions i trasllats
La primera ubicació del retaule va ser la capella del claustre anomenada de Santa Càndia. Al segle XIX, quan es va construir l’actual capella del Santíssim, les capelles del claustre de la catedral van desaparèixer i el retaule de les copatrones de Tortosa es va traslladar a una capella de l’absis. Després es va desmuntar i guardar en unes dependències annexes, tot i que es desconeix el motiu del seu desballestament i l’època concreta en què es va produir.

El retaule va patir diversos trasllats i manipulacions desafortunades, i el fet d’haver estat desmuntat durant molt anys va propiciar la pèrdua d’alguns elements.

Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Descobrir.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació