Anuncia't al Descobrir

10 destinacions per aquest 2019

Et recomanem deu indrets que val la pena visitar al llarg de l’any

Un carnaval diferent al Vallespir

Festes de l'Ós
Hi ha un carnaval tradicional i poc conegut, allunyat de lluentons i carrosses, que no deixa ningú indeferent. És el que té lloc a les poblacions d’Arles, Prats de Molló i Sant Llorenç de Cerdans. Les anomenades Festes de l’Ós coincideixen amb el temps en què els óssos es comencen a despertar de la seva hibernació i estan vinculades a antics rituals. Un grup de personatges simulen empaitar, capturar, i finalment "afaitar" un ós que entra al poble i fa tot tipus de malifetes. Viurem aquestes festes des de dins a la revista DESCOBRIR de febrer.

Cervera, Capital de la Cultura

Cervera
La vila de Cervera ja es prepara per prendre el relleu a Manresa com a nova capital de la cultura catalana aquest 2019. La capital de la Segarra organitzarà un intens programa d’actes que se sumen a les activitats culturals que la ciutat celebra habitualment des de fa anys. Cervera pot presumir de la representació de la Passió durant la Setmana Santa, que es remunta al segle XV, i de la seva tradició festiva i musical.

Celebrem la pedra seca

Pedra seca a les Garrigues
Aquest és un bon any per gaudir de l'art de la pedra seca, ja que ha estat inclòs a la Llista Representativa de Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco. Aquestes construccions constitueixen un dels elements cabdals del patrimoni etnològic de la pagesia al nostre país. N’hi ha inventariades gairebé 19.000 al Principat, entre cabanes o barraques, masos, marges, cisternes, carrerades, aljubs, basses, escales, ponts, estructures de caça o forns de calç. Una bona manera de recórrer el territori buscant la pedra seca és amb l’ajuda del web wikipedra.catpaisatge.net.

L’Anoia, destinació sostenible

Poble de Conill
És bon moment per descobrir els atractius turístics de l’Anoia, com els castells i els seus pobles (als quals la revista DESCOBRIR dedicarà un reportatge al maig). Igualada acaba d’esdevenir la seu del primer Healthy Destinations Lab, un programa pilot que convertirà la capital de l'Anoia en un centre de formació, de debats i esdeveniments sobre el turisme sostenible. L’Adoberia Bella serà l'espai que acollirà les diferents activitats del programa i a la primavera reunirà l’Igualada New Destinations Summit, un esdeveniment internacional format per xerrades i tallers d’experts que posaran en comú les millors experiències del turisme sostenible del món.

Sorpreses al Pallars Sobirà

Església de Sant Víctor de Saurí
Pugem a Sort, perquè hi trobem una interessant novetat artística: l’església parroquial de Sant Víctor de Saurí estrena colors. L’artista Santi Moix hi ha desenvolupat un projecte pictòric que va començar l’any 2015 a iniciativa dels veïns d'aquest nucli pallarès. L'obra ha comptat amb més de 20 professionals de diferents disciplines i ha coincidit amb diverses accions de millora i condicionament general del santuari. L'artista s'ha centrat en el seu objectiu d'unir espiritualitat i natura i reinterpretar escenes de la tradició cristiana en connexió amb l'entorn i el paisatge de l'església. I si a més de l’art us agrada l’esport, recordeu que Sort i la Seu d’Urgell acolliran els Mundials de piragüisme d’aigües braves a l’estiu d’aquest any, una bona excusa per comprar el DESCOBRIR d’abril, dedicat al Segre, i saber més coses d’aquest riu pirinenc.

L’Escala, Vila del Llibre

L'Escala
La vila empordanesa de l’Escala obrirà la temporada de festivals de la Xarxa de Viles del Llibre de Catalunya i es convertirà en la Vila del Llibre del mar d’Empúries, lloc de trobada de la cultura mediterrània des de l’antiguitat que ara amb l’excusa del llibre torna a convertir-se en àgora de la cultura del país.Hi haurà un mercat d’editors, conferències i presentacions de llibres, tallers i oficis, espectacles literaris, etc. Una bona excusa per acostar-se al vessant més literari de la Costa Brava i alhora descobrir-ne la cara més tradicional. Sabies que també hi ha bonics camins de pedra seca a l’Escala?

El Vic mil·lenari

Vic
Vic encara celebra el mil·lenari de l’Abat Oliba amb l’exposició Oliba Epicopus, que es podrà veure fins al 10 de febrer al Museu episcopal, i diverses visites especials relacionades amb el personatge. Serà un bon moment per passejar pels carrers de la ciutat, veure edificis mil·lenaris com el temple romà i participar en alguna de les seves múltiples fires i festes, que podeu consultar al web Vic Fires. Si voleu recórrer a fons la capital d’Osona, no us perdeu el dossier que la revista DESCOBRIR dedicarà a Vic al mes de maig.

Descobrim el Baix Penedès

La Juncosa de Montmell
Potser has passejat pel Vendrell i has visitat el Museu Pau Casals, però... coneixes bé la comarca del Baix Penedès? És una de les destinacions encara poc conegudes pel gran públic que recorrerem pròximament a la revista DESCOBRIR. Val la pena visitar els seus cellers, restes romanes, castells, ermites, pobles abandonats i jaciments, tot entre paisatges de vinyes i boscos mediterranis. Les platges mereixen un capítol a banda, amb Cunit, Calafell i Coma-ruga com a punts emblemàtics.

Flamencs a l’Albufera de València

Flamencs a l'Albufera
No cal anar lluny per veure flamencs en llibertat. A partir del març, aquests ocells poblen els grans aiguamolls valencians. L'alimentació dels flamencs es basa en petits crustacis que habiten en aigües salades, per això és fàcil veure’ls a les salines. Això podria estar indicant un augment de la salinitat del conjunt de l’Albufera de València, segons els experts. Aquest espectacle de la natura es produeix a 10 quilòmetres de la ciutat de València i permet gaudir de l'estampa rosada des de diversos punts del parc, especialment des de la carretera del Saler a l’Albufera i al Palmar.

Un grapat d’efemèrides a Barcelona

Obra Barcino de Joan Brossa
Barcelona celebra aquest 2019 el centenari del naixement de dos escriptors: Joan Brossa (19 de gener) i Teresa Pàmies (8 d’octubre). Per celebrar-ho, s’organitzaran exposicions i activitats en espais com la Fundació Joan Brossa. Enguany també se celebraran els 200 anys del naixement de Narcís Monturiol (us recomanem aquesta activitat del Museu Marítim).

‘L'Estaca’, la cançó en català més emblemàtica de la segona meitat del segle XX, celebra el 50 aniversari de la seva publicació aquest 2019, any en què també en fa 52 que Lluís Llach va debutar en directe a Terrassa. L'Arts Santa Mònica ho aprofitarà per revisar l'obra de Lluís Llach a partir de l’1 d’octubre.

També fa 30 anys de la caiguda del mur de Berlín i, durant el mes de novembre, el Museu d’Història de Catalunya repassarà els fets d’aquest moment cabdal de la història de la humanitat, fent una mirada als trenta anys que han passat des de la caiguda del mur.

A més, el Barça celebra els 120 anys d'història. Una bona oportunitat per visitar el seu Museu i gaudir de les activitats que s’organitzaran al voltant d’aquesta efemèride.
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Descobrir.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació