Anuncia't al Descobrir

Els paisatges del Pirineu abans de l'arribada de la llum

La Fundació Endesa cedeix a Vilaller un miler de fotografies de la construcció de les centrals hidroelèctriques

La Fundació Endesa, a través del seu Fons Històric, ha cedit a l’Ajuntament de Vilaller una còpia digital de 1.100 imatges que mostren la construcció de les centrals hidroelèctriques de Senet i Vilaller, entre els anys 1946 i 1952.

Les imatges són el testimoni dels orígens industrials de l'Alta Ribagorça i de la transformació del territori. La hidroelectricitat, de fet, va tenir un paper fonamental en el desenvolupament social, tecnològic i econòmic de la comarca i de tota Catalunya.

Els operaris, els protagonistes
Les imatges documenten tot el procés de construcció de les centrals, des dels treballs topogràfics previs fins a la construcció dels canals, les preses o les centrals. També mostren l'aspecte més humà del procés, amb els operaris treballant i també en el seu temps de lleure i descans.

La Fundació ha entregat també al consistori un àlbum fotogràfic amb una recopilació de les 100 imatges més representatives dels processos constructius de totes dues centrals. I, com a complement a la història, s’ha cedit també a l’Ajuntament un rodet de turbina tipus Francis com a material per al futur museu etnogràfic de Vilaller, que acollirà també una sala dedicada als orígens industrials miners i hidroelèctrics de la població, amb material procedent del Fons Històric de la Fundació Endesa.

L'aposta pel medi ambient i la cultura
La Fundació Endesa demostra una clara vocació de desenvolupament social a través dels seus projectes educatius, el compromís amb el medi ambient i la biodiversitat, i iniciatives culturals. També aposta per projectes de reducció d'impacte mediambiental de zones industrials i continua impulsant la il·luminació dels béns del patrimoni històric-artístic i de promoció, recuperació i conservació de l'art i la cultura.

Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Descobrir.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació