Anuncia't al Descobrir

6 vies verdes per recórrer amb bicicleta

Tens ganes d'agafar la bici i no saps on anar? Prepara't per explorar tot pedalant les antigues vies fèrries que van quedar abandonades. En aquesta selecció hi trobareu un recull de rutes que paga la pena conèixer, des de l'Ebre fins a Girona.

Les vies verdes segueixen el recorregut d’antigues vies fèrries que van quedar abandonades i que s’han adaptat per tal de recórrer-les a peu, en bicicleta o a cavall. No hi és permesa la circulació de vehicles de motor i els pendents són molt suaus. Són, doncs, un excel·lent mitjà per conèixer el territori a cop de pedal, tot creuant interminables túnels o bé fent una pausa en qualsevol de les antigues estacions de tren convertides en restaurant o punt d’informació. Us n'oferim un recull.

Via Verda de la Terra Alta i Baix Ebre

L'estació antiga de Bot L'antiga estació de BotWikimedia Commons
La Via Verda de la Terra Alta i Baix Ebre és actualment una ruta turística de primer ordre que enllaça els municipis d’Arnes i Tortosa. En total són una cinquantena de quilòmetres que es poden fer a peu, a cavall o en bicicleta. A través de l’antiga via fèrria de la Val de Zafán podreu descobrir pobles com el Pinell de Brai, Prat de Comte, Bot, Horta de Sant Joan, Xerta o Benifallet. Al llarg del recorregut trobareu diferents punts de lloguer i transport de bicicletes, així com les piscines naturals de la Fontcalda o l’antiga estació de Benifallet, convertida en allotjament. Si us quedeu amb ganes de pedalar, podeu enllaçar amb el camí natural Tortosa-Deltebre, que transcorre entre la capital del Baix Ebre i la desembocadura del riu Ebre.


Ruta del Ferro i del Carbó

La Ruta del Ferro i del Carbó La Ruta del Ferro i del CarbóWikimedia Commons
L’antic traçat del ferrocarril entre Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Toralles és actualment una via verda de 12 quilòmetres. L’origen d’aquesta via de tren la trobem al 1880, època en què les mines de carbó d’Ogassa necessitaven instal·lacions ferroviàries per poder transportar el combustible fins a Barcelona.

La ruta s’inicia als afores de Ripoll i ressegueix el curs del riu Ter amb la serra de Cavallera com a decorat de fons. A l’antiga estació de Sant Joan de les Abadesses hi trobareu un restaurant, un alberg, un centre d’acollida de BTT, jocs infantils i les antigues instal·lacions, testimoni del que va ser l’activitat industrial de l’època del ferrocarril. Aquest 2018 està previst que entri en funcionament el tram de la via ciclista del Ter, entre Sant Joan de les Abadesses i Sant Pau de Segúries, que donarà continuïtat a la Ruta del Ferro i del Carbó.


Ruta del Carrilet I

Ruta del Carrilet I Ruta del Carrilet IWikimedia Commons
La Ruta del Carrilet d’Olot a Girona segueix el recorregut de l’antic tren de via estreta al llarg de tres comarques i 12 pobles a través de les valls dels rius Fluvià, Brugent i Ter. El traçat de 57 quilòmetres travessa paratges de gran rellevància paisatgística, ecològica i cultural com el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, el castell d’Hòstoles i els nuclis urbans de Sant Feliu de Pallerols, Amer i Girona. Les antigues estacions de tren han estat restaurades i acullen punts d’informació turística, bars, restaurants i serveis turístics per a cicloturistes i senderistes. A Girona podeu enllaçar amb la Ruta del Carrilet II, que finalitza a Sant Feliu de Guíxols.


Ruta del Carrilet II

Antiga estació de Font Picant, a Bell-lloc Antiga estació de Font Picant, a Bell-llocWikimedia Commons
Amb 40 quilòmetres de recorregut i un descens suau, la Ruta del Carrilet II acaba al mar. L'itinerari de l’antic tren de via estreta Girona-Sant Feliu de Guíxols travessa la depressió de la Selva i la vall de Ridaura fins arribar a Sant Feliu de Guíxols, població bressol de la marca Costa Brava. El seu traçat travessa els termes municipals de Quart, Llambilles, Cassà de la Selva, Llagostera i Santa Cristina d’Aro. Les antigues estacions han estat restaurades i acullen punts d’informació turística, bars, restaurants i serveis turístics per a cicloturistes i senderistes.


Ruta del Tren Petit

El massís de les Gavarres El massís de les GavarresWikimedia Commons
La via verda que uneix Palamós i Palafrugell, coneguda com la Ruta del Tren Petit, té 6 quilòmetres de recorregut. El seu traçat avança per l’antic itinerari de l’anomenat 'tren petit', que connectava Palamós amb Girona passant per la Bisbal d’Empordà. La via actual travessa els municipis de Palamós, Mont-ras i Palafrugell. El tram condicionat com a via verda us permetrà explorar els mateixos paisatges de l’Empordanet que va descriure Josep Pla i travessar la plana de l’Aubí, envoltada pel massís de les Gavarres i les muntanyes de Begur.

 

Via Verda de Cal Rosal a Pedret

El pont de Pedret El pont de PedretWikimedia Commons
La via verda de Cal Rosal a Pedret segueix el curs del riu Llobregat per l’antiga via del ferrocarril fins al pont de Pedret. L’itinerari s’inicia a l’antiga colònia tèxtil de Cal Rosal i té una longitud de 10 quilòmetres (anada i tornada). Al llarg del recorregut avançareu per un ombrívol bosc de ribera, sempre amb la remor de les aigües del riu Llobregat de fons. En finalitzar la ruta podreu admirar la portalada romànica de Sant Quirze de Pedret i el magnífic pont gòtic homònim.


Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Descobrir.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació