Anuncia't al Descobrir
portada 254
Número 254 - Abril 2019

L'altra Eivissa. Viatge a l'illa autèntica que va més enllà dels tòpics

En aquest número

48 hores

Un paisatge de llegenda al Vallès

Rodejat de bosc i senders, i serpentejat pel riu Ripoll, l'aire de Sant Llorenç ens xiuxiueja històries ancestrals que han perdurat en el temps. Sant Llorenç Savall és un poble de poc més de 2.000 habitants, resseguit a la vora esquerra pel riu Ripoll i rodejat d'una vegetació encaixada en sots i canals. Les 13.691 hectàrees de parc natural que té ofereixen moltes possibilitats per fer-hi excursions. En aquest espai natural, el passat vitivinícola hi és ben present, com demostren les barraques de vinya. Poetes i escriptors van reivindicar i immortalitzar aquest magnífic territori. Text: Marina Antúnez | Il·lustració: Nik Neves

Reportatge

La dansa de la mort de Verges

Hi anem dos dies abans, al capvespre, a la placeta de l'ajuntament, veïnes i veïns assagen diferents escenes. El cor de l''Stabat Mater' canta sota l'olivera mentre l'alcalde es prepara perquè el crucifiquin. Enfilat dalt d'una grua, un tècnic revisa llums. Bars i restaurants omplen neveres. Tothom treballa. La nit del Dijous Sant, i com cada any, el poble de Verges viurà un dels moments més intensos de l'any. Text: Cristina Masanés | Fotografia: Òscar Rodbag

Dossier Central / L'altra Eivissa

Una Eivissa per descobrir

L'Eivissa tòpica que es comercialitza sota l'etiqueta 'Ibiza' no és l'autèntica. L'Eivissa de veritat és única, perquè té paisatges, tradicions i pobles que no es poden trobar enlloc més del món. Ens ho explica el sociolingüista i cantautor Isidor Marí. Text: Isidor Marí | Fotografia: Jordi Serapio

Dossier central / L'altra Eivissa

L'illa rural, l'autèntica

Fem una immersió als pobles i els paisatges on la vida pagesa és persistent Paisatges com els de Benimussa, Buscastell o Sant Mateu d'Albarca permeten rememorar com era aquella illa anterior al turisme. Alberguen cases d'arquitectura tradicional i finques on, primer per romanticisme i ara ja com a negoci, es recuperen de forma artesanal productes gastronòmics que antigament s'elaboraven a totes les cases pageses. Text: Xescu Prats | Fotografia: Jordi Serapio

Dossier central / L'altra Eivissa

Colossal i universal

Ens embadalim amb el patrimoni de la humanitat que atresora la ciutat Eivissa celebra els vint anys de la declaració de patrimoni de la humanitat per la Unesco. Unes imponents muralles, el culte als morts en un cementiri de tres mil anys i un poblet fenici són motius excel·lents per gaudir d'una jornada cultural i patrimonial a l'illa. Text: Iolanda Bonet | Fotografia: Jordi Serapio

Dossier central / L'altra Eivissa

Natura única i paisatges singulars

Ens embadalim amb ses Salines, es Amunts i es Vedrà Dediquem un dia sencer a descobrir les singularitats naturals de l'illa, que no existeixen enlloc més: descobrim el Parc Natural ses Salines, les muntanyes des Amunts i la reserva natural des Verdà i es Vedranell. Text: Jordi Serapio | Fotografia: Jordi Serapio

Dossier central / L'altra Eivissa

Per somiar despert

Cales d'aigua cristal·lina i penya-segats de vertigen es Amunts Es Amunts és la zona muntanyosa de l'illa. Es troba al nord i a tocar de la mar, amb parets de pedra vertical caient sobre l'aigua. Entre aquestes parets, treuen el cap algunes cales que pel seu difícil accés romanen solitàries fins i tot a l'estiu. Benvinguts al paradís! Text: Marga Font | Fotografia: Jordi Serapio

Reportatge

Branden les campanes!

La trobada de campaners d'Os de Balaguer compleix trenta-dos anys amb el mateix objectiu de quan va néixer: reivindicar un ofici en extinció que és patrimoni, cultura i identitat. Text: Maricel Benabarre | Fotografia: Òscar Rodbag

Rutes

A peu

Entre corsaris i pescadors

Un recorregut a peu per la costa menys turística de Formentera ens permet seguir els rastres dels corsaris i dels pescadors tradicionals. La caminada culmina en una cova de pel·lícula. Text: Josep Rubio

Amb bici

Pels dominis del castell de Llaés

Ens disposem a descobrir els secrets de la serra de Milany, al Ripollès, sota l'atenta mirada dels castells i els grans masos que senyoregen aquestes muntanyes boscoses i rocalloses. Text i fotografia: Jordi Avellaneda

Amb nens

La Mediterrània de portes endins pel GR 92

Un castell, una ermita, un mar de vinyes, boscos, rieres i pobles. Aquesta ruta transcorre pel Penedès, entre Castellet i l'Arboç, i segueix les marques vermelles i blanques del GR 92 Text i fotografia: Cecília Lorenzo

  • Subscriu-t'hi ara
    Aconsegueix 1 any de subscripció per només 59,50€
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació