Anuncia't al Descobrir

El monument favorit dels catalans 2018

Vota i entra en el sorteig de centenars de premis

Interactiu: la iconografia de la portalada de Ripoll

Identifiquem alguns dels personatges i escenes bíbliques incloses en aquest monumental llibre esculpit en pedra

"La Bíblia en pedra". Aquest és el nom amb què es coneix la portalada del monestir que va ser fundat per Guifré el Pelós l’any 879. El nom no és gratuït: la seva portalada és un llibre esculpit en pedra que inclou interpretacions d'escenes bíbliques, com la de Caín enterrant les restes del seu germà Abel. També conté animals, motius vegetals i geomètrics i representacions dels mesos de l'any lligades als cicles de l'agricultura (la verema, la collita del blat...).

La seva singularitat rau tant en la seva forma, un gran arc de triomf, com en la riquesa i la complexitat del programa iconogràfic, concebut molt probablement dins la mateixa comunitat de benedictins ripollesos. Amb aquest interactiu podreu saber a què corresponen algunes d'aquestes figures i escenes. I si us quedeu amb ganes de saber-ne més (tant de bo sigui així!), us convidem a visitar el web del monestir.

Per navegar per l'interactiu, posicioneu-vos amb el ratolí de l'ordinador sobre la imatge i feu clic sobre els diversos punts vermells que hi apareixeran. En fer-hi clic s'obrirà una finestra amb la imatge i un text explicatiu.
Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació