Anuncia't al Descobrir

Neix Gratitud Pallars per implicar els visitants en la conservació del patrimoni natural i cultural

El projecte anima a apadinar un camí o a restaurar les parets de pedra seca al llarg de la ruta ecoturística El Cinquè Llac

El Consorci Leader Pirineu Occidental, entitat que promou accions per fomentar els sectors productius i el desenvolupament rural a les comarques del Pirineu Occidental, i Marques de Pastor, associació impulsora del producte turístic El Cinquè Llac, posen en marxa Gratitud Pallars, que fomenta la conservació del patrimoni natural i cultural de l'entorn de la ruta El Cinquè Llac.

Gratitud Pallars parteix de la constatació que cal reforçar el vincle entre les persones i l'entorn i agrair i retornar a la natura i al territori tot el que ens aporten.

El projecte se centra en El Cinquè Llac, una proposta de ruta circular a peu que parteix de la Pobla de Segur i recorre camins ramaders i tradicionals dels Pallars. És producte turístic de referència al Pirineu, que cada any genera més de 1.000 pernoctacions en paquet turístic i que s'ha consolidat com una proposta clau d'ecoturisme i turisme sostenible.

Gratitud Pallars vol ajudar a desenvolupar una major consciència vers els valors d’aquest territori per tal que la població local, els visitants i les empreses turístiques treballin conjuntament, de forma voluntària, en la seva conservació i restauració.

Quatre propostes concretes
Aquesta implicació es pot dur a terme a través de quatre propostes concretes:

  • Apadrina un camí!: És una iniciativa de micromecenatge per recollir recursos que es destinaran a mantenir i restaurar les parets i els murs de pedra seca dels camins tradicionals per on transcorre El Cinquè Llac.
  • Compensa la petjada de carboni: Gratitud Pallars posa en marxa una calculadora que analitza la petjada de carboni dels visitants, és a dir, les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle que un visitant ha emès de forma directa o indirecta durant la seva estada a El Cinquè Llac. El projecte proposa compensar aquesta petjada directament sobre el territori fent una donació a una de les micro-reserves de l’entorn d’El Cinquè Llac que Marques de Pastor ha creat en el marc del projecte, signant acords de custòdia amb ramaders, pagesos i petits ajuntaments.
  • Estima la natura: Es proposen donacions directes per a la gestió i conservació de les micro-reserves de l’entorn d’El Cinquè Llac.
  • Suma’t al voluntariat: A més de les contribucions econòmiques, Gratitud Pallars vol col·laborar a impulsar la Setmana del Voluntariat que Marques de Pastor organitza des de fa anys. Es tracta d’una setmana de formació i treball voluntari que vol donar a conèixer la tècnica ancestral de la pedra seca, recentment reconeguda com a patrimoni mundial per la Unesco. Els treballs se centren a restaurar murs i empedrats dels camins que recorre El Cinquè Llac.

Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Descobrir.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació