Anuncia't al Descobrir

10 cavalcades de Reis úniques

Els Reis Mags d’Orient són, juntament amb el tió, els personatges més emblemàtics de les festes nadalenques al nostre territori. Les primeres cavalcades de les quals es té constància daten de les darreries del segle XIX, i ara ja se’n sumen més d’un centenar arreu del país. Et proposem 10 desfilades molt especials per veure arribar Ses Majestats.

La cavalcada més antiga, a Alcoi

Documentada per primera vegada l’any 1866 i celebrada de forma ininterrompuda des del 1885, la cavalcada de Reis d’Alcoi és la més antiga del País Valencià i és considerada una festa d’interès turístic nacional. A la capital de l’Alcoià, l’arribada de les festes nadalenques s’anuncia amb el Betlem de Tirisiti, una obra que es representa amb titelles des de ja fa més de 100 anys, i continua amb el pregó reial del 4 de gener que anuncia l’arribada de Ses Majestats. La nit del dia 5, els carrers d’Alcoi s’omplen per celebrar una cavalcada amb música, torxes, patges, soldats de la guàrdia personal i, fins i tot, camells.
Cavalcada d'Alcoi Cavalcada d'Alcoi© Aramultimèdia

Trobada amb el patge Faruk a Igualada

A la capital de l’Anoia, el 28 de desembre se celebra l’arribada del patge Faruk, un emissari reial que està a disposició dels nens i nenes, durant totes les festes de Nadal, per rebre les seves cartes i fer-les arribar als Reis. Faruk porta sempre al seu damunt un llibre blanc i un de negre: al blanc hi apunta els qui s’han portat bé, i al negre els qui han de millorar si volen que Ses Majestats passin per casa seva. La nit del 5 de gener, es reviu una cavalcada de Reis que està considerada com la més antiga de Catalunya, amb referències del seu inici l’any 1895. La d’Igualada es caracteritza per l’espectacular desfilada de la comitiva reial, que compta amb la presència de més de 500 patges que, gràcies a unes escales de fusta, s’enfilen als balcons de les cases dels veïns per tal de lliurar directament els regals als infants. La Festa de Reis d’Igualada va rebre la Creu de Sant Jordi per la Generalitat de Catalunya.
Reis Mags Igualada Cavalcada de Reis a IgualadaAjuntament d'Igualada

Tones de caramels a Sant Vicenç dels Horts

Una altra cavalcada centenària és la de Sant Vicenç dels Horts, de la qual es té constància des de 1896 i que ha estat impulsada, des dels seus inicis, per veïns voluntaris i entitats del poble. El 5 de gener s’instal·la un gran escenari a les portes del consistori, des d’on l’alcaldessa entrega les claus de la ciutat als Reis Mags, per poder portar regals a les llars dels vicentins. A més, durant tota la tarda, els infants poden entregar les cartes directament als Reis. La cavalcada de Reis recorre cada any 4 km dels carrers de Sant Vicenç dels Horts, hi participen més de 200 voluntaris i s’hi reparteixen gairebé dues tones de caramels.
Cavalcada de Reis de SVH Cavalcada de Sant Vicenç dels HortsComissió Cavalcada Sant Vicenç dels Horts

Seguici medieval a Girona

Els jardins de la Muralla de Girona són un espai tan acollidor que els Reis d’Orient l’escullen cada any per instal·lar-hi un campament la tarda del 5 de gener. Allà, durant una hora, els infants que ho volen tenen l’oportunitat de conèixer Ses Majestats abans no s’enfilin a les seves carrosses lluents. La cavalcada, que recorre tot el centre de la capital del Gironès, és encapçalada a cavall pels heralds, el porrer i l’àliga de la ciutat, seguits pels músics i les carrosses dels magistrats; finalment, arriba la comitiva dels Reis Mags, que acaba amb un pregó a la plaça del Vi.
Reis Mags de Girona Els Reis d’Orient a GironaAjuntament de Girona

Aires orientals a Cornellà de Llobregat

Des de l’any 1981, el mag Maginet, patge i emissari reial, instal·la les tendes del seu campament oriental al parc de Can Mercader. De l’1 al 4 de gener, Maginet i els seus ajudants ofereixen activitats i espectacles infantils en aquesta instal·lació de sis tendes, en una de les quals els infants poden lliurar la carta al mag; els pares poden aprofitar també per comprar records orientals al basar situat al campament. El mag Maginet, que és un expert en l’observació celeste, té la seva residència particular a la Torre de la Miranda, edifici que també té un aire oriental. Aquest mag sempre dóna pistes sobre el lloc que Ses Majestats escolliran per entrar a la ciutat, així com quin mitjà de transport utilitzaran.
Els Reis Mags saluden als veïns de Cornellà Els Reis saluden els veïns de CornellàAjuntament de Cornellà de Llobregat

Balls, tallers i espectacles a Terrassa

Un ball de Reis, l’arribada del patge Xiu Xiu, tallers infantils, la lectura d'un pregó de benvinguda i l'ofrena d'or, encens i mirra davant un retaule vivent del Naixement; aquests són només alguns dels actes previs a la cavalcada de Reis de Terrassa, ciutat que organitza cada any una gran festa al Districte 6 per donar la benvinguda als Reis d’Orient. L’arribada de la comitiva és també tot un espectacle: acompanyats per un ampli seguici de patges, cavalls, carrosses, vehicles i bandes de música, els reis Melcior, Gaspar i Baltasar reparteixen caramels a tots els terrassencs.
Cavalcada de Terrassa Cavalcada de Reis de TerrassaAjuntament de Terrassa

Els Reis arriben per mar a Barcelona

Com és tradició, els Reis d'Orient arriben a la Ciutat Comtal per mar, dalt d’un vaixell que atraca al port de la capital. Però a la ciutat ja s’hi cou alguna cosa uns dies abans: la Fàbrica dels Reis, a la Fabra i Coats, mostra als infants tots els secrets de Ses Majestats en un recorregut que explica com es gestionen les milers de cartes que reben aquests mags i com preparen els regals que reparteixen la nit del 5 de gener. És aquell dia quan centenars de milers de persones s’apleguen per donar la benvinguda als Reis, que fan un recorregut ple de música, espectacles i màgia a través del Paral·lel.
Cavalcada de Reis a Barcelona Cavalcada de Reis de Barcelona

Tradició i modernitat a Vilanova i la Geltrú

La cavalcada de Reis de Vilanova i la Geltrú va ser renovada fa uns anys i inclou boniques carrosses, ocells rapinyaires, música tradicional i curiosos personatges que salten i ballen, precedint les carrosses dels Reis d’Orient. Uns dies abans, el patge Eliseu arriba a la plaça de la Vila de la capital del Garraf per recollir les cartes i, després de molta feina, mostra al damunt d’una carrossa tots els regals que els nens i nenes rebran. Els Reis, majestuosos, surten del castell de la Geltrú a les 18.30 h entre fanalets encesos i música tradicional, preparats per voltar per tota la ciutat saludant els veïns. Enguany, durant els dies previs a la cavalcada, els centres cívics municipals ofereixen tallers de “fanaleds” amb llums led.
Cavalcada de Vilanova i la Geltrú Cavalcada de Vilanova i la GeltrúAjuntament de Vilanova i la Geltrú

Un seguici en flames a Vic

Una de les cavalcades més lluïdes i emblemàtiques del país és, sens dubte, la de Vic. Com és tradició, a la capital d’Osona es rep els Reis d’Orient amb fanalets i torxes de llenya de pi amb les quals els vigatans acompanyen un seguici reial format per dotze carrosses i més de 800 participants, des de teiers fins a abanderats, tamborers i trompeters. La plaça Major de Vic és el punt culminant de la cavalcada, amb l’ascens de Ses Majestats a la balconada de l’Ajuntament a través d’una escala exterior que han preparat curosament els patges reials.
Els Reis Mags arribant a Vic Els Reis d’Orient arriben a VicAjuntament de Vic

Focs d'artifici a Tarragona

Un vaixell atraca al port, però aquest cop ningú no en descarrega peixos. Per sorpresa de tots els veïns, els Reis d’Orient desembarquen a la ciutat de Tarragona i es disposen a repartir regals per a tota la mainada. Abans, però, han de saludar els infants i repartir dues tones de caramels. Per tal d’avisar a tots els ciutadans de l’arribada de Ses Majestats, els patges encenen bengales de colors, disparen 21 salves pirotècniques i, un cop tothom s’aplega al seu voltant, els Reis fan un parlament de benvinguda, al final del qual hi ha un espectacle de focs d’artifici.
Els Reis Mags arriben per aigua i acompanyats per focs d'artifici Els Reis arriben per mar i acompanyats per focs d'artificiThinkstock
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Descobrir.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació