Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX DE TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

5 excursions per descobrir els camins de l'exili

Recorrem els camins pirinencs que van haver de fer homes, dones i infants per fugir de la Guerra Civil Espanyola i la Segona Guerra Mundial

Durant la Guerra Civil, el franquisme i la Segona Guerra Mundial, milers d’exiliats van creuar el Pirineu. Els passos fronterers de les comarques del nord del Principat (l’Empordà, el Ripollès, la Cerdanya i el Pallars) van ser utilitzats, principalment, per republicans i jueus que fugien de l’horror de la guerra. Us proposem cinc rutes que segueixen els passos d’aquells homes, dones i infants valents que a través dels camins de l’exili van salvar la vida.

Camí de la retirada del coll d’Ares

Prts de Molló
Es calcula que entre mitjan gener i el 13 de febrer de 1939, 100.000 homes, dones i infants van creuar el coll d’Ares.El pas fronterer del coll d’Ares, situat a cavall dels municipis de Molló (Ripollès) i Prats de Molló (Vallespir), va ser un dels més transitats durant l’exili republicà al final de la Guerra Civil. Es coneix com a 'camí de la retirada' qualsevol de les rutes que van seguir els exiliats, tant civils com militars, per creuar la frontera en direcció a França. Per això es pot dir que hi va haver molts camins de la retirada, alguns més transitats i d'altres, menys. Des de Molló s’organitzen rutes guiades. L’Editorial Piolet n’ha editat un mapa guia amb el nom de “Camins de l’exili”.
 • Distància: 14 quilòmetres
 • Desnivell: 555 metres
 • Durada: 5 hores
 • Dificultat: mitjana
 • Sortida: plaça del Conflent de Molló
 • Arribada: plaça del Firal de Prats de Molló

La Vajol

Església de Sant Martí de la Vajol
En aquest recorregut seguirem les passes del president Companys, el president de la República Manuel Azaña i el lehendakari José Antonio Aguirre Lekube durant el seu exili el 1939. El govern central va escollir la Vajol per protegir part del patrimoni econòmic i artístic de la República. La ruta que us proposem travessa la frontera a través del coll de Lli per recórrer els indrets on milers de republicans van exiliar-se durant la Guerra Civil Espanyola. L’itinerari circular comença al petit poble empordanès de la Vajol i s'enfila cap al massís de les Salines, des d'on travessa la frontera cap al Vallespir fins al poble de les Illes. Durant el recorregut visitarem diversos indrets de la memòria històrica mentre gaudim dels magnífics boscos del massís de les Salines.
 • Distància: 12,7 quilòmetres
 • Desnivell: 464 metres
 • Durada: 4 hores
 • Dificultat: mitjana
 • Sortida: la Vajol
 • Arribada: la Vajol

Ruta Memorial Walter Benjamin de Banyuls a Portbou

Memorial Walter Benjamin a Portbou Memorial Walter Benjamin a PortbouMemorial Democràtic
El setembre de 1940, el filòsof alemany Walter Benjamin va travessar la frontera francoespanyola fugint de la persecució antisemita. La ruta que va seguir porta el seu nom i transcorre entre les localitats de Banyuls i Portbou, a través del coll de Rumpisó. La ruta, que també es coneix com la ruta Líster, es troba arranjada i senyalitzada, i és un antic camí de contrabandistes que va seguir la divisió del general republicà Enrique Líster en la seva retirada. A Portbou hi trobem el memorial de Walter Benjamin, així com ‘Passatges’, un monument de l’escultor israelià Dani Karavan.
 • Distància: 11,5 quilòmetres 
 • Desnivell: 580 metres
 • Durada: 4 hores i 30 minuts (anada)
 • Dificultat: mitjana
 • Sortida: Banyuls
 • Arribada: Portbou

Ruta dels estanys de l’exili de Tavascan

Estany de la Mariola Estany de la MariolaWikimedia Commons
Aquesta ruta fou utilitzada al llarg dels segles pels habitants de la vall de Cardós i els de l’Arieja. Durant la Guerra Civil i la postguerra el port de Tavascan va ser testimoni de la fugida dels habitants de banda i banda de la frontera: republicans que marxaven camí de l'exili i jueus que ho feien de la persecució nazi. També va ser un indret d'entrada d'unitats dels maquis a l'octubre de 1944. L’itinerari es troba senyalitzat entre el poble de Tavascan i el port de Tavascan. Es tracta d’una ruta amb una importància històrica rellevant i amb un paisatge caracteritzat per estanys, boscos, i bordes.
 • Distància: 13 quilòmetres
 • Desnivell: 880 metres
 • Durada: 5 hores (anada i tornada)
 • Dificultat: mitjana
 • Sortida: Tavascan
 • Arribada: Tavascan

El port de Salau

Els ports de muntanya del Pallars Sobirà va ser utilitzats per centenars de persones per fugir de l’horror de la Guerra Civil. En aquest recorregut es fa especial referència a l’exili que van haver de viure els habitants d’Alós d’Isil els darrers dies de maig de 1938. L’itinerari que s’inicia aquest nucli de l’Alt Àneu i finalitza al port de Salau està senyalitzat i inclou diversos elements indicatius. Si es continua cap al vessant occità s’arriba fins al poble de Salau en un descens de 3 hores. Dalt del port hi ha les ruïnes d’una antiga empresa de la fusta, que treballava a cavall de França i Catalunya. Cada any, el primer diumenge d’agost, s’hi celebra una trobada catalano-occitana, la popular Pujada al port de Salau.
 • Distància: 15 quilòmetres
 • Desnivell: 750 metres
 • Durada: 4 hores i 30 minuts (anada i tornada)
 • Dificultat: mitjana
 • Sortida: refugi del Fornet. S’hi pot accedir amb vehicle i es pot deixar a l’aparcament del refugi.
 • Arribada: refugi del Fornet
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació