Anuncia't al Descobrir

El monument favorit dels catalans 2018

Vota i entra en el sorteig de centenars de premis

“Vallbona de les Monges és el gran desconegut de la ruta del Cister”

Clàudia Pujol apadrina aquest monestir habitat des de fa més de vuit segles

“Eclipsat per Santes Creus i Poblet, Vallbona de les Monges és el gran desconegut de la ruta del Cister”, comenta Clàudia Pujol, directora de SÀPIENS. És un fet que sorprèn, si es té en compte la seva llarga història i singularitat, ja que és l’únic cenobi que ha estat habitat ininterrompudament des de fa més de 850 anys i, actualment, l’únic monestir femení de la ruta del Cister. De fet, Vallbona de les Monges és un testimoni excepcional de la importància de la dona a l’edat mitjana.

Fundat al segle XII, el monestir de Vallbona de les Monges es guanyà aviat els favors de la casa reial i els comtes d’Urgell, fet que contribuí a fer créixer la seva influència al segle XIII. Mostra del pes polític que va arribar a aglutinar és el fet que el 1275 s'hi va enterrar la reina Violant d’Hongria, esposa de Jaume I. Encara ara es pot veure la seva tomba, un punt imprescindible de la visita, així com el claustre, un dels elements més destacats. “Entrar a Vallbona de les Monges és com accedir a una altra dimensió: un espai de calma i bones vibracions només alterat per les passes lleugeres de les religioses”, afegeix Clàudia Pujol.


Revistes i criminologia
La directora de SÀPIENS, Clàudia Pujol, és llicenciada en Periodisme i acumula més de 15 anys d’experiència en el sector de les revistes en català, temps on també ha treballat a CUINA i DESCOBRIR. També és l’autora de llibres com ‘Vides singulars’ i ‘Diari d’un forense’.

La seva passió per la història també l’ha demostrat com a membre de la Comissió de Memòria Històrica de l’Ajuntament de Barcelona i com a comissària de l’exposició ‘El món del 1714’, organitzada en el marc del Tricentenari.


Escollir el monument favorit dels catalans
La revista DESCOBRIR, amb el suport de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i de Catalunya Ràdio, organitza el concurs per escollir el monument favorit de Catalunya per tercer any consecutiu. Després de dues exitoses edicions, en què sortiren guanyadors el Turó de la Seu Vella (2016) i el castell de Cardona (2017), aquest 2018 el concurs arriba amb novetats.

Com funciona el concurs
En el concurs, que té lloc del 5 d'abril al 10 de maig, hi participen 12 monuments (2 escollits per votació popular i 10 escollits per una comissió d'experts). S'estructura en 5 fases:

  • Fase 1 (del 5 a l'11 d'abril). Tothom qui ho vulgui podrà proposar el monument que vol que entri a formar part del concurs a través del web. Els dos més votats d'entre tots els proposats passaran a formar part de la llista de monuments finalistes. Els altres 10 els escollirà una comissió d'experts.
  • Fase 2 (del 12 al 19 d'abril). Haureu de dir quin dels 12 monuments us agrada més. Es classificaran els quatre més votats.
  • Fase 3 (del 19 al 26 d'abril). Primera semifinal. S'enfronten el primer i el quart monuments classificats.
  • Fase 4 (del 26 d'abril al 3 de maig). Segona semifinal. S'enfronten el segon i el tercer monuments classificats.
  • Fase 5 (del 3 al 10 de maig). La gran final. S'enfronten els dos monuments classificats en les semifinals.
Per votar i optar als premis que sortegem cada setmana, cal ser usuari registrat (si ja teniu un compte, no cal que us en creeu un de nou). Podeu emetre un vot cada hora.

La gran novetat del 2018: el 'trivia' del monument favorit
Aquest 2018 buscarem la persona que més en sap sobre el patrimoni del nostre país. Com ho farem? Doncs amb un Trivia en què apareixeran preguntes sobre el conjunt patrimonial català de diferents dificultats. Caldrà respondre'n tantes com es pugui en tres minuts. El premi per al guanyador/a és una nit exclusiva al jaciment d'Empúries i un sopar de luxe al restaurant Molí de l'Escala, a tocar de la ciutat grecoromana. El Trivia comença el 13 d'abril.

Seguiu-nos a les xarxes i a Catalunya Ràdio
Com en les altres edicions, cada dijous Joan Morales serà al programa 'Estat de Gràcia' de Catalunya Ràdio. A partir de les 18 h, el director del DESCOBRIR explicarà en directe les novetats del concurs i revelarà els monuments guanyadors de cada fas.

Com sempre, podreu saber les novetats del concurs a Twitter, Facebook i Instagram amb el 'hashtag' #monumentCat. Tot i que el concurs serà present a totes les xarxes del DESCOBRIR, el gran protagonista del concurs serà Twitter.

Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Descobrir.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació