Anuncia't al Descobrir

15 mercats de Nadal imprescindibles

Et convidem a conèixer alguns dels millors mercats i fires de Nadal que es fan aquest desembre arreu de Catalunya: tions, avets, torrons i màgia per escalfar motors de cara a les festes més esperades de l’hivern.

El mercat més gastronòmic, a Caldes de Montbui

Fira de Nadal de Caldes de Montbui
Si encara no has tastat un brou de Nadal cuinat amb aigua termal i amb llenya a l’olla més gran de Catalunya, has d’anar els dies 1 i 2 de desembre a la vila termal de Caldes de Montbui. La 35a Fira de Nadal de Caldes de Montbui aplega enguany una Fira de Nadal i un Mercat d’Artesans amb més de cent paradetes d’objectes d’artesania, brocanteria i alimentació. A més, es preparen dues olles gegants d'1,5 metres de diàmetre i una capacitat de 1.600 litres amb brou de Nadal. En total, es reparteixen uns 3.000 litres de brou de Nadal per a tots els assistents. Així mateix, els infants poden cagar el tió i es fan tallers nadalencs, ballades de sardanes i catifes de flors.

Els millors avets, a Espinelves

L'avet és el principal protagonista de la Fira de l'Avet d'Espinelves Ajuntament d'Espinelves
La Fira de l'Avet d’Espinelves transforma aquesta petita vila de 200 habitants en un poble de pessebre amb fins a 80.000 visitants. Si vols aconseguir el millor arbre de Nadal, de l'1 al 9 de desembre pots trobar-lo en aquesta fira que té l’avet com a reclam principal. Espinelves també ofereix als assistents l’oportunitat de visitar parades d’artesania i d’alimentació de qualitat, així com diverses exposicions a l’església del poble. Aquests dies hi tenen lloc també espectacles, animació de màgia artesana i la mostra d’arts i oficis.

La fira més familiar, a Canyelles

Parades de la Fira de Santa Llúcia de Canyelles
La fira nadalenca més familiar del Garraf arriba el cap de setmana de l'1 al 2 de desembre a Canyelles. Durant aquest cap de setmana, a la Fira de Santa Llúcia es pot visitar l’arbre dels desitjos i un castell Disney a la plaça de l’Onze de Setembre, a més de diversos espais temàtics: el pessebre del bar del casal, la casa dedicada a Pilarín Bayés o la casa del rellotge. També hi ha degustacions d’escudella de Nadal i espais de joc per als més menuts.

El mercat més medieval, a Vic

Mercat Medieval de Vic
Coincidint amb el pont de la Puríssima, el nucli antic de Vic es converteix en un escenari que recrea els anys d’esplendor medieval de la vila. El Mercat Medieval de Vic omple la ciutat, del 6 al 9 de desembre, amb més de tres-centes parades, música, balls, tallers de maquillatge, lluites de cavallers i tota mena de propostes que ens transporten al passat. També hi ha recreacions d’oficis medievals, artesania i exhibicions d’ocells rapinyaires.

Una setmana més tard, els dies 14 i 15 de desembre, la plaça dels Màrtirs s’omplirà de paradetes amb productes relacionats amb el Nadal tals com pessebres, tions, objectes decoratius i queviures, en el marc de la Fira de Santa Llúcia. A més de la venda de productes, la fira oferirà mostres, tallers de manualitats i diverses activitats obertes a tothom.

La fira amb més ambient, a Reus

Productes nadalencs del Mercat de Nadal de Reus Ajuntament de Reus
La ciutat de Gaudí clou el seu any d’activitats amb una campanya nadalenca farcida de propostes: Reus és Nadal. Temps d’espectacle guarneix la capital del Baix Camp, fins al 6 de gener, amb un arbre de Nadal gegant, tota mena de llums i fins a nou àrees temàtiques, entre les quals destaquen una pista de gel a la plaça de la Llibertat, un mercat artesà i espectacles nadalencs que es representen cada dissabte. Tot plegat, acompanyat d’una zona lúdica, diverses atraccions infantils de fira, diversos sortejos i un ambient que ens recorda les millors fires de Nadal europees.

Els tions més autèntics, a Solsona

A la Fira del Tió de Solsona veurem tions gegants Ajuntament de Solsona
Vols adquirir autèntics tions foradats dels boscos del Solsonès? La 4a edició de la Fira del Tió de Solsona, que se celebra el dissabte 8 de desembre, comptarà amb un mercat d’artesans on podrem adquirir, a més de tions del Solsonès, els millors bastons de pastor fets artesanalment. Les parades compartiran espai a la plaça amb l’exposició de pessebres i tions, mentre que davant de l’Ajuntament hi haurà jocs tradicionals infantils d’ambient rural durant tot el dia, i a la plaça de la Catedral, un concert familiar de Les Absentes al migdia.

El Nadal més entranyable, a Perpinyà

Nadal a Perpinyà Òscar Marín
Malgrat que la tradició centreeuropea del Pare Noël hi és omnipresent, el Nadal a Perpinyà conserva les tradicions catalanes, com l’exposició de pessebres, el Caga Tió popular o la cavalcada dels Reis Mags. Però d’entrada, el que més atreu l’atenció d’infants i adults és la gran roda de fira i les decoracions nadalenques de la plaça de la Victòria, just davant del Castellet vestit amb una garlanda de llums. També hi ha un mercat de parades a la riba de la Bassa i barques per navegar per aquest curs d’aigua, a més d’un trenet de Nadal. El Mercat de Nadal hi serà des del 23 de novembre fins el 6 de gener.

Una fira històrica, a Vilafranca del Penedès

Gall del Penedès
La Fira del Gall és una fira amb molta tradició a la comarca del Penedès. És l'ocasió ideal per obtenir l'autèntic protagonista de la Fira, que és el Gall del Penedès, una varietat autòctona d'au de corral molt apreciada perquè, a banda de ser molt vistosa, té una carn amb molt bon gust. Se celebra des de fa més de 350 anys, i tot i que el seu sentit ha anat variant amb el temps, el seu valor no ha caducat.

El mercat més 'animal', a Valls

FICAP 2017 Cambra de Valls
Tot el que és típic i necessari per a les festes de Nadal estarà a Valls el cap de setmana del 15 al 16 de desembre. La Fira de capons, aviram i motius nadalencs FICAP, un dels mercats de carrer més típics i concorreguts de l’any a la capital de l’Alt Camp, oferirà una àmplia oferta d’aus de corral vives, arbres de Nadal, figueres de pessebre, objectes ornamentals i licors idonis per a aquestes festes tan assenyalades.

El centre de la ciutat es convertirà en un gran mercat dividit en diverses seccions: el Mercat de Nadal servirà de vitrina de l’aviram criat de forma casolana; pels carrers de la Cort, Jaume Huguet i el Pati hi haurà una variada oferta de productes o objectes típics del Nadal; al carrer de la Carnisseria i a les places de l’Oli i de les Garrofes, per la seva banda, s’hi farà el mercat de la fruita i la verdura, mentre que a la plaça del Portal Nou hi haurà el mercat del tracte i la compravenda d’equins.

Les millors figures de pessebre, a Olot

A la Fira del Pessebre d'Olot trobarem la millor decoració nadalenca Martí Albesa
Del 6 al 9 de desembre, Olot acull la Fira del Pessebre, que compta amb diversos espais: el Mercat de Nadal, als carrers del centre, ofereix productes per vestir les llars amb arbres, tions, pessebres i tota mena de decoració nadalenca; el Nadal Km 0, a la plaça Major, és una fira dedicada als productes artesans d’Olot; la Fira del Pessebre i el Mercat d’Artesania consisteixen en un conjunt de casetes de fusta on s’exposaran i es vendran els millors productes artesans i peces per als pessebres.

Aprofitant la visita, a només 9 km de la capital de la Garrotxa hi ha un pessebre vivent molt especial: el de Santa Pau, que els dies 7 i 8 de desembre, a les 19 h, ofereix dues sessions úniques en què es representaran una vintena d'escenes bíbliques i tradicionals en un espectacle de llums, ambientació i art.

La fira amb millors vins, a Alella

Fira de Nadal d'Alella
Combinar els millors vins amb una de les fires de Nadal més familiars i solidàries és possible. Alella, terra de vins amb la seva pròpia denominació d’origen, fusiona del 15 al 16 de desembre la Fira de Nadal amb 'La Marató' de TV3 i diverses experiències enològiques. Tant dissabte com diumenge hi haurà una fira nadalenca i un espai amb rocòdrom, tirolina, llits elàstics i inflables infantils, així com un recorregut amb el Trenet de Nadal, a més de diversos actes solidaris. Pel que fa a les experiències enològiques, dissabte hi haurà l’Enotast, una degustació de vins de la DO Alella, i el Mostast, un taller didàctic per als infants relacionat amb el vi. Diumenge, a les 11 h, el Celler Alta Alella serà l’escenari d’un 'flashmob' i d’un tast entre vinyes.

La fira més popular, a Sant Vicenç dels Horts

La Fira de Nadal de Sant Vicenç dels Horts farà sortir al carrer els botiguers del poble Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts
Al bell mig del Baix Llobregat, el poble mil·lenari de Sant Vicenç dels Horts acull, del 14 al 16 de desembre, una Fira de Nadal amb una àmplia gamma d’activitats a la plaça de la Vila Vella: cantades de corals, espectacles d’animació, demostracions de cuina, un tió gegant… Dissabte, el patge reial Garrofa, acompanyat dels Àngels Diabòlics i la Colla Gegantera de la localitat, saludarà tots els infants. També hi haurà cantades de nadales, espectacles d’animacions i escenes d’Els pastorets de Sant Vicenç dels Horts. De 18 a 20 h, es farà una demostració de cuina de Nadal amb els millors productes del Parc Agrari del Baix Llobregat. Diumenge se celebrarà l’arribada del tió gegant “Grossot”, que cagarà regals per a tots els infants.

Els millors torrons, a Cardedeu

L'escudella de la Fira de Nadal és una de les tradicions de la Fira de Nadal i del Torró Artesà de Cardedeu Ajuntament de Cardedeu
Si hi ha un producte que no pot faltar a la sobretaula de tot àpat nadalenc, aquest és el torró. La Fira de Nadal i del Torró Artesà de Cardedeu consistirà en recinte firal ple de parades amb articles tradicionals de Nadal i una gran quantitat de torrons, tant de Cardedeu com de fora. Més enllà dels clàssics torrons i dolços, el torró artesà de borrego de Cardedeu, creat l’any 2000 i fet a base de massapà i comí, és una compra gairebé obligada de la fira.

La fira més tradicional, a Arbúcies

El tió gegant de la Fira del Tió d'Arbúcies Ajuntament d'Arbúcies
El tió de Nadal és un dels elements bàsics de la mitologia catalana, i fer-lo cagar regals la Nit de Nadal és una de les tradicions més arrelades al nostre país. Un personatge tan singular és mereixedor d’una fira en honor seu i així va néixer l’any 2014 la Fira del Tió d’Arbúcies. El cap de setmana del 15 al 16 de desembre, hi haurà un mercat d’artesans, una nau víking i diversos tallers de tions, de decoracions i d’arbres de Nadal, activitats que es combinaran amb animacions infantils a càrrec dels pastorets de Pamtomaca, una exposició amb un jardí de tions artesanals i visites guiades al Museu Etnològic del Montseny La Gabella i a la Farga del Roquer.

Les activitats més rurals, a Prats de Lluçanès

Santa Llúcia a Prats de Lluçanès
El diumenge més proper al 13 de desembre té lloc la centenària Fira de Santa Llúcia a Prats de Lluçanès, un esdeveniment que s’ha fet de manera continuada des del segle XVIII, dedicat especialment a l’agricultura i a la ramaderia. La fira, que s’encetarà amb un esmorzar popular amb productes locals a la plaça de la Roca Xica, té el seu principal atractiu en la concorreguda exposició de bestiar, maquinària agrícola i automoció, i també en les parades d’artesans.
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Descobrir.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació