Anuncia't al Descobrir

Un documental recrea la vida dels últims dinosaures que van viure als Pirineus

'L'últim gegant d'Europa' s'estrena avui a TV3

El programa 'Sense ficció', de TV3, emet avui 28 de novembre a les 21.55 h el documental 'L'últim gegant d'Europa', produït per TV3 i realitzat per Batabat. L'eix conductor del documental són les restes d'un titanosaure que el paleontòleg alemany Walter Kühne va començar a excavar a la dècada dels anys cinquanta del segle passat al jaciment d'Orcau, al Pallars Jussà. El jaciment, però, va caure en l'oblit i no va ser fins a l'any 2014 que investigadors de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i la Universitat de Saragossa van acabar d'extreure el coll d'aquest animal, una peça de més de cinc metres de llarg.

La troballa del coll de titanosaure és de gran importància des del punt de vista científic: mai fins ara no s'havia recuperat una resta tan gran a Europa i, probablement, es tracta d'una espècie mai descrita.

La gran extinció
A partir de la història de l'excavació, el documental explica quin és el coneixement actual sobre els dinosaures que van viure als Pirineus fa 70 milions d'anys, els darrers que van viure a Europa, molt pròxims en temps geològics a la gran extinció que va fer desaparèixer aquests animals fa 66 milions d'anys arreu del planeta.

Mitjançant reconstruccions del paleoambient, s'expliquen les principals faunes de dinosaures que van viure durant el Cretaci al que actualment són els Pirineus, i que en aquell moment era una zona de clima subtropical amb maresmes properes al mar.

Més jaciments
A banda d'Orcau, 'L'últim gegant d'Europa' recorre altres jaciments de referència als Pirineus, com el d'icnites de Fumanya, al Berguedà. Les petjades de titanosaures d'aquest jaciment que van quedar impreses a la roca permeten aportar informació sobre el seu comportament gregari, així com les seves dimensions i la velocitat a la qual es desplaçaven.

Amb la visita als jaciments d'ous de la zona de Coll de Nargó, a l'Alt Urgell, el documental explica quin és el coneixement actual sobre la reproducció d'aquests animals. A Vallcebre, també al Berguedà, es mostra la pell impresa a la roca d'un d'aquests titanosaures, que ha permès reconstruir-ne l'aspecte extern.

Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Descobrir.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació