Anuncia't al Descobrir

El monument favorit dels catalans 2018

Vota i entra en el sorteig de centenars de premis

Poble Vell de Corbera d'Ebre

Corbera d'Ebre (Terra Alta)
Poble Vell de Corbera

Les ruïnes del Poble Vell de Corbera s’han mantingut com a testimoni de la cruesa dels combats i els bombardejos. Ja no queda res de les tertúlies dels veïns, dels xiscles dels infants, de les anades i vingudes al mercat i al safareig. Els fills, néts i besnéts d’aquells que hi habitaven, ara viuen a la part baixa del vessant. Pels antics carrers hi trobareu lletres disperses: és l’Abecedari de la Llibertat, cada lletra realitzada per un artista diferent i vinculada al text d’un escriptor o poeta. I entre pedres silencioses i lletres mudes, al fons del conjunt, l’únic edifici que s’ha mantingut dret gairebé sencer és l’església barroca de Sant Pere, construïda damunt d’una antiga fortalesa de l’orde del Temple.

Les teulades de l’església ja no hi són, tampoc els retaules ni la decoració que en vestia els murs interiors, però la carcassa de l’edifici serveix avui de sala de concerts i de centre expositiu, gestionat pels veïns de l’Associació del Poble Vell, i acull activitats culturals com la Biennal d’Art. Quan hi entreu, demaneu veure l’àlbum de fotografies antigues del poble. Se us posarà la pell de gallina quan contempleu les imatges bucòliques d’aquell nucli de tradició agrícola, destruït ara fa 75 anys, i els somriures de la seva gent abans del desastre. I si pugeu al campanar tindreu una bona vista de les ruïnes. L’objectiu de l’Associació del Poble Vell és que aquest conjunt històric sigui un Monument a la Pau i que estigui connectat amb llocs similars del món, indrets que ens recorden allò de què és capaç l’ésser humà, per ajudar-nos a no repetir, a no tolerar, els mateixos errors.

El que no et pots perdre
 • El volteig de les campanes anuncia a Gandesa, capital de la Terra Alta, l'arribada de cinc dies de festa major. Enguany se celebren del 31 d'agost al 4 de setembre i es fan en honor de la Mare de Déu de la Fontcalda, patrona de la població. Durant aquests dies, es manté la tradició de la plega, en la qual les pubilles i els hereus recullen en un mocador les donacions de la gent del poble. Tampoc no hi falta Lo ball de la Dansada, en el qual podreu veure ballar la jota gandesana.
Informació pràctica
 • Ajuntament de Corbera d'Ebre
 • Plaça Doctor Ferran, s/n. Corbera d’Ebre
 • 608 86 36 16
 • És possible fer un recorregut històric al Poble Vell, per lliure a 3 € o de manera guiada per 5 €. La proposta inclou la visita a l'església vella, al fons fotogràfic, a exposicions i una pujada al campanar.
 • Història, tradició i vi es fonen en una oferta que inclou quatre experiències a un únic preu de 10 €. Les activitats combinen enoturisme i la batalla de l’Ebre.
Com arribar-hi
 • Amb cotxe: Agafarem l'autopista AP-7 en direcció a València; sortirem a la sortida 34, Reus Est – Aeroport i agafarem la T-11 que ens porta cap a Falset. A partir d'aquí, agafarem la N-420 i continuarem cap a Móra la Nova i Móra d'Ebre. Seguint per la C-420 i sense deixar la carretera, arribarem a Corbera d'Ebre.
On menjar
 • Bar Terra Alta. A Corbera d'Ebre, aquest bar és conegut per l'atenció al client i pels plats combinats i els entrepans. També és recomanable anar-hi a esmorzar.
 • Sibarites. Al centre de Gandesa trobe aquest restaurant que ofereix tapes i cuina ben elaborada amb molt bona relació qualitat-preu.
On dormir
 • Els Temporers. Són 4 apartaments de diferents capacitats, d'entre 2 i 6 places, totalment equipats i ubicats a Corbera d'Ebre. L'Anna i el Quim, els amfitrions, us donaran tota la informació que calgui per a la descoberta del territori.
 • Casa dels Abeuradors. Aquesta casa al cor de Gandesa ofereix apartaments de qualitat ben equipats. Els propietaris coneixen bé la zona i us ajudaran a organitzar activitats, sortides per la Via Verda de la Terra Alta o visites als cellers de la zona, com ara la Cooperativa de Gandesa..
 • Ca Lázaro. Situada a l'interior del poble de Bot, és una casa rural familiar construïda al segle XIX que, tot i haver estat reformada i equipada, conserva aspectes de l'arquitectura original.
Més idees per esprémer la visita
Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació