Anuncia't al Descobrir

Un nou observatori ciutadà recull els canvis estacionals en plantes i animals

Les dades que s’aportin a RitmeNatura.cat ajudaran a estudiar l’impacte del canvi climàtic i a prendre mesures per fer-hi front

El Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i les empreses Altran i Starlab han creat un observatori ciutadà, RitmeNatura.cat, que ajudarà la comunitat científica i els gestors dels parcs naturals a fer el seguiment del canvi de ritme de la natura.

La fenologia és l’observació dels canvis estacionals en les plantes i els animals, tals com la floració, l’aparició d’insectes i la migració de les aus. Els canvis en els ritmes de la natura donen molta informació als científics sobre els efectes que el canvi climàtic produeix sobre els ecosistemes naturals, però calen sèries temporals llargues, homogènies, validades i ben repartides geogràficament per tot el territori.

Aquí és on entren en joc ciutadans voluntaris amants de la natura: les aportacions i dades que introdueixin a l’eina RitmeNatura.cat ajuden els científics a estudiar els impactes del canvi climàtic sobre les plantes, els animals i els éssers vius en general. I, en conseqüència, es podran prendre mesures per evitar problemes en l’agricultura o en el funcionament dels ecosistemes naturals.

Com es fa?
La idea és que les persones que s’hi ofereixin com a voluntàries segueixin setmana a setmana un arbre, un arbust o fins i tot un niu que tinguin a prop i observin com canvien: quan cauen les fulles, quan surt la flor o quan arriben els ocells a pondre els ous. Si es prenen els registres sempre de la mateixa manera i es comparteixen a l’observatori de RitmeNatura.cat, aquestes dades poden ser molt útils per a la ciència.

Una participació activa
Els observatoris ciutadans de seguiment ambiental demostren que la ciutadania pot compartir dades sobre el medi ambient i, sobretot, assumir un nou paper crucial i actiu en la presa de decisions, la planificació cooperativa i la gestió mediambiental.

Aquest nou observatori ciutadà s’ha creat gràcies a la implicació del Servei Meteorològic de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el Museu de Ciències Naturals de Granollers, la Institució Catalana d’Història Natural, Natusfera, AEMET, l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, l’Institut Català d’Ornitologia i SEO/BirdLife.

Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Descobrir.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació