Anuncia't al Descobrir

Les 10 falles que no et pots perdre

Arriba la primavera i València ja fa olor de pólvora

Arriba la festa de totes les festes a València: les Falles. Originàriament, es tractava d’un ritual de purificació en què es cremava tot el que simbòlicament representa el Mal, per tal de sembrar coses bones per a l'any nou que comença amb l’arribada de la primavera. Ara, la celebració s'ha convertit en una festa satírica en què els monuments fallers retraten en clau burlesca esdeveniments ocorreguts al llarg de l'any i personatges d'actualitat. Aquestes construccions artístiques, que normalment reben el nom del carrer on estan situades, es planten als carrers el 15 de març i es cremen la nit del 19 de març, dia de Sant Josep. Això sí, sempre hi ha una figura que se salva de les flames, el ninot indultat, que passarà a engreixar la col·lecció del Museu Faller. Et proposem les 10 falles més premiades i amb més història.

Falla Plaça del Pilar

Falla Plaça del Pilar 2014

És la falla amb més primers premis en la Secció Especial, concretament amb 16. Tot i això, es va estar 15 anys sense rebre cap guardó, fins que l’any 2014 van posar fi a aquests anys de sequera. L’origen de la falla data de l’any 1865, però l’actual comissió és del 1953. La falla de la Plaça del Pilar té una de les anècdotes més sorprenents de les Falles de València, ja que l’any 1970 va perdre un elefant de 13 metres pel camí. El lema de la falla era ‘Les coses del món, circ són’ i al capdamunt d’aquesta hi havia la figura d’un elefant. Les dimensions de l’animal eren un problema per traslladar-lo del taller a la plaça, així que el van haver de portar damunt d’un remolc en solitari. Però en creuar un pas de nivell, l’elefant es va quedar enganxat i, fins hores més tard, no es va poder solucionar el problema.

Falla Na Jordana

Falla Na Jordana 2015

La falla Na Jordana no pot faltar en aquest rànquing. El seu primer monument es va plantar l’any 1884 i es considera la falla que més vegades ha competit en la Secció Especial. A més, és la que més vegades ha guanyat el primer premi de la Secció Especial ‘Enginy i Gràcia’, concretament en 25 ocasions. El monument faller es va veure obligat a traslladar-se a la plaça del Portal Nou perquè l’estructura creixia i la plaça de Na Jordana es quedava petita. Un dels lemes que caracteritza aquesta comissió és fer avantguarda partint de les tradicions, per això han fet falles com ‘Natura Mare’, ‘Tirant lo Blanc’, ‘Oh Dissea’ o ‘Què hi ha darrere d’un bes’. Cada edició compta amb la col·laboració d'una personalitat de l’àmbit cultural, esportiu, educatiu, polític o institucional.

Falla Convent Jerusalem – Matemàtic Marçal

Falla Convent Jerusalem - Matemàtic Marçal 2017

És una de les falles amb més història. El seu origen data de l’any 1893, quan un veí de la localitat demana permís per plantar una falla en la fita dels carrers de Convent Jerusalem i Bonavista, antigament conegut com a carrer del Matemàtic Marçal. Però no va ser fins al 1941 que la falla es construiria com a tal. Des d’aleshores, és una habitual de la Secció Especial i ha guanyat el màxim guardó en 15 ocasions. És la segona falla, després de la Plaça del Pilar, que ha guanyat més vegades el primer premi d’aquesta secció.  

Falla L'Antiga de Campanar

Falla L'Antiga de Campanar 2016

També anomenada ‘Monestir Poblet-Aparicio Albiñana’, és una de les falles més populars de València juntament amb Plaça del Pilar i Convent Jerusalem-Matemàtic Marçal. L’any 2017 va aconseguir el primer premi de la Secció Especial, convertint-se així en la primera millor falla d’ençà que la festa es va declarar Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco. El lema d’aquesta falla era ‘Eterna Seducció’ i tenia un pressupost de 175.000 €. 

Falla Espartero – Ramón y Cajal

Falla Espartero - Ramón y Cajal 2017 Adzucats

Amb més de 112 anys d’història, aquesta falla és la que ha rebut més vegades, concretament en 12 ocasions, el primer premi de la Secció Especial Infantil. Un dels aspectes a destacar és la important ofrena de flors que s’hi fa en honor de la Verge dels Desemparats, la patrona de València, amb la construcció d’un gran mantell de clavells.

Falla Sueca – Literato Azorín

Falla Sueca - Literato Azorín 2018 Adzucats

Tot i que no ha destacat especialment pels seus monuments fallers, juntament amb la falla Cuba – Literato Azorín és una de les comissions pioneres en realitzar imponents espectacles de llums. L’any 2016 va aconseguir l’indult infantil gràcies al primer premi de la Secció Especial Infantil. Amb aquest guardó, Sueca-Literato Azorín va aconseguir el tercer Ninot Indultat al llarg de la seva història. 

Falla Cuba - Literato Azorín

Falla Cuba - Literato Azorín 2016

Juntament amb la falla Sueca – Literato Azorín, és una de les falles que més destaca pels espectacles de llums. L’any 2016 va fer història guanyant el seu primer premi en la Secció Especial d’ençà que uns veïns de Russafa van decidir formar una comissió fallera l’any 1947. Per tant, són dos els primers premis que ha aconseguit, juntament amb el màxim guardó de l’encesa de llums.

Falla de l’Exposició

Falla de l'Exposició Viquipèdia

Tot i que els antecedents fallers del barri de l’Exposició daten de l’any 1912, la comissió va ser fundada l’any 1949. Aquesta falla ha estat guardonada en diverses ocasions en el concurs del Ninot Indultat, amb un total de 10 indults. És a partir de la dècada dels 2000 quan comencen a participar en la Secció Especial i quan guanyen el primer premi els anys 2008 i 2010, a part dels premis en la Secció Enginy i Gràcia.

Falla Plaça del Mercat Central

Falla de la Plaça del Mercat Central

No se sap ben bé si la primera falla que es va plantar va ser a la plaça del Mercat, però sí que és cert que la falla d’aquesta plaça és una de les més antigues, datada del 1797, i considerada com la primera comissió fallera que es va fundar. No destaca per ser una de les falles més premiades. De fet, el 1973 va baixar de categoria fins a l’any 2014, que va tornar a la Secció Especial. Aquesta comissió ha aconseguit sis ninots indultats grans i un d’infantil, tenint l'honor d'haver portat els tres primers ninots de la col·lecció del Museu Faller.

Falla de la Plaça de l’Ajuntament

Falla de l'Ajuntament 2018 Adzucats

També coneguda com a Falla Municipal, diuen que aquesta és la falla de tots els valencians i l’única que obligatòriament queda sempre fora de concurs. Els monuments destacaven per tenir una estètica poc innovadora, fins que l’any 2014 es va trencar aquesta dinàmica monòtona. L’edició anterior, un dels artistes amb més renom de l’art urbà va inundar la plaça de l’Ajuntament de colors, on fallers i polítics van col·laborar en la pintada final de la falla municipal. 

Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Descobrir.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació