Anuncia't al Descobrir

El monument favorit dels catalans 2018

Vota i entra en el sorteig de centenars de premis

Monestir de Santa Maria de Vallbona

Vallbona de les Monges (Urgell)
El monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges

El monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges - Lohen 11

Santa Maria de Vallbona de les Monges és el monestir cistercenc femení més important del Principat. Des de la seva construcció, el 1153, ha estat sempre habitat per monges i actualment forma part de la Ruta del Cister, juntament amb Santes Creus i Poblet.

'Santa Maria de Vallbona, el monaquisme femení' és el nou espai museogràfic immersiu que explica, amb la veu i la mirada femenina de la comunitat de monges, els fonaments espirituals del monaquisme cistercenc i la història del monestir de Vallbona, que va començar a finals del segle XII.

Aquest nou espai, que es troba a la sala gòtica del monestir, antic dormitori de les monges, exposa per primera vegada al públic el gran tresor del monestir: la farmàcia i la seva col·lecció d’atuells, considerada la millor d’època moderna que es conserva al Principat. 

Durant la visita a l’església, val la pena alçar la vista un moment. A la porta principal, hi trobem un dels primers relleus de Santa Maria que surten en un timpà a Catalunya. Un cop a dins, el temple es caracteritza per l’admirable joc de llums. I fixeu-vos que a la dreta de l’altar hi ha el sarcòfag senzill i llis de la reina Violant d'Hongria, esposa de Jaume I el Conqueridor. 

El que no et pots perdre
 • Santa Maria de Vallbona és un dels tres pilars de la Ruta del Cister, juntament amb els monestirs de Poblet i Santes Creus. Aquesta ruta, el GR 175, es pot fer a peu o amb bicicleta per etapes, i transcorre per les comarques de l'Urgell, la Conca de Barberà i l'Alt Camp. Al voltant d'aquest itinerari de 105 km, que ha esdevingut tota una marca turística, s'aixopluguen els atractius patrimonials, naturals i culturals de tots els municipis de les tres comarques.

Informació pràctica
 • Monestir de Santa Maria de Vallbona
 • Major, s/n. Vallbona de les Monges
 • 973 33 02 66
 • General: 7 €
 • Les visites són sempre guiades i estan programades a diferents hores del dia; consulteu-ne l'horari al web abans d'anar-hi
 • Si voleu fer estada a l'hostatgeria, reserveu-hi abans a través del telèfon 618 87 60 04 o de l'e-mail hostatgeria@monestirvallbona.cat

Com arribar-hi
 • Amb tren: La línia R12 uneix Barcelona, Manresa i Lleida amb Tàrrega, Anglesola i Bellpuig.
 • Amb autobús: Des de Barcelona, podem arribar-hi amb l'Alsa o la Hispano Igualadina. Des de Girona i Lleida, podem arribar-hi amb l'Eix Bus, que va per l'Eix Transversal.
 • Amb cotxe: Vallbona de les Monges es troba a la carretera LP-2335, que podem agafar des de la C-14, venint des de Montblanc.

On menjar
 • L'Avi Siscu. L'Elisabeth i el Carles són l'ànima d'aquest restaurant on trobaràs receptes tradicionals de la vall del Corb.
 • El Celler de l'Artista. En aquest restaurant de Tàrrega, s'hi respira art tant a la sala com als plats. L'Albert i l'Àngel són els responsables d'una proposta gastronòmica que fusiona les últimes tendències culinàries amb les receptes més tradicionals. 

On dormir
 • Cal Finestres. Preciosa casa pairal del segle XVII que ha estat rehabilitada amb molt de gust, amb la fusta i la pedra com a protagonistes. L'ambient és rústic, natural i lluminós. Té 14 places en dos allotjaments independents, cada un amb la seva personalitat, que també es poden llogar conjuntament (a l'estiu només es lloga sencera).
 • Miralles Home. 'Bed & breakfast' que té 4 habitacions, totes exteriors i amb bany. La decoració és senzilla, funcional i molt agradable. Té una cuina completament equipada que poden utilitzar els hostes.

Més idees per esprémer la visita
Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació