Anuncia't al Descobrir

11 idees per celebrar Sant Jordi

Et proposem onze festes i celebracions singulars per gaudir d’aquesta diada única

Sant Jordi a Barcelona

Ram de roses per Sant Jordi
La ciutat sencera es tenyeix de l’elegant roig de les roses i queda engalanada de senyeres. Les cantonades es vesteixen de parades de llibres i la Rambla de Catalunya es magnifica amb la presència de les millors plomes del país i els escriptors més cèlebres del panorama actual. L’encant d’una festa cívica i emocionant endolceix Barcelona el 23 d’abril, convertint-la en epicentre d’una celebració única. Acosta't a la plaça Felip Neri o a la de Sant Jaume i enamora't de Barcelona per Sant Jordi.

Setmana Medieval de Montblanc

Setmana Medieval Montblanc
La capital de la Conca de Barberà se submergeix en el seu passat més medieval per recuperar la tradicional llegenda de Sant Jordi. La Setmana Medieval de Montblanc, del 23 d'abril al 5 de maig, arriba acompanyada d’una majestuosa representació amb més de 200 actors. Davant d'unes tres mil persones, fan reviure una llegenda que, segons el ‘Costumari català’ de Joan Amades, va tenir lloc a Montblanc. També hi trobareu el popular mercat medieval, el mercat de vins i caves, l’espectacle ‘Dracum Nocte’ i, entre altres actes de recreació històrica, l’Entrega de la Rosa.

La Fogonada de Mataró

La Fogonada - Sergio Ruiz ©
La cloenda de la diada de Sant Jordi, a Mataró, inclou un esclat de foc i colors. Cap a les 22 h, el cavaller Sant Jordi entrarà a la plaça de l’Ajuntament i... saps com acaba la història? Exacte, allibera la princesa. Aleshores començarà el Voltafoc, en què el Drac de Mataró com a protagonista, acompanyat de diablesses, tabalers i espurnes, saltarà i ballarà. La jornada maratonina de Sant Jordi acabarà amb un concert del grup musical La Coixinera a la plaça de l'Ajuntament.

La Consueta a la catedral de Girona

Catedral de Girona - Thinkstock
Al bell mig de la nau gòtica de la catedral de Girona s’hi planta un cavaller fent galopar un cavall que vencerà el drac. I no és cap escena de Joc de Trons. Cada any, la capital del Gironès escenifica ‘La Consueta de Sant Jordi cavaller’, un text cristià del segle XVI d’autor mallorquí desconegut. L’acte s’acompanya amb la música de l’orgue de la catedral. Aquest 30 d’abril, la representació es podrà veure a les 18 h i a les 20 h. L'entrada és lliure.

La llegenda de Sant Jordi al País Valencià

Una comparsa de la Festa de Moros i Cristians d'Alcoi - © Turisme Alcoi
La princesa, el drac i el cavaller no només són protagonistes a Catalunya. Diverses poblacions del País Valencià, com Alcoi i Banyeres de Mariola, aprofiten l’arribada de Sant Jordi per celebrar les seves festes de Moros i Cristians, que expliquen el mite fundacional de cada municipi a través de representacions teatrals.

Setmana cultural de Sant Jordi a Cervera

Sant Jordi a Cervera
Des del cap de setmana, la cultura bullirà a Cervera. El dia més esperat serà el 23 d'abril, ja que s’hi durà a terme la Fira de Sant Jordi i el Mercat d'intercanvi de llibres; acompanyats del concert 'Percussió a la butxaca: desconcert' i de l'actuació dels Bombollers de Cervera a les 19 h a la plaça Universitat.

Coques, llibres i roses a Perpinyà

Perpinyà
La plaça de Gambetta es converteix en l’epicentre de la diada de Sant Jordi a Perpinyà. Editors, escriptors i llibreries locals viuen el seu dia més especial a la capital del Rosselló. I les roses, que són beneïdes, evidentment també hi són ben presents. Enguany, del 9 d'abril al 19 de maig, una extensa programació farà de Sant Jordi una festa única a la ciutat de Perpinyà. Durant aquesta jornada, hi ha una cercavila de gegants al carrer i degustacions de vins i coques, pa i pastissos fets per forners de la ciutat i una distribuació gratuïta de llibres per les escoles. El dissabte 27 hi té lloc el Festival del Llibre i la Rosa, on aquests dos objectes es troben per parlar de bellesa, pau i coneixement. Espectacles infantils per les biblioteques, música i passejades per les diverses fonts de la ciutat formaran un dels actes més destacats de la programació de Sant Jordi a Perpinyà.

El Drac de Sant Celoni

Pintura sobre la llegenda de Sant Jordi de Paolo Uccello
Segons la llegenda, molts viatgers que transcorrien entre Barcelona i Girona pels camins rals eren endrapats per un drac ferotge; tenia els celonins atemorits. Un dia, però, el senyor Soler del Castell de Vilardell, convertit en cavaller per la seva bona obra, va derrotar-lo. El 23 d’abril, que els carrers i places del municipi s'ompliran de llibres i roses,  i durant el cap de setmana anterior, podreu conèixer la llegenda singular d’aquest heroi local. El 27 d'abril no us perdeu la Cercavila acompanyada pels Diables de Sant Celoni ni la Llegenda d'una espasa!

LiteNatura a la vall de Lord

La vall de Lord
Literatura i natura, un còctel saludable per emmarcar Sant Jordi. Del 18 al 21 d’abril, la vall de Lord, a la zona nord-oriental de la comarca del Solsonès, ofereix un extens programa d’activitats. Les propostes van des d’una Caminada popular per la Vall de Lord fins a la presentació de la nova obra literària de Xavier Bosch, passant per concerts de diferents artistes locals.

Gran espectacle musical a Esplugues de Llobregat

Espectacle musical, 'La llegenda de Sant Jordi'
Actors i dansaires, ajudats per un ingent treball d'il·luminació, pirotècnia, música i efectes especials, ofereixen cada any a Esplugues de Llobregat una representació actualitzada de la llegenda de Sant Jordi. Aquesta serà la 18a edició i esperen tornar a sorprendre el públic amb un inici d'història espectacular, però tenebrós el pròxim 27 d'abril. 

Fira del Llibre en Català de Molins de Rei

Llibres antics
Molins de Rei reserva un lloc privilegiat per als autors en llengua catalana. La Fira del Llibre en Català, que se celebra des de 1985, va néixer amb l’objectiu de promocionar i divulgar la llengua catalana. Enguany, que estarà ubicada a la plaça U d'Octubre de 2017, torna a ser l’eix vertebrador de la Setmana de Sant Jordi, una autèntica festa en què els llibres, les roses i els dracs omplen els carrers d’aquesta població del Baix Llobregat.
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Descobrir.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació