Anuncia't al Descobrir

Així s'ha fet el nou Sapiens.cat

Us expliquem com s'ha reconceptualitzat el portal, que s'ha redissenyat juntament amb la revista

Una mica d'història

Algunes pàgines del nou Sapiens.cat Algunes pàgines del nou Sapiens.cat
El Sant Jordi de l'any 2010 va arribar amb un grapat de roses: la de Sant Jordi i les dels webs Cuina.cat, Descobrir.cat i Sapiens.cat. Durant aquests 8 anys, a més de publicar continguts relacionats amb la història, al web s'han vehiculat les campanyes més importants fetes per la revista. Entre elles, la més destacada va ser 'El món ho ha de saber', amb què es va donar a conèixer la història de Catalunya al món. Una altra va ser la llista negra antifranquista, les fitxes policials dels 462 catalans més vigilats pel franquisme.

El contingut: efemèrides i curiositats

Preguntes i respostes i 'quizzes' Preguntes i respostes i 'quizzes'
De segur que ningú se sorprèn en saber que en aquests anys els continguts més consultats han estat els relacionats amb Catalunya. Aquests continuaran sent els més importants, tot i que se seguiran publicant històries de tots els continents i de diferents èpoques a cop d'efemèride.

I és que l'actualitat del web la marcaran les efemèrides: cada setmana se'n farà una selecció i se n'informarà, en moltes ocasions, en forma d'anècdota. El dia que fa anys del naixement de Farinelli, els usuaris aprendran que la seva veu servia de teràpia a Felip V contra el trastorn bipolar i els atacs d'histèria que patia. També sabran del dia que es va col·locar la primera pedra de la torre Eiffel i descobriran que un estafador txec la va vendre fins a dues vegades.

Preguntes i respostes i quizzes

Un exemple de l'aposta per les anècdotes i les curiositats històriques són les Preguntes i respostes i els 'Quizzes', tant característics dels webs d'història anglosaxons. En aquests apartats podreu posar a prova els vostres coneixements: quins són els malnoms dels reis i comtes catalans? Quin rei català va conquerir quin territori? Quin filòsof va dir què?

Usabilitat i disseny al servei dels continguts

El disseny i la usabilitat en un web editorial sempre han d'estar al servei dels continguts, i aquest és el cas del nou www.sapiens.cat. El web s'estructura al voltant de dos grans eixos: "èpoques" i "temes". Al primer hi ha les grans èpoques en què es divideix la història, a més de dues d'extra: Catalunya 1714, i Guerra Civil i franquisme, les dues per les quals els usuaris han mostrat més interès. A "temes" hi ha territoris (Catalunya, Europa i món), personatges (i no només homes), i batalles i guerres, una temàtica que, curiosament, al llarg d'aquests anys ha copsat la majoria dels termes de cerca.

Un disseny net, senzill, usable i responsiu

Com diu el dissenyador Cesc Fàbregas, amb qui també vam fer el primer descobrir.cat, el disseny s'ha centrat "en la usabilitat, amb una retícula flexible que s'adapta a qualsevol dispositiu". El Cesc va plantejar un espai neutral on poden conviure articles de qualsevol època sense perdre l'esperit SÀPIENS. Un dels reptes ha estat la confecció d'un web dinàmic i alhora net, clar i senzill. Com diu el Cesc: "Senzillesa, llegibilitat i personalitat pròpia". En el web també hi ha participat, a la part de maquetació i programació, el Sergi Panisello, un membre de l'equip de Bab. Tots dos han treballat conjuntament amb la Caterina Úbeda, cap de Mitjans de Sàpiens Publicacions, que s'ha encarregat de conceptualitzar i dirigir el projecte. 

Adéu, concursos. Hola, Facebook

En el nou web ja no caldrà registrar-se per fer comentaris o participar als concursos. Per deixar la vostra opinió a qualsevol article us haureu de ‘loguejar’ al Facebook i, després, escriure el comentari al portal. Els concursos també es vehicularem a través d'aquesta xarxa social.

Els usuaris registrats no se suprimiran: si estan inscrits al newsletter el seguiran rebent i podran seguir utilitzant el seu nom d'usuari i la seva contrasenya a Descobrir.cat per deixar-hi comentaris i participar en els concursos.

Aposta pel newsletter i per la subscripció

Pàgina d'error del nou Sapiens.cat Pàgina d'error del nou Sapiens.cat
Fa uns dies Twitter recordava que fa 8 anys que @sapienscat és a aquesta xarxa social. Sí, són i seguiran sent a Facebook i a Twitter, on l'Anna-Priscila Magriñà explicarà les efemèrides que es van destacant. També continuaran enviant el newsletter setmanal, que ja reben més de 22.000 persones. De fet, una altra de les novetats del web és l'aposta pel newsletter i la subscripció, ja que a qualsevol article apareix l'opció d'inscriure's al butlletí i de fer-se subscriptors de la revista.

Així és que, per què no?, esperem que us agradi el nou Sapiens.cat, en el qual fins i tot s'han cuidat detalls com la pàgina d'error (la famosa 404), i que tot això sigui la continuació -o l'inici- d'una llarga amistat.
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Descobrir.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació