Anuncia't al Descobrir

El monument favorit dels catalans 2018

Vota i entra en el sorteig de centenars de premis

Castell de Mur

Castell de Mur (Pallars Jussà)
Castell de Mur

Ens trobem davant d’un imponent conjunt fortificat situat estratègicament en un cim a 800 metres d’altura que domina la conca de Tremp i l'embassament de Terradets.

Alçat sobre la roca, dibuixant una esvelta silueta triangular, el castell de Mur era una fortalesa fronterera amb les terres àrabs, però la seva funció principal no va ser tant vigilar la frontera amb Al-Andalus, sinó més aviat dominar i vigilar el territori més proper i la seva gent.

Al costat del castell hi ha la col·legiata de Mur, l'església de la qual era, originàriament, de tres naus, cobertes amb volta de canó i arcs torals i capçades de tres absis semicirculars. Les pintures de l'absis central es troben al Museum of Fines Arts de Boston (EUA) i són considerades com una de les millors mostres de pintura romànica. D'altres restes de pintura es conserven al Museu d'Art de Catalunya i una petita part "in situ". Al maig del 2008 es va inaugurar una reproducció de les pintures romàniques originals de l'absis central.

El que no et pots perdre
 • El primer cap de setmana de maig, el castell de Mur celebra una de les trobades de muntanya més importants de Catalunya: l'Aplec de Mur. Aquesta és una festa tradicional amb origen al segle XII en què els nuclis de la pabordia de Mur, una antiga administració eclesiàstica que va regir un extens territori del Pallars Jussà, llueixen el seu colorit estendard. La jornada inclou una missa, un dinar de germanor, un ball i una desfilada entre el castell i la col·legiata de Mur, un conjunt que corona el cim d'un turó situat sobre l'embassament de Cellers, al Pallars Jussà.
Informació pràctica
 • Ajuntament de Castell de Mur
 • Carrer del Carme, 46. Guàrdia de Noguera
 • Ajuntament: 973 65 17 95. Visites guiades al castell: 677 70 18 20
 • Visites guiades els dissabtes, a les 11.30 h, 13 h, 16.30 h i 18 h. Diumenges, a les 11.30 i a les 13 h. Del 2 de juliol al 3 de setembre, també entre setmana, a les 16.30 i a les 18 h.
Com arribar-hi
 • Amb cotxe: Des de Barcelona per l’A-2 fins a Anglesola, on prenem la C-53. Abans d'entrar a Balaguer, agafem la C-13 direcció Tremp. Cal dirigir-se a Guàrdia de Noguera (LV-9124) i, des d'allà, seguir les indicacions cap al castell de Mur.
On menjar
 • Restaurant del Llac. Al restaurant de l’Hotel Terardets podràs gaudir de la millor cuina del Pallars amb unes vistes espectaculars. Cuina de mercat contemporània i profundes arrels defineixen la proposta gastronòmica del xef. A més de la carta, pots assaborir propostes i suggeriments de temporada: castanyes, bolets, caragols, cabrit… Fan menús per a celíacs i vegetarians.
On dormir
 • Cal Soldat. La serra del Montsec ha estat reconeguda des de fa molts anys com un dels llocs que presenten unes condicions d’observació astronòmica excepcionals. Al conjunt rural de Cal Soldat en són conscients i, sovint, organitzen trobades astronòmiques. Des d’aquí, l’espectacle del cel estrellat es pot gaudir còmodament a simple vista. L’allotjament es troba a poca distància del castell de Mur.
 • Casa Perdiu. Al centre de Guàrdia de Noguera hi ha aquesta casa rural que ofereix habitacions amb bany, calefacció i televisor, totalment rehabilitades, mantenint el seu encant original.
Més idees per esprémer la visita
 • Des de Tremp fins al castell de Mur. Seguint la filosofia d’‘El Camí’, segons la qual la millor manera de conèixer una terra és caminant, amb aquesta ruta experimentarem la barreja de por, respecte i emoció que sentien els nostres avantpassats quan arribaven als castells dels senyors.
 • Un passeig a la vora de l'embassament de Terradets. Aquesta és una ruta curta, planera, fàcil, ben arranjada i protegida, que ens permet vorejar el pantà de Terradets, al Pallars Jussà, i descobrir-ne alguns dels racons més atractius. L’itinerari recorre 3 quilòmetres entre l’àrea de servei de la Pineda i el pont nou de Monares.
 • Camí de Guàrdia al castell de Mur. Sortint del nucli de Guàrdia de Noguera, es pot arribar al castell a peu per un camí planer, travessant paisatges de vegetació tupida, camps de cultiu i un barranc. Són poc més de 10 quilòmetres de recorregut circular que es poden fer en unes tres hores.
Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació