Anuncia't al Descobrir

El monument favorit dels catalans 2018

Vota i entra en el sorteig de centenars de premis

Els secrets de l’ofici d’adobar pells

Descobriu un patrimoni únic entorn de la indústria adobera al Museu de la Pell d’Igualada

Igualada, i més concretament el barri del Rec, es va convertir en un dels grans centres adobers de la Catalunya industrial, tot i que ja abans concentrava adoberies artesanals. El millor lloc on descobrir tots els secrets de l’ofici d’adobar pells és, també, a Igualada, al Museu de la Pell.

Ubicat a Cal Boyer, una fàbrica cotonera de finals del segle XIX, l'equipament permet conèixer la història i l’ofici d’adobar pells, des dels inicis manufacturers fins a la implantació industrial. També permet explorar l’ús d'aquest material en diferents cultures i descobrir el llegat de la tradició adobera al barri del Rec. A més, a l’exposició ‘L’home i l’aigua’ es mostren estris i ginys que servien per aprofitar l’aigua.

La visita continua a Cal Granotes, una adoberia del segle XVIII on s’explica el procés artesanal de l’adob que s’utilitzava abans de la industrialització i que resulta l’única adoberia museïtzada de Catalunya. El complement per conèixer tots els secrets d’un ofici centenari que va deixar la seva empremta per sempre a Igualada.

El Museu de la Pell d’Igualada pertany a la XATIC, l'associació que uneix l'oferta de turisme industrial de Catalunya. Agrupa 26 municipis amb equipaments que permeten conèixer a fons la revolució industrial del nostre país, rep més d'1 milió de visites anuals, suma més de 5.000 socis al Club XATIC i organitza cada any més de 2.000 activitats.


Escollir el monument favorit dels catalans
La revista DESCOBRIR, amb el suport de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i de Catalunya Ràdio, organitza el concurs per escollir el monument favorit de Catalunya per tercer any consecutiu. Després de dues exitoses edicions, en què sortiren guanyadors el Turó de la Seu Vella (2016) i el castell de Cardona (2017), aquest 2018 el concurs arriba amb novetats.

Com funciona el concurs
En el concurs, que té lloc del 5 d'abril al 10 de maig, hi participen 12 monuments (2 escollits per votació popular i 10 escollits per una comissió d'experts). S'estructura en 5 fases:

  • Fase 1 (del 5 a l'11 d'abril). Tothom qui ho vulgui podrà proposar el monument que vol que entri a formar part del concurs a través del web. Els dos més votats d'entre tots els proposats passaran a formar part de la llista de monuments finalistes. Els altres 10 els escollirà una comissió d'experts.
  • Fase 2 (del 12 al 19 d'abril). Haureu de dir quin dels 12 monuments us agrada més. Es classificaran els quatre més votats.
  • Fase 3 (del 19 al 26 d'abril). Primera semifinal. S'enfronten el primer i el quart monuments classificats.
  • Fase 4 (del 26 d'abril al 3 de maig). Segona semifinal. S'enfronten el segon i el tercer monuments classificats.
  • Fase 5 (del 3 al 10 de maig). La gran final. S'enfronten els dos monuments classificats en les semifinals.
Per votar i optar als premis que sortegem cada setmana, cal ser usuari registrat (si ja teniu un compte, no cal que us en creeu un de nou). Podeu emetre un vot cada hora.

La gran novetat del 2018: el 'trivia' del monument favorit
Aquest 2018 buscarem la persona que més en sap sobre el patrimoni del nostre país. Com ho farem? Doncs amb un 'trivia' en què apareixeran preguntes sobre el conjunt patrimonial català de diferents dificultats. Caldrà respondre'n tantes com es pugui en tres minuts. El premi per al guanyador/a és una nit exclusiva al jaciment d'Empúries i un sopar de luxe a un restaurant proper al jaciment. El 'trivia' comença el 13 d'abril.

Seguiu-nos a les xarxes i a Catalunya Ràdio
Com en les altres edicions, cada dijous Joan Morales serà al programa 'Estat de Gràcia' de Catalunya Ràdio. A partir de les 18 h, el director del DESCOBRIR explicarà en directe les novetats del concurs i revelarà els monuments guanyadors de cada fase.

Com sempre, podreu saber les novetats del concurs a Twitter, Facebook i Instagram amb el 'hashtag' #monumentCat. Tot i que el concurs serà present a totes les xarxes del DESCOBRIR, el gran protagonista del concurs serà Twitter.Escollir el monument favorit dels catalans.

Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Descobrir.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació