Anuncia't al Descobrir

15 propostes per celebrar la castanyada

Et convidem a conèixer algunes de les millors escapades en família, en parella o amb els amics per gaudir de la castanyada i de la jornada de Tots Sants envoltat de tradició, misteri i moltes castanyes.

Castanyada entre bruixes a Viladrau

La castanya del Montseny, dolça i fàcil de coure, és una de les més preuades del nostre país. Com cada any, el millor lloc on tastar-la és a la vora de les castanyedes mil·lenàries de Viladrau. Del 27 al 29 d’octubre, la Fira de la Castanya de Viladrau arriba a la 23a edició amb una deliciosa combinació de gastronomia, oci i espectacles per a tota la família que té la castanya, la tardor i les bruixes com a protagonistes. Dins la programació de la Fira hi haurà sortides guiades, tallers, contacontes i tastets gastronòmics, entre moltes altres activitats.

Però això no és tot. La nit del 31 d’octubre podrem reviure un dels episodis més tràgics de Viladrau: la persecució de les bruixes. El Ball de Bruixes ens mostrarà l’última junta de 14 dones de Viladrau abans de ser condemnades i executades, en un espectacle de música, dansa, llum i foc. Hi haurà dues representacions, a les 21 h i a les 22.30 h, a un preu de 2 € per persona.

Ball de Bruixes de Viladrau

Visitem el Mercat de Tots Sants a Món Sant Benet

El cap de setmana del 28 al 29 d’octubre s’instal·la a Món Sant Benet el Mercat de Tots Sants, un espai amb parades de productes de temporada a la plaça, degustacions, demostracions d’oficis i espectacles infantils, entre moltes altres propostes. El mercat obre el dissabte, de 10 a 20 h, i el diumenge, de 10 a 19 h. Si, a més, voleu participar en tallers temàtics de cuina en família, podreu participar tots dos dies a “Dolços de tardor”, amb un preu de 4 € per als adults i de 8,50 € per als nens. Cal fer reserva prèvia al web.

A més d’aquest mercat, Món Sant Benet es vesteix de tardor fins al 3 de desembre, oferint una programació d’activitats per a tota la família que combinen la festa, les tradicions i la màgia d’aquesta època de l’any.
Món Sant Benet

Castanyada en família als càmpings del Ripollès

Si el que voleu és fer caliu en família, en un càmping ambientat amb motius de la castanyada i de Halloween, al Ripollès hi falta gent. El càmping Vall de Camprodon, a la vora del Ter, celebra ambdues festes el dissabte 28 d’octubre. A les 17 h hi haurà tallers de Halloween; a les 19 h vindrà la castanyera a repartir castanyes, i, a partir de les 21 h, es podrà participar en un passatge del terror i ballar a la disco mòbil. A més, es premiarà la parcel·la decorada de manera més terrorífica.

Si, en canvi, preferiu celebrar aquestes festivitats el dissabte 4 de novembre, al càmping Els Roures (Sant Pau de Segúries) es podran fer tallers de panellets al matí i, a la tarda, pintar-nos les cares tot menjant panellets i castanyes i bevent moscatell. I, si sou originals, podreu guanyar el premi a la disfressa més terrorífica i a la caravana més ben ambientada.
Castanyada i Halloween al càmping Vall de Camprodon Càmping Vall de Camprodon

Misteris i castanyes a les vinyes del Penedès

Els amants dels vins i les castanyes estan de sort. Durant tota la setmana del 29 d’octubre al 5 de novembre, Penedès 500 fusiona el concepte de l’enoturisme amb la tradició de la castanyada. La Setmana de la Castanyada a la Zona +500 ens proposa una visita al celler antic de la Masia Cal Figueras (Aiguamúrcia) i un passeig per les seves vinyes, a més 500 metres d’alçada. La ruta culmina amb un maridatge d'alguns dels seus vins i caves, acompanyat de castanyes i moniatos, a càrrec d’una curiosa castanyera. L’experiència es pot fer cada dia de la setmana, a les 10.30 h, i té un preu de 22 € per persona.

Els més agosarats poden participar a l'activitat “Pànic entre vinyes”, un tour nocturn per les vinyes carregat de sorpreses. Si et pots desfer d’una misteriosa maledicció, podràs visitar l’antic celler de la masia i degustar dos dels seus vins i un cava maridats amb productes locals al caliu del foc a terra. Es fa els dies 28 i 31 d’octubre i 4 de novembre, a les 18.30 h, i té un preu de 35 € per participant. Cal fer reserva prèvia de totes dues activitats a través del web.
Vinyes de tardor a Penedès 500 Penedès 500

Una cita amb les bruixes del Bages

Un dels episodis més tenebrosos de la història medieval ha estat la persecució de les bruixes. Entre els anys 1618 i 1638, Sant Feliu Sasserra va ser l’escenari dels processos de 23 dones, moltes de les quals eren guaridores i remeieres. Per tal de donar a conèixer aquests fets i denunciar les injustícies comeses, aquesta vila del Bages celebra des de fa 18 anys la Fira de les Bruixes.

L’1 de novembre, els carrers de Sant Feliu Sasserra s’omplen d’accions teatrals –fins a vuit de diferents– com ara el “Judici, escarni i forca”, en què es representa el judici i la tortura d’una dona innocent que clou amb una processó fins al Serrat de les Forques, punt on es penjaven les bruixes del Lluçanès. La fira compta, a més, amb parades d’artesans, de comerç local, tavernes, i és també una magnífica oportunitat per visitar el Centre d’Interpretació de la Bruixeria, on coneixerem de la mà d’experts la bruixeria popular, els sistemes de protecció envers aquest fenomen i altres curiositats històriques relacionades amb l’esoterisme.
Bruixes Sant Feliu Sasserra

Sorprèn-te amb la Nit d'Ànimes de Puigcerdà

T'has preguntat algun cop si existeix alguna versió catalana del Halloween? L’any 2010, el Grup de Recerca de Cerdanya va recuperar la Nit d’Ànimes, una tradició catalana molt celebrada antigament. El vespre del dissabte 28 d’octubre té lloc a Puigcerdà la desfilada dels Espantanens, moment en què diversos fantasmes i ànimes en pena de la Cerdanya passegen pels carrers de la vila repartint caramels als més petits. Entre ells, podràs veure representats alguns personatges originaris de la zona, com el Rosegacebes (el Vilar d’Urtx), en Papassa (Urús, Bellver) o la Nit (Meranges). La desfilada comença a les 19 h i ens permet reviure tradicions ancestrals tot oferint-nos una alternativa autòctona al Halloween.
Nit d'Ànimes a Puigcerdà

Castahalloween en un parc d’aventura

En aquestes dates especials, els parcs d’atraccions i d’aventura del nostre país es transformen en espais misteriosos… A la Granja d’Aventura Park (Viladecavalls) ens trobarem amb un cementiri secret replet de teranyines, moniatos màgics, bruixes, vampirs, la castanyera i un bon grapat d’activitats temàtiques percelebrar el seu peculiar Castahalloween.

Entre les activitats programades, hi ha un contacontes amb la Castanyera Eulàlia, pintacares amb la Bruixa Maduixa i el taller de “tarongífiques”, en què convertirem una taronja en una espalmatòria terrorífica. Els dies 21, 22, 28 i 29 d'octubre i l'1, 4 i 5 de novembre podrem gaudir de tot això juntament amb les activitats habituals de l’espai: la granja, l’hort, les activitats d’aventura i la zona d’animals exòtics.
Castahalloween a Granja Aventura Park Granja d’Aventura Park

Tastem les castanyes de Prades

La castanyada és una de les tradicions celebrades amb més intensitat a Vilanova de Prades. Tant és així que el conjunt format per la 43a Festa de la Castanyada i el 32è Mercat de la Castanya conformen una festa declarada d’interès comarcal. El dissabte 28, a les 21.30 h, es viu el sopar i la Festa de la Castanyada, que cada any aglutina bona part del veïnat i visitants d’arreu.

L'endemà, diumenge 29, s’obre el Mercat de la Castanya amb un esmorzar popular a partir de les 9 h. Durant tot el matí, es pot gaudir d’una mostra de cultura popular i una cercavila amb els Torraires de Montblanc i els gegants de l'Espluga de Francolí, juntament amb la visita a l'exposició de pintura 'Homenatge a Àngel García'. A les 13 h, es fa la tradicional missa i cant dels goigs de Sant Galderic, patró de la pagesia catalana.
Castanyada

Castanyada vs. Halloween a Santa Cristina d'Aro

Ets més de castanyada o de Halloween? Els més indecisos poden celebrar totes dues festes el dissabte 28 d’octubre a Santa Cristina d'Aro, en la cinquena edició del Castanyada vs. Halloween. La plaça de Mossèn Baldiri Reixac acull a les 17 h una castanyada popular, seguida d’una rua de Halloween a les 18.30 h. El recorregut, durant el qual hi ha diversos punts de recollida de caramels, finalitza a la plaça Vella Pedra. Totes les activitats són gratuïtes i obertes a tota la família.
Castanyes i panellets

Castell, fires i castanyes a Arbúcies

El cap de setmana del 4 al 5 de novembre, Arbúcies (Selva) acull una nova edició de la Fira de Tardor del Montseny i de la Festa del Flabiol, dos dies carregats d’activitats en què es combinaran la flora i la fauna del Montseny amb els flabiolaires vinguts d’arreu del país. A més, tant dissabte com diumenge a la tarda es farà una castanyada oberta a tothom i hi haurà una mostra de bolets, així com diversos tallers per a tota la família. Les cites més esperades seran el sopar popular amb concert de flabiols de dissabte al vespre i el tastet de bolets que es farà el diumenge al migdia.

Si, en canvi, preferiu celebrar la castanyada envoltats de patrimoni històric, us recomanem la XXIV Pujada a peu i castanyada al castell de Montsoriu, que es durà a terme el matí del diumenge 12 de novembre. Aquesta caminada, que sortirà tant des d’Arbúcies com des de Breda, celebrarà l’ascensió al castell de Montsoriu amb una castanyada popular i una visita guiada a l’interior de la fortificació gòtica més important dels Països Catalans. Si voleu participar en aquesta passejada, cal fer reserva prèvia al telèfon 972 86 09 08 o a través de l'e-mail amicsmontsoriu@gmail.com.
Castell de Montsoriu

Celebrem Tots Sants amb una diada castellera

La Diada Castellera de Tots Sants és ja tota una tradició a Vilafranca del Penedès. L’1 de novembre, de 12 a 16 h, a la plaça de la Vila, podrem veure les actuacions dels Castellers de Vilafranca, els Capgrossos de Mataró, els Xiquets de Tarragona i els Castellers de Sants. Aquesta representa l’última diada de la temporada per als verds, fet que sempre els motiva a intentar descarregar els seus millors castells o aquells que encara no han pogut fer durant les cites anteriors.
Castellers de Vilafranca

Fira de la Castanyera de Begur

Al cor de l’Empordà i al peu d’un castell medieval es troba Begur, un dels indrets més meravellosos de la Costa Brava. Calen poques excuses per visitar aquesta petita localitat empordanesa, però durant la castanyada en teniu una: la Fira de la Castanyera.

Els dies 28 i 29 d’octubre, el centre de Begur acull una fira d’artesans, una exposició de bolets, projeccions de cinema i diverses parades de venda de productes de Halloween i la castanyada, sumades a un conjunt d’activitats enfocades als més menuts: el taller “Jorn al mas i barca vikinga”, pintacares, un túnel del terror i un concurs de disfresses infantils. El dimecres 1 de novembre, la Fira se centrarà completament en la celebració de Tots Sants amb el taller infantil “Fem la bossa per posar les castanyes” i una castanyada popular a les 17 h.
Fira de la Castanyera de Begur Ajuntament de Begur

Fira de la Carbassa de Calaf

Calaf celebra el dia de Tots Sants la tercera edició de la Fira de la Carbassa, un certamen que gira entorn del cultiu i l'artesania d’aquest fruit de tardor. Enguany, la gastronomia prendrà protagonisme, ja que hi haurà un espai dedicat a promoure els productes gastronòmics de proximitat. També ens trobarem amb productes d'artesania feta amb carbassa, com ara objectes de decoració o utensilis per a la llar, així com diferents estands relacionats amb el cultiu de la carbassa. El concurs de carbasses gegants, on la més pesada serà la guanyadora, tornarà aquest any amb un precedent difícil de superar: en la passada edició la que es va endur el primer premi pesava més de 600 quilos. La fira se celebra de 9 a 14 h.
Fira de la Carbassa de Calaf

Enigmes i sorpreses a Lloret de Mar

Una altra activitat adreçada al públic familiar és la visita teatralitzada “Nit d’enigmes i misteris al Museu”, que organitza el Museu del Mar de Lloret de Mar. Els dies 28 i 29 d’octubre, a les 17, 18 i 19 h, toparem amb tota una sèrie d’esperits que han quedat atrapats al llarg del temps i que ens explicaran la seva intrigant història. Per poder sortir del Museu, haurem de resoldre els diferents enigmes que ens aniran plantejant aquests personatges. La visita, adreçada a nens a partir de 6 anys, té un preu de 4 € i cal fer reserva prèvia al web patrimoni.lloret.cat.
Enigmes i sorpreses a Lloret de Mar Ajuntament de Lloret de Mar

Més idees als càmpings

Si vols desconnectar en família sense deixar enrere les tradicions, et proposem dues experiències més a dos càmpings ben diferents.

El terme d’Albanyà, a l’Alta Garrotxa, gaudeix d’un dels cels més estrellats i lliures de contaminació lumínica de Catalunya. El cap de setmana del 3 al 5 de novembre, gaudeix de les estrelles, aprèn a coure castanyes i a fer panellets i disfressa't de manera terrorífica al càmping Bassegoda Park. Aquest complex familiar d’Albanyà organitza un activitats per celebrar la Castanyada: tallers de paperines i panellets, castanyes torrades al foc, confecció de disfresses i escombres màgiques, jocs de misteri i la cerca d’un tresor amagat al bosc. També hi haurà un concurs de decoració de parcel·les i bungalous de Halloween.

Si, en canvi, prefereixes el relax de les aigües termals, pots apropar-te a Caldes de Montbui. Als afores d’aquesta vila, on l’aigua termal brolla des de temps pretèrits, hi ha el càmping El Pasqualet. Aquí, el dimarts 31 d’octubre s’hi celebra un sopar de castanyada al porxo, un concurs de disfresses i un ball de castanyada. Per tancar la festa, el dissabte 4 d’octubre podrem endinsar-nos al seu túnel del terror i descobrir els misteris que s’oculten a l'interior.
Cel estrellat
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Descobrir.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació