Anuncia't al Descobrir

11 activitats per gaudir del patrimoni

Visitem museus, monestirs, poblats ibèrics i exposicions aquesta Setmana Santa

El nostre patrimoni és ple de sorpreses. Et proposem 11 espais on podràs gaudir de les vacances de Setmana Santa i aprofitar per conèixer una mica millor els nostres tresors culturals. Del 14 al 21 d’abril hi haurà tallers familiars, exposicions, gimcanes, visites teatralitzades i, fins i tot, visites de realitat virtual que us esperen als principals museus de Catalunya.

Ens endinsem en la Tarragona romana

Medusa - Museu Nacional Arqueològic de Tarragona
Si parlem d’una ciutat romana a Catalunya, segurament pensaràs en Tarragona. Les muralles, el fòrum, l'amfiteatre, el teatre o el circ són testimoni del passat romà de Tàrraco, la primera ciutat romana fundada a la península Ibèrica i que, durant molts anys, va ser la capital de la Hispania Citerior, la província més extensa de l'imperi Romà. Aquesta Setmana Santa, el MNAT ens proposa dues visites comentades: al Teatre Romà i a l'exposició 'TARRACO/MNAT'. Cada diumenge comença un viatge per descobrir l'essència de Tàrraco. Les visites requereixen inscripció prèvia i tenen una durada d’una hora. 

Museu Nacional Arqueològic de Tarragona
Av. de Ramón y Cajal, 82. Tarragona
Tel. 977 25 15 15
www.mnat.cat

Fem d’arqueòlegs a Ullastret

MAC ULLASTRET

Encara que sembli impossible, el poblat ibèric d'Ullastret creix cada vegada més, i no només en importància, sinó també en espai. L'any 2012, els arqueòlegs que treballen al jaciment van descobrir un fossat defensiu al voltant de la ciutat ibèrica del Puig de Sant Andreu, al Baix Empordà. Aquesta excepcional troballa del segle VI aC és gairebé tan sofisticada com les fortificacions de l'edat mitjana. Poseu-vos a la pell d'aquests detectius del passat al taller familiar 'Fes d'arqueòleg'. Si prefereiu viatjar al passat i acompanyar els indiketes en el seu dia a dia, no us perdeu la visita teatralitzada pels carrers d'una ciutat mil·lenària, Indika. També torna la Ruta Josep Pla, un recorregut literàri que us transportarà a les primeres excavacions d'Ullastret.

La jornada de portes obertes al Museu d'Arqueologia d'Ullastret, programada el dia de Sant Jordi, és una molt bona oportunitat per submergir-vos en la ciutat ibèrica més gran de Catalunya a través de la reconstrucció virtual en 3D.

Museu d'Arqueologia de Catalunya-Ullastret
Afores, s/n. Puig de Sant Andreu
Tel. 972 17 90 58
www.macullastret.cat

Visitem els carrers d’Empúries

MAC Empúries

Aquesta Setmana Santa, deixa’t seduir pels mosaics que decoraven els terres de les cases benestants d'Empúries, un dels escenaris més privilegiats de la nostra història. El jaciment d'Empúries és la porta d'entrada al món romà i grec, on conviuen les restes de l'antiga ciutat grega Emporion amb l'antiga Emporiae, una ciutat romana construïda el segle I aC. T’agradaria passejar-t’hi com ho van fer la Iulia Domitia i en Caius Aemilius? Apunta’t a la visita guiada per la vila romana i descobreix com es vivia a l'Empúries del segle I aC. Però si prefereixes una visita teatralitzada, no et perdis 'Salve populus!', un recorregut pels principals espais de la ciutat de la mà de curiosos personatges. 

Si ets un amant de la historia grecoromana i de les noves tecnologies, no deixis escapar un itinerari per ambdues ciutats, on podràs experimentar un autèntic viatge al passat a través d’ulleres i tauletes de realitat virtual.

Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries
Puig i Cadafalch, s/n. L'Escala
Tel. 972 77 02 08
www.macempuries.cat

Viatgem en el temps al Museu d’Arqueologia

MAC Barcelona

Sabies que el nom de Catalunya prové de 'castlà'? Un castlà era el vassall encarregat de la defensa i el govern d'una castlania, un conjunt de béns que depenien d'un castell. D'aquesta manera, la definició del nostre territori té molt a veure amb els castells. Per aquest motiu, el Museu d'Arqueologia de Catalunya us convida a descobrir el món dels castells a través d'una visita guiada a l'exposició temporal 'L'esplendor dels castells medievals catalans'. Cada diumenge del mes d'abril, l'entrada al museu inclou una visita guiada per l'exposició.
Per compartir amb els més menuts, s'ha organitzat un taller familiar en honor de Dionís, conegut per ser el déu del vi, però també el de la gresca i la rauxa.

Museu d'Arqueologia de Catalunya-Barcelona
Passeig de Santa Madrona, 39. Barcelona
www.mac.cat

Fem una gimcana a Olèrdola

MAC Olèrdola

Per als més inquiets —no tot són exposicions i visites guiades—, el Museu d'Arqueologia d'Olèrdola us proposa endinsar-vos en els boscos del Parc d'Olèrdola per intentar superar les nombroses trampes que un estrany viatger d'orient va deixar preparades per amagar el seu secret. La gimcana del Parc d'Olèrdola tindrà lloc el dissabte 13 d'abril, d'11.30 a 13 h. Aquesta activitat és gratuïta i les places són limitades, així que cal inscriure-s'hi dos dies abans. El punt de trobada és el pàrquing, a la porta d'entrada del Conjunt Monumental. 

Museu d'Arqueologia de Catalunya - Olèrdola
Carretera BV-2443, km 2. Parc arqueològic i natural d'Olèrdola
Tel. 675 78 29 36
www.macolerdola.cat

Descobrim obres sorprenents al Museu d’Art de Girona

Museu d'Art de Girona

La dona, la maternitat, la vellesa, la ceguesa, els retrats i els paisatges són els temes més recurrents de Mela Munter. D'origen polonès i establerta a París des del 1901, va esdevenir una de les pintores més reconegudes durant la primera meitat del segle XX. Entre el 1912 i el 1914 va visitar la ciutat de Girona, on va exposar a les Galeries Dalmau i a la gironina Sala Athenea. Fins al 23 d'abril teniu l'oportunitat de visitar l'exposició 'De París a Girona. Mela Munter i els artistes polonesos a Catalunya' al Museu d'Art de Girona, on podreu veure destacades obres de l'artista injustament oblidada després de la II Guerra Mundial. 

Aprofiteu el nou audiovisual de les sales dedicades al Retaule de Sant Feliu per entendre millor el procés de construcció del retaule monumental, i recrea virtualment com era originalment. A més, la nova museografia incorpora noves peces i nous elements que ajuden a fer més comprensible una obra que va ser desmuntada i fragmentada l'any 1936. 

Museu d'Art de Girona 
Pujada de la Catedral, 12. Girona
Tel. 972 20 38 34
www.museuart.com

Fem tallers al Museu de la Ciència i de la Tècnica

mNACTEC
Els més petits també poden gaudir de les vacances de Setmana Santa jugant i aprenent al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC). Podran escollir entre decorar la Pasqua el 15 d'abril, descobrir com ens pot ajudar la tecnologia el 16 d'abril, construir les pròpies joguines el dia 17, o totes tres propostes! Tots els tallers són de 9 a 14 h i tenen un preu de 16 € cadascun. Si ho desitgeu, el museu també disposa de servei d'acollida al matí i al migdia.

Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya
Rambla d'Ègara, 270. Terrassa
Tel. 937 36 89 66
www.mnactec.cat

Entrem a Escornalbou amb un arqueòleg

Escornalbou

Vols decobrir les vivències, anècdotes i històries del castell monestir de Sant Miquel d'Escornalbou? Doncs acompanya en Pere Bosch Gimpera, un dels arqueòlegs més famosos de l'època, i la Quitèria, una de les minyones del castell, en aquest viatge. Entre els dos, ens faran una visita teatralitzada per aproximar-nos a les primeres dècades del segle XX. La sessió tindrà lloc el diumenge 14 d'abril, de 12 a 13 h.

Castell monestir d'Escornalbou 
Carrer del Castell Monestir d'Escornalbou, s/n. Riudecanyes
Tel. 977 83 40 07
www.mhcat.cat

Fem un retaule al Museu d'Història de Catalunya

Fem un retaule - MHC
La Setmana Santa és l'ocasió perfecta per aprendre coses noves, per això el Museu d'Història de Catalunya en proposa fer un retaule de l'edat mitjana. Passejant pel museu, descobrirem les ciutats medievals, les esglésies gòtiques i, pel camí, visitarem un taller artesà on ens ensenyaran a fer un retaule. Però si ho preferim, també podem fer un viatge en el temps i fer un recorregut per la història de Catalunya a l'exposició 'La memòria d'un país'.

Sabies que Jordi Sabater Pi, a part de descobrir l'entranyable Floquet de Neu, també fou artista, fotògraf i dibuixant? Si vols saber-ne més, fins el 19 de maig, podràs visitar l'exposició gratuïta 'L'art de la ciència'. 

Museu d'Història de Catalunya
Plaça de Pau Vila, 3. Barcelona
Tel. 932 25 47 00
www.mhcat.cat

Busquem monedes d’or a Sant Pere de Rodes

Monestir de Sant Pere de Rodes

Què faries si trobessis 348 monedes d'or i 310 monedes de plata amagades? Probablement aquesta és la pregunta que es deurien fer els arqueòlegs quan van fer aquesta troballa dins d'un pot de ceràmica a Sant Pere de Rodes, ara fa 30 anys. Diu la llegenda que les costes del cap de Creus estaven infestades de pirates, i que no van amagar un pot, sinó dos! Vols ajudar el pirata Otxiali a buscar el tresor amagat? Et proposem una visita dedicada als pirates i corsaris medievals per a tota la família en un escenari únic.

Aprofita l'ocasió i recorre els espais més emblemàtics d'aquesta joia del romànic català amb la 'Visita guiada a Sant Pere de Rodes'.

Conjunt monumental de Sant Pere de Rodes
Camí del Monestir, s/n. El Port de la Selva
Tel. 972 38 75 59 / 972 19 42 38
www.mhcat.cat

Visita teatralitzada a Santa Maria de Vilabertran

Canònica Santa Maria de Vilabertran
Un dels successos més emblemàtics que va acollir la Canònica de Santa Maria de Vilabertran va ser el casament reial entre Jaume II i Blanca de Nàpols, una unió que va posar fi al conflicte sicilià. Segles després d'aquest esdeveniment, dos entranyables personatges ens descobriran com va ser la unió i els secrets que la rodegen, tot recorrent la Canònica. Es tracta d'una visita teatralitzada, apta per a tots el públics, el pròxim 20 d'abril, a les 19 h. Inscriviu-vos a l'activitat trucant al telèfon de contacte o enviant un e-mail a reservesspv.acdpc@gencat.cat.

Canònica de Santa Maria de Vilabertran
Carrer de l'Abadia, 4. Vilabertran
Tel. 972 50 87 87
www.m.mhcat.cat
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Descobrir.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació