Anuncia't al Descobrir

El monument favorit dels catalans 2018

Vota i entra en el sorteig de centenars de premis

Montsoriu, un castell ple de paranys

La fortificació gòtica més impressionant de Catalunya es defensava amb uns ginys sorprenents

Gràcies als treballs de rehabilitació que des de l’any 1995 s’han anat fent al castell de Montsoriu, en ple Parc Natural del Montseny, avui podem passejar per un dels castells medievals més ben conservats del país.

Recórrer-lo ens permet descobrir els secrets més ben guardats de les fortaleses, com ara els ginys que usaven per defensar-se. Montsoriu és com una matrioixca russa: rere cada trampa mortal, n’hi ha una altra de nova per superar. No era gratuït, perquè el castell era el símbol del poder militar del vescomtat de Cabrera, una de les famílies nobiliàries més poderoses de la corona catalanoaragonesa.

Quines són aquestes trampes parades als atacs enemics? 

  • Una senyora pujada. El castell s'alça sobre l'únic turó rocós de la zona, amb un fort pendent. Aquests 2,5 km són aptes per a tothom avui i es poden superar en poc més de mitja hora, però a l'edat mitjana els guerrers anaven abillats amb casc i cota de malles, i carregats d’armes diverses. 
  • El primer obstacle: el mateix recinte murallat. La base del recinte emmurallat s'inclina en forma de rampa perquè les roques llançades des dels merlets pels defensors rebotessin en direcció als invasors.
  • Una escala sibil·lina... L'escalinata de marbre que va fins a la barbacana no puja recta, sinó que ho fa en forma d'essa. L'explicació? La majoria de soldats eren dretans i, en conseqüència, duien l'espasa a la mà dreta i l'escut a l'esquerra. El disseny en forma d'essa obligava els atacants a girar el cos cap a l'esquerra: el costellam quedava desprotegit i a mercè de les fletxes dels ballesters.
  • La porta d'accés: una inclinació intel·ligent. La porta d'accés al castell quedava entregirada 45 graus respecte de l'escala, sense angle per envestir-la amb un ariet. I sense espai per amagar-se de la calç viva que els defensors llançaven damunt dels atacants. 
  • Un truc rere un altre. La tercera porta presentava un doble mur ple d’espitlleres; la quarta, un fossar; la cinquena, una passarel·la estreta a la intempèrie; la sisena, una altra porta en forma de lletra ela, i la setena, un fals terra. 
  • Atacs per sorpresa? Impossible! Des del castell de Montsoriu es veu absolutament tot, des d'Arbúcies, Breda i Hostalric, fins a Blanes i Palafolls. També s'hi controla el corredor que s’estén entre el Montseny i el Montnegre i que connecta Girona amb Barcelona. Cap host no podria acostar-s’hi sense ser detectada.
Per tot plegat, el castell de Montsoriu representa un autèntic compendi de la saviesa constructiva medieval pel que fa als edificis militars.

Informació elaborada a partir de l'article 'El guaita de pedra del Montseny', de Pere Puig, publicat al núm. 174 de la revista SÀPIENS.

Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Descobrir.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació