Anuncia't al Descobrir

20 propostes per viure les Jornades Europees de Patrimoni

Gaudim del nostre patrimoni cultural i històric de manera gratuïta

Des de l’any 1991, a Europa se celebren les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), una festa comuna en la qual castells, palaus, monestirs, jaciments històrics i d’altres espais patrimonials obren les seves portes de manera gratuïta. És l’ocasió ideal perquè la ciutadania pugui visitar-los i sigui conscient de la riquesa patrimonial del seu territori. 

A Catalunya les JEP se celebren del 12 al 14 d’octubre amb la col·laboració de molts municipis i entitats del territori. Aquests seran els encarregats d’organitzar activitats de tota mena, que variaran en funció de l’organització. Hi haurà visites guiades, representacions teatrals, exposicions, conferències... A l’agenda en línia de les JEP 2018 es poden consultar les activitats segons el municipi i el tipus d’acte. Convé que el lector s’informi prèviament de les activitats en les quals vol participar, ja que algunes requereixen inscripció prèvia. Destaquem 20 de les activitats més interessants que s’organitzen aquest cap de setmana.

El castell de Miravet, de bat a bat

Castell de Miravet
El dissabte 13 i el diumenge 14, de 10 a 17.30 h, hi ha portes obertes al castell de Miravet. La muralla de 25 metres d’alçada que s’aixeca damunt de les roques donarà la benviguda als visitants. Des d’aquesta fortalesa, joia de l’arquitectura militar catalana dels segles XII i XIII, els seus ocupants dominaven el curs de l’Ebre i bona part del sud del Principat.

Aromes de Grècia i Roma a Empúries

A Empúries hi ha restes gregues, romanes i dels ibers
El diumenge 14, de 10 a 18 h, hi ha portes obertes a les restes arqueològiques d’Empúries. Has passejat mai per carrers i places amb més de 2.000 anys d’història? A Empúries pots fer-ho, ja que es conserven en molt bon estat les restes dels carrers on van conviure ibers, grecs i romans. Es tracta d’una experiència que permet conèixer, de primera mà, la cultura, la història i l'art dels nostres avantpassats.

Memòria medieval a Sant Pere de Rodes

Sortida del sol a Sant Pere de Rodes
El dissabte 13 i el diumenge 14, de 10 a 17.30 h, el monestir de Sant Pere de Rodes obre les portes a tothom de manera gratuïta. Aquest conjunt medieval és un dels més valuosos del país, principalment per la seva majestuositat i magnífica localització, però també per la seva història. Aquest monestir era el més important del comtat d’Empúries, i més endavant va esdevenir una senyoria feudal de renom, que acollia fins a 250 persones. No cal reservar per entrar-hi, però sí que cal reserva prèvia per participar a les visites guiades, a les 11.30 h en català i a les 12.30 h en castellà.

L’austeritat del Reial Monestir de Santes Creus

Claustre de Santes Creus Claustre de Santes Creus
El dissabte 13 i el diumenge 14, de 10 a 17.30 h, hi ha portes obertes al Reial Monestir de Santes Creus. Construït l’any 1160, va tenir el seu màxim moment d’esplendor als segles XIII i XIV, gràcies al llinatge de Pere el Gran i de Jaume II el Just, reis de la Corona d’Aragó. El conjunt combina l’austeritat de l’orde del Cister amb la bellesa i ornamentació gòtica, molt visible en el claustre de l’abadia, que es va imposar a partir del segle XIV.

Cita amb els romans a Tarragona

El teatre romà de Tarragona
El diumenge 14, d’11 a 12 h, es farà una visita guiada al teatre romà de Tarragona. Atreveix-te a conèixer la història d’un dels monuments romans de la ciutat més desconeguts. Podràs recórrer la recreació de la càvea, que fa més comprensible per al visitant l'envergadura del monument en època romana. Per participar-hi, cal reserva prèvia.

Visita guiada a la Seu Vella i al castell del Rei

La imponent Seu Vella, dalt d'un turó
El diumenge 14, d’11 a 12.30 h (en català) i de 13 a 14.30 h (en castellà), es pot gaudir de visites guiades a la Seu Vella de Lleida i al castell del Rei. Aquest monument, format per dos edificis que opten a ser declarats Patrimoni Mundial per la Unesco, són els únics que resten d’un excel·lentíssim barri gòtic que a l’època medieval es trobava situat a la part d’un turó, al bell mig de la ciutat de Lleida. Per participar-hi, cal fer reserva prèvia al telèfon 973 23 06 53.

Entrem a la basílica de Santa Maria de Manresa

La Seu de Manresa il·luminada de nit
El diumenge 14, de 9 a 14 h i de 17 a 19 h, tothom podrà accedir a l'edifici més emblemàtic del gòtic religiós de Manresa: la basílica de Santa Maria de la Seu. Es podrà passejar pel seu claustre, veure un audiovisual que n’explica la història i accedir a l'interior del temple per admirar-ne tots els detalls. L'església es dreça en el planell superior del Puigcardener, dominant la ciutat, al lloc d'una d'anterior, esmentada el segle X, i substituïda al segle XII per un temple romànic.

Visita al conjunt monàstic de Ripoll

Portalada del monestir de Ripoll, coneguda com la 'bíblia en pedra'
El dissabte 13, a les 11.30 h, es pot fer una visita guiada al conjunt monàstic de Santa Maria de Ripoll. L’activitat constarà de la visita a la tomba de Guifré el Pilós i de Ramon Berenguer III, a l’extraordinari claustre de doble planta i a l’interior de l’església. Els guies faran una explicació de la magnífica portalada, coneguda com la 'biblia en pedra', que opta a ser declarada Patrimoni Mundial per la Unesco. El grup estarà limitat a 30 persones per ordre d’arribada.

Passejada pel Vapor Aymerich

El Vapor Aymerich és un referent de l'arquitectura modernista industrial
El dissabte 13, a les 10.30 h, a les 11.30 h i a les 12.30 h, es pot participar en unes passejades entre les voltes del Vapor Aymerich, Amat i Jover. L’antiga fàbrica tèxtil, avui seu del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), és un dels exemples més destacats del modernisme industrial. L’experiència inclourà una visita guiada per la teulada, un dels emblemes de l’edifici. Per participar-hi, cal fer reserva prèvia.

Portes obertes al Museu Marítim de Barcelona

Vaixell exposat al Museu Marítim de Barcelona
El divendres 12, de 10 a 13 h, obre les portes el Taller de Restauració i Conservació del Museu Marítim de Barcelona. S’hi mostren les diferents tipologies d'objectes que custodia el museu, s’hi expliquen els diferents tipus de deterioraments que pateixen les peces i les tècniques d'intervenció que requereixen en cada cas. Cal reserva prèvia a salapt@mmb.cat.

Visita guiada al Recinte Modernista de Sant Pau

El Recinte de Sant Pau, un referent del modernisme català
El diumenge 14, a les 11.30 h, es farà una visita guiada al Recinte Modernista de Sant Pau de Barcelona. Serà un passeig per una de les obres més destacades de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner. El recorregut passarà pels espais de més interès de l’antic hospital, especialment pels túnels del subsòl que connecten els diversos pavellons. Per inscriure-s’hi, cal enviar un e-mail a visites.recinte@santpau.cat.

Visita teatralitzada a Torre Llauder

Una de les estances romanes visibles a Torre Llauder Una de les estances romanes visibles a Torre Llauder
El dissabte 13, a les 12 h, es pot gaudir d’una visita teatralitzada a la vil·la romana de Torre Llauder. De la mà d’un personatge molt singular, es revelaran els secrets d’aquesta vil·la d'època imperial, residència d’un il·lustre patrici romà, i es passejarà pel recinte per descobrir-hi les dependències decorades amb esplèndids mosaics de colors, els banys (caldari, tepidari i frigidari) i els dos peristils o patis.

Històries del call jueu de Falset

Visita teatralitzada d'una edició anterior al call jueu de Falset
El dissabte 13, de 12 a 13.30 h, es pot participar en una visita teatralitzada al call jueu de Falset. Alguns dels punts més destacats de la visita són el pas per la plaça de la Quartera, l'entrada a una de les cases més antigues del call, la coneguda popularment com L'Escoleta, la plaça Vella (lloc de trobada d'antics mercaders) i el Portal del Bou. Més informació i reserves al telèfon 659 449 974.

Visita teatralitzada a la Casa de les Aigües

Interior de la Casa de les Aigües
El diumenge 14, a les 12 h, es farà una visita teatralitzada a la Casa de les Aigües, un tresor amagat del modernisme català. Passareu una estona ben divertida amb els personatges més peculiars de l’indret, com el maquinista que feia el manteniment de les màquines de vapor que acull aquesta central del segle XIX, des d'on es captava aigua per dur-la cap a Barcelona. Les reserves es fan a través de l’e-mail museumunicipal@montcada.org o al telèfon 610 144 499.

Exposició de Francesc Boix a Terrassa

Castell cartoixa de Vallparadís Castell cartoixa de Vallparadís
El dissabte 13, de 10 a 13.30 h i de 16 a 19 h, i el diumenge 14, d’11 a 14 h, es pot visitar l’exposició fotogràfica “Més enllà de Mauthausen. Francesc Boix, fotògraf” al castell cartoixa de Vallparadís de Terrassa. L'exposició presenta imatges del camp de concentració on va ser empresonat el fotògraf català, imatges que van servir com a proves als judicis de Nuremberg. També hi ha imatges inèdites del front d’Aragó durant la Guerra Civil i d’altres realitzades després del seu alliberament.

Taller de pintures rupestres a Mollet

El menhir de Mollet El menhir de Mollet
El dissabte 13, de 17 a 19 h, s’organitza un taller de pintures rupestres al costat del menhir de Mollet, al jardí literari del parc de Can Mulà. Es realitzarà un joc de pistes al voltant del menhir i un taller de pintures rupestres amb pigments naturals. Aquest megàlit del neolític de 4,90 m de llargada, 68 cm d'amplada i 110 cm de fondària va ser trobat al jaciment del pla de les Pruneres, dins el nucli urbà de Mollet del Vallès, i té una antiguitat estimada de 5.000 anys.

Visita teatralitzada al castell de Rodonyà

La bellesa del castell de Rodonyà
El dissabte 13, de 19.30 a 20.30 h, pots participar a la visita teatralitzada al castell de Rodonyà. Es tracta d’una oportunitat única per copsar l’essència i l’esperit d’aquest referent monumental. El guiatge permetrà endinsar-nos en el coneixement de les principals característiques de l’edifici. El programa del recorregut per la història del castell es clourà amb un tast de gust renaixentista.

Portes obertes al Museu Maricel

El Palau Maricel es troba a primera línia de mar
El diumenge 14, de 10 a 19 h, hi ha jornada de portes obertes al Museu Maricel de Sitges. Allà es pot fer un itinerari artístic complet, des del segle X fins al realisme i la figuració de la primera meitat del segle XX, a través de les col·leccions d'art del Dr. Jesús Pérez-Rosales i de la vila de Sitges, amb obres de gran qualitat.

Pels claustres de la Seu d’Urgell

El claustre de la catedral de la Seu d'Urgell
El diumenge 14, a les 11 h, es farà una visita guiada als claustres de la catedral de la Seu d’Urgell, de Sant Domènec i de Racionero. El recorregut permetrà fer-se una idea de l’evolució històrica i social de la capital de l’Alt Urgell. L’inici tindrà lloc a la plaça dels Oms, davant de la catedral de Santa Maria d’Urgell.

Visita guiada nocturna per Artés

Vista panoràmica del poble d'Artés
El dissabte 13, de 19.30 a 21 h, es farà una visita nocturna guiada pel nucli antic i el campanar d’Artés. Es podrà gaudir dels racons del passat medieval de la vila tot coneixent les històries que s’hi amaguen. El recorregut finalitzarà al campanar de Santa Maria, des d’on es gaudirà d'una vista excel·lent sobre el pla de Bages durant la posta de sol.
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Descobrir.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació