Anuncia't al Descobrir

El monument favorit dels catalans 2018

Vota i entra en el sorteig de centenars de premis

Monestir de Sant Cugat

Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental)
El monestir de de Sant Cugat

El monestir de Sant Cugat - © Maria Rosa Vila

Famós sobretot pel seu impressionant claustre romànic, el monestir de Sant Cugat, el més poderós del comtat de Barcelona, conté elements preromànics, gòtics i renaixentistes. El que podem veure avui ho devem principalment a un monjo molt guerrer, l'abat Odó, que va reconstruir el monestir després de la ràtzia d'Almansor l'any 985. I el va salvar.

La prosperitat del monestir, però, arribaria al segle XII, i és en aquest moment quan es va construir el primer pis del claustre. Format per llargues galeries amb arcs de mig punt, el visitant no pot passejar-hi sense adonar-se que hi ha 144 capitells romànics bellament esculpits. Embadaliu-vos amb els capitells decorats amb motius vegetals i animals (hi ha peixos, sirenes, lleons i dracs) i 'llegiu' les escenes de la vida al monestir i de la doctrina cristiana.

Construït entre els segles IX i XIV, el monestir combina diferents estils. L'església, per exemple, es caracteritza per la sobrietat del romànic en la falta de decoració i la poca llum, i la grandiositat del gòtic gràcies al cimbori del segle XIII, una magnífica construcció de vuit cares amb grans finestres.

El que no et pots perdre
 • L'autor dels magnífics capitells del claustre, Arnau Cadell, no es va estar de signar la seva obra —fet estrany en aquella època— i hi va afegir un autoretrat. Pista: busqueu-lo en un capitell d'estil corinti.

Informació pràctica

 • Monestir de Sant Cugat
 • Pl. d'Octavià, 1. Sant Cugat del Vallès
 • 93 675 99 51
 • De dimarts a dissabte, de 10.30 a 13.30 h i de 16 a 19 h (a l'estiu, l'horari de tarda és de 17 a 20 h); diumenges i festius, de 10.30 a 14.30 h
 • L'accés al Museu és gratuït, i el primer diumenge de mes s'hi fa una visita guiada a les 12 h

Com arribar-hi
 • Amb tren: Barcelona i Sant Cugat estan unides pels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.
 • Amb autobús: Sarbus i Sagalés són les dues principals companyies d'autobusos al Vallès.
 • Amb cotxe: Des de Barcelona, podem arribar a Sant Cugat per la C-16 i la C-58. L'AP-7 també hi arriba.

On menjar
 
 • Can Borrell. És un dels restaurants emblemàtics de Collserola. S'hi fa cuina tradicional catalana, carns a la brasa, cargols i calçots —quan n'és temporada. Està ubicat en plena natura.
 • La Rita. Espai gastronòmic de Sant Cugat on mariden a la perfecció els bons vins i uns platets excepcionals.

On dormir
 • Qgat Restaurant, hotel & events. Antiga masia rehabilitada amb molt de gust. Situada als afores de Sant Cugat, ofereix una estada confortable i tranquil·la, amb habitacions àmplies i lluminoses, un gran jardí i una terrassa molt agradable. També disposa d'apartaments.
 • Mas Blanc. És una típica masia mediterrània, amb un gran jardí i piscina. Ubicada als afores de Sant Cugat del Valles, s'hi lloga un apartament de 35 m2, decorat amb molt d'encant. És ideal per a parelles o famílies petites amb nens que viatgen amb cotxe perquè volen visitar els voltants de Barcelona. 

Més idees per esprémer la visita
Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació