Anuncia't al Descobrir

Les 7 botigues de la plaça Gran de Calaf que has de visitar

L'Ajuntament museïtza els establiments més emblemàtics i els mostra tal com eren als inicis del segle XX

Les botigues de la plaça Gran de Calaf recuperen la vitalitat gràcies a la seva museïtzació, que les mostra tal com eren a inicis del segle XX.

La plaça Gran, porxada, era el centre neuràlgic del comerç de la vila i el territori per la celebració del famós mercat de Calaf, que s'hi realitzava des del segle XIII. Aquest fet va suposar l'obertura de més de 40 comerços al voltant del nucli històric, però als anys cinquanta del segle passat el mercat es va traslladar a una altra ubicació i, a poc a poc, les botigues van anar tancant.

Avui, gràcies al projecte 'Les botigues de la plaça Gran, un tresor recuperat', podem visitar set d'aquestes botigues a través de les visites guiades que s'hi fan tot l'any de dimarts a dissabte, a les 10 i a les 12 h; i els diumenges, a les 10.30 i a les 12.30 h (d'octubre a maig, es fan el primer i tercer diumenge de mes, a les 11 h). El preu és de 5 € i cal fer reserva prèvia a l'Oficina de Turisme (93 868 08 33).

Ultramarinos Cal Feu

L'aparador de Cal Feu, una de les botigues museïtzades de la plaça Gran de Calaf L'aparador de Cal Feu, una de les botigues museïtzades de la plaça Gran de CalafAjuntament de Calaf
Botiga de comestibles que ens trasllada als anys quaranta. És una de les botigues més notables de la zona, amb una àmplia diversitat de productes. Un establiment amb molta història conservada al detall. També s'hi pot descobrir com era la publicitat en aquella època.

Bodega

L'interior de la Bodega museïtzada, a Calaf L'interior de la Bodega museïtzada, a CalafAjuntament de Calaf
Ambientada en els anys quaranta, aquesta bodega també feia la funció de taverna. Un lloc sovintejat pels miners de Calaf i un lloc de trobada dels vilatans. En aquesta bodega es poden conèixer els diferents vins i la seva procedència, el tabac i els diferents licors que aquí es podien trobar.

Cal Sala

Cal Sala, entre pastisseria i sala d'art, és un establiment singular de Calaf Cal Sala, entre pastisseria i sala d'art, és un establiment singular de CalafAjuntament de Calaf
Ramon Sala Coy, propietari d’aquesta pastisseria, era artista. Un cop tancada la botiga, va aprofitar el local per obrir un taller d’art. Per això, actualment, Cal Sala està ambientada en les dues temàtiques. A la zona de la pastisseria es pot conèixer el seu funcionament i el que s’hi venia, i al taller d’art hi ha una col·lecció de diferents quadres de l’artista.

Imprenta Juan Oller

Diferents cartells que es van imprimir a l'establiment de Juan Oller Diferents cartells que es van imprimir a l'establiment de Juan OllerAjuntament de Calaf
La família Oller, d’ofici matalassers i venedors de roba, passada la Guerra Civil van tenir la possibilitat de dedicar-se també al negoci de la impremta. Al local on està situada la Imprenta Juan Oller s’hi pot trobar un museu complet, on podreu descobrir com s’elaboraven els textos, cartells, diaris i altres materials de l’època; des del disseny, la confecció, la impressió fins a l’enquadernació. En aquesta impremta podreu veure també la maquinària original, amb més de 100 anys d’història en ple funcionament.

Escuela de niños

Un dels pupitres de l'escola que hi havia als baixos d'un edifici de la plaça Gran de Calaf Un dels pupitres de l'escola que hi havia als baixos d'un edifici de la plaça Gran de CalafAjuntament de Calaf
La Guerra Civil i el franquisme expulsen els mestres republicans dels pobles i ciutats, i aquests són substituïts per mestres en sintonia amb el nou règim. En aquesta aula de repàs hi ha diferents materials que es feien servir a les escoles dels anys quaranta, ja sota el model educatiu franquista. Don Emilio Echaurren va obrir aquesta aula de reforç als baixos de casa seva i es va guanyar l’estima de la gent de Calaf, que en guarden molt bon record per la seva tasca docent.

Pastisseria Cal Mestres

L'obrador de l'antiga pastisseria Cal Mestres L'obrador de l'antiga pastisseria Cal MestresAjuntament de Calaf
Cal Mestres va ser una de les últimes botigues de la plaça Gran a tancar, als voltants de l’any 2006. Tot i això, la botiga s'ha restaurat i ambientat en la forma original que aquesta pastisseria tenia als anys setanta. Popular pels seus torrons de crema cremada i les seves mones, hi ha l’obrador en perfecte estat i els diferents motlles per fer pastissos i torrons.

Cal Garriga

A la mercercia Cal Garriga també es venia roba, joguines, material escolar... A la mercercia Cal Garriga també es venia roba, joguines, material escolar...
La Merceria Perfumeria Cal Garriga va obrir les portes a principis del segle XX, i les va tancar definitivament l’any 1957. Aquesta merceria era molt peculiar: s’hi podia trobar de tot. A més de roba, també hi havia joguines, material escolar, regals de comunió, perfums i complements. En aquesta merceria es reviu com es feien les fórmules dels perfums als inicis del segle XX i quin tipus d’articles s’hi podien trobar gràcies als més de 2.000 productes originals anteriors als anys seixanta que s’hi exposen.
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Descobrir.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació