Anuncia't al Descobrir

Neix Gratitud Pallars per implicar els visitants en la conservació del patrimoni natural i cultural

El projecte anima a apadinar un camí o a restaurar les parets de pedra seca al llarg de la ruta ecoturística El Cinquè Llac

El Consorci Leader Pirineu Occidental, entitat que promou accions per fomentar els sectors productius i el desenvolupament rural a les comarques del Pirineu Occidental, i Marques de Pastor, associació impulsora del producte turístic El Cinquè Llac, posen en marxa Gratitud Pallars, que fomenta la conservació del patrimoni natural i cultural de l'entorn de la ruta El Cinquè Llac.

Gratitud Pallars parteix de la constatació que cal reforçar el vincle entre les persones i l'entorn i agrair i retornar a la natura i al territori tot el que ens aporten.

El projecte se centra en El Cinquè Llac, una proposta de ruta circular a peu que parteix de la Pobla de Segur i recorre camins ramaders i tradicionals dels Pallars. És producte turístic de referència al Pirineu, que cada any genera més de 1.000 pernoctacions en paquet turístic i que s'ha consolidat com una proposta clau d'ecoturisme i turisme sostenible.

Gratitud Pallars vol ajudar a desenvolupar una major consciència vers els valors d’aquest territori per tal que la població local, els visitants i les empreses turístiques treballin conjuntament, de forma voluntària, en la seva conservació i restauració.

Quatre propostes concretes
Aquesta implicació es pot dur a terme a través de quatre propostes concretes:

  • Apadrina un camí!: És una iniciativa de micromecenatge per recollir recursos que es destinaran a mantenir i restaurar les parets i els murs de pedra seca dels camins tradicionals per on transcorre El Cinquè Llac.
  • Compensa la petjada de carboni: Gratitud Pallars posa en marxa una calculadora que analitza la petjada de carboni dels visitants, és a dir, les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle que un visitant ha emès de forma directa o indirecta durant la seva estada a El Cinquè Llac. El projecte proposa compensar aquesta petjada directament sobre el territori fent una donació a una de les micro-reserves de l’entorn d’El Cinquè Llac que Marques de Pastor ha creat en el marc del projecte, signant acords de custòdia amb ramaders, pagesos i petits ajuntaments.
  • Estima la natura: Es proposen donacions directes per a la gestió i conservació de les micro-reserves de l’entorn d’El Cinquè Llac.
  • Suma’t al voluntariat: A més de les contribucions econòmiques, Gratitud Pallars vol col·laborar a impulsar la Setmana del Voluntariat que Marques de Pastor organitza des de fa anys. Es tracta d’una setmana de formació i treball voluntari que vol donar a conèixer la tècnica ancestral de la pedra seca, recentment reconeguda com a patrimoni mundial per la Unesco. Els treballs se centren a restaurar murs i empedrats dels camins que recorre El Cinquè Llac.

Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Descobrir.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació