Anuncia't al Descobrir

10 sortides familiars pel Ripollès que voldràs fer

Idees per descobrir el Pirineu oriental en família amb guies experts

Per iniciar-se a conèixer l'alta muntanya en família, una bona opció és fer-ho de la mà de guiex experts, que us explicaran els atractius i les bondats dels paisatges que trepitgeu. Un proposem 10 idees per descobrir les muntayes del Ripollès entre les quals us proposem dormir en refugis, una bona opció per esprémer al màxim la descoberta de la natura del Ripollès en família.

Roc Blanc, muntanya amb els cinc sentits

Guies Roc Blanc
El paisatge montà i el subalpí, per sota els 2.300 metres, ens brinden boniques passejades tardorenques amb un sotabosc ufanós, i més si tenim rierols al costat. Els guies de muntanya Roc Blanc estan especialitzats en activitats de descoberta a la natura i ens portaran per indrets de gran bellesa. Ofereixen diverses rutes culturals interpretades i excursions a la muntanya. També proposen activitats amb BTT, rutes de senderisme, travessies i sortides amb raquetes.

Guies Roc Blanc
. Pl. del Dr. Robert, 8. Camprodon | 678 75 91 94 | www.guiesrocblanc.com

Oxineu, sobre terra o sobre neu

Oxineu
Oxineu és una companyia de guies amb seu a Ribes de Freser. Durant l'hivern, els esquís de muntanya, grampons o les raquetes els permeten gaudir dels paratges nevats. També tenen un local a Vall de Núria des d'on ofereixen el servei d'escola d'esquí i snow i guiatges tant amb esquis de muntanya com amb raquetes. A l'estiu preparen activitats de formació i guiatges de senderisme, escalada i vies ferrades.

Oxineu. Pedrera, 1. Ribes de Freser | 972 72 92 07 / 633 53 45 03 | www.oxineu.com

Bastiments Aventura, aventures a mida

Bastiments Aventura
Bastiments Aventura ofereix un gran ventall d'activitats d'aventura a l’entorn de Camprodon especialment i al Ripollès en general. Activitats com excursions a la muntanya, esquí, barrancs, coves, esquí, tir amb arc, escalada, tallers de natura i orientació. La majoria d'activitats les desenvolupen a la casa de colònies Torre del Coll, d'estil modernista. A l'aparcament, per exemple, s'hi realitza el circuit de quads. També hi ha un circuit de multiaventura, amb escalada, aranya i rocòdrom.

Bastiments Aventura
. Sant Antoni, 13. Camprodon | 972 740 871 / 629 031 582 | web.bastimentsaventura.com

Nord Sud, experts en la muntanya

Guies Nord-Sud
Passejant pel nord del Ripollès trobareu arbres típics de l’alta muntanya com l’avet o el pi negre, i a les parts més baixes hi trobareu roures, cirerers, freixes, avellaners i verns. I enmig d’aquests boscos màgics hi ha camins (verds a l’estiu, nevats a l’hivern) que podeu recórrer amb Nord Sud, uns guies de muntanya que ofereixen guiatges (excursionisme, BTT, alpinisme, vies ferrades, raquetes) i a més a més cursos d'esquí durant l'hivern des de la seva seu a les mateixes pistes de Vallter 2000.

Nord Sud
. 605 22 79 78 (estiu) / 636 12 15 05 (hivern) | www.guiesnordsud.cat

Phototrekking, càmera en mà

Photo Trekking Raul Carmona
Per gaudir de l’alta muntanya i fotografiar fauna i flora no cal fer centenars de quilòmetres. De fet, no cal ser un excursionista expert per enfilar-se en algun d’aquests cims i contemplar vistes impressionants, que en dies molts clars, de tramuntana, arriben al Pení, el cap de Creus i la Mediterrània. Phototrekking ofereix sortides de fotografia pel medi natural complementades amb les explicacions biològiques de les espècies observades, així com altres curiositats geològiques o paleontològiques. Aquí descobrireu que les muntanyes mostren un rocam típicament pirinenc, amb abundància de granits, pissarres, esquists i gneis, tot i que també s’hi troben materials calcaris. Un mineral molt comú és el quars: el trobareu arreu, cobrint de blanc els pedregars d’alta muntanya.

Phototrekking. Plaça Santa Maria, 10. Camprodon. | 675 60 14 76 | www.phototrekking.cat

Refugi d'Ulldeter, paisatges únics

Refugi Ulldeter Ricard Ametller
El refugi d’Ulldeter va ser creat pel Centre Excursionista de Catalunya l’any 1959, per substituir l'original del 1909. Es troba a les pistes de l'estació de Vallter 2000, però mostra un ambient d'alta muntanya feréstec, al peu del cim del Gra de Fajol. És una base ideal per a les activitats a la muntanya tant a l'hivern com a l'estiu. Poc abans d'arribar a l'aparcament de Vallter 2000, en un revolt tancat cap a la dreta, surt el camí cap al refugi. Hi ha un cartell indicatiu i espai per deixar-hi el cotxe. L'excursió per arribar-hi és curta i planera: és una agradable passejada de 20 minuts entre bosc subalpí. No sempre ha estat així, però. L'aparició de l'estació d'esquí de Vallter 2000 va comportar la creació de la carretera que ens enfila muntanya amunt des de Setcases i ens facilita l'aproximació al refugi.

Refugi d’Ulldeter.
Setcases | 619 51 41 59 / 972 19 20 04 | www.ulldeter.net

Els Estudis, enmig de la vall de Ritort

Refugi Els Estudis
El refugi d’Els Estudis és de propietat municipal a Espinavell (Molló), a la vall del Ritort. Ocupa l'edifici que va ser l'escola del poble, i d'aquí el nom. És una bona base per conèixer el territori, amb cims com el Costabona o camins històrics com el de la Retirada. Disposa de lloc per guardar i netejar bicicletes. Col·labora amb diverses empreses de guiatge per poder oferir excursions interpretades pel territori. Al km 19 de la C-38, passat Molló, hi ha el trencant a l'esquerra cap a Espinavell. El refugi es troba al mateix poble.

Els Estudis. Ençà, 5. Espinavell (Molló) | 666 57 74 47 | www.refugielsestudis.com

Coma de Vaca, base per descobrir Núria

Refugi Coma d eVaca
Les carreteres actuals fan que fer el cim en un dia sigui possible, en un anar i venir, però dormir en un refugi ens permet assaborir més les muntanyes. A 2.000 m d'altitud i al peu del cim de Torreneules, el refugi de Coma de Vaca pertany a la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC). També és conegut com el Manelic, nom que Àngel Guimerà va donar al pastor que apareix a Terra baixa, obra en part inspirada en aquest paratge del Pirineu. Situat al pla de les Eugues, es una bona base per recórrer bona part de la zona entre Núria i Ulldeter. Només s'hi pot arribar a peu. El camí comença a l'últim revolt abans d'arribar a Queralbs, està indicat. És una llarga excursió de més de tres hores i un desnivell aproximat de 800 m.

Coma de Vaca. Queralbs | 872 98 70 98 / 649 22 90 12 | www.comadevaca.com

Corral Blanc, l'inici del Puigmal

Refugi Corral Blanc
Les converses amb altres excursionistes, les partides al parxís i les cartes o les sessions de lectura abans de sopar, ben lluny del bullici de la civilització, formen part de la immersió a la muntanya. Ho podeu experimentar al Corral Blanc, un refugi de 36 places de propietat municipal (Planoles) situat a l'extrem occidental del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, just sota del collet de Barraques, un possible punt d'inici cap al Puigmal. A l'hivern ofereixen també lloguer de raquetes. Per arribar-hi, abans d'arribar a Planoles des de Ribes de Freser, preneu la carretera en direcció al collet de les Barraques i el refugi Corral Blanc. Són 8 km de carretera que es va enfilant muntanya amunt.

Corral Blanc. Collet de les Barraques. Planoles | 626 27 43 95 | www.corral-blanc.com

Ecomuseu El Molí petit, la natura a l'Alt Ter

Claustre de Sant Joan de les Abadesses
Amb cims tan coneguts com el Puigmal, el Bastiments o el Gra de Fajol, i un santuari tan simbòlic com el de Núria, el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i el Freser no necessita gaires reclams més visitar-lo. Tot i així, també hi ha uns magnífics boscos d'avet i pi negre i passejar per qualsevol dels seus racons permet observar animals i plantes ben adaptats a l'alta muntanya. Des del Centre d’Educació Ambiental Alt Ter ens ofereixen activitats d'educació ambiental i de descoberta per l'àmbit del Parc, per donar a conèixer el seu patrimoni natural i històric. També fan visites guiades culturals pel Ripollès. Són activitats programades i moltes són pensades per fer en grup i a la carta.

Ecomuseu El Molí Petit. Sant Joan de les Abadesses | 972 72 13 17 / 686 11 33 44 | www.alt-ter.org
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació