Anuncia't al Descobrir

Les accions al voltant dels rius que garanteixen la biodiversitat, l'oci i la generació d'energia

Endesa fa balanç dels usos i la gestió que fa de l'aigua en el Dia Mundial de l'Aigua

El Dia Mundial de l'Aigua, amb què l'ONU consciencia sobre la necessitat de preservar-la a tot el planeta, se celebra cada any el 22 de març. Endesa, que utilitza aquest recurs natural per a la seva activitat empresarial, fa balanç i reivindica els usos responsables que en fa.

L'aigua és un recurs estratègic per a l'empresa, i és conscient que és un recurs crític molt afectat pel canvi climàtic: l'Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) preveu que, si no s'adopten noves polítiques ambientals, l'any 2050 la meitat de la població mundial viurà en àrees d'estrès hídric sever, on la demanda d'aigua serà més gran que la quantitat disponible. 

Gestió responsable de l'aigua
Com que l'aigua és un recurs indispensable per a la vida, Endesa fa una gestió responsable de l'aigua que prioritza el benestar del seu entorn:

  1. Gran part de l'energia renovable que es genera actualment a Catalunya prové de les 54 centrals hidroelèctriques que hi ha al territori, que entren en funcionament un cop s'han cobert i garantit les necessitats essencials de consum de boca, el rec dels conreus i el cabal ecològic dels rius.
  2. Els cabals es regulen per laminar les crescudes i evitar que es produeixin inundacions.
  3. Com a mínim dues vegades a l'any (a la primavera i a la tardor) es provoquen crescudes extraordinàries per arrossegar les plantes aquàtiques que s'acumulen en el tram final del riu. L'objectiu és garantir el manteniment ambiental del riu.
  4. Es col·labora amb institucions i entitats culturals i esportives per facilitar l'ús social, lúdic i esportiu de rius i embassaments on hi ha centrals hidroelèctriques. Entre aquestes activitats hi ha el ràfting, el piragüisme, el descens de barrancs i la baixada dels raiers. Endesa allibera un promig de 100.000.000 de metres cúbics d'aigua per facilitar aquestes activitats turístiques i de lleure, i ho fa amb l'obertura de comportes o amb arrencades de grups hidràuliques.
  5. Les centrals hidràuliques de Camarasa, Tavascan, Canelles i la Cova Negra s'obren al públic general, a escoles i a grups concertats per donar a conèixer el procés de producció d'energia elèctrica 100% renovable. També s'obren a les visites el Museu Hidroelèctric de Capdella, l'Espai Patrimonial de la Central Hidroelèctrica de Talarn, el Museu de l'Aigua de Lleida i el Centre de Control d'Hidràuliques de Lleida.
Pla de Conservació de la Biodiversitat
L'aigua és imprescindible per a la biodiversitat i a través del Pla de Conservació de la Biodiversitat, la companyia desenvolupa diferents actuacions a les conques catalanes per preservar l'hàbitat de les espècies que viuen als rius:
  1. El projecte Endesabats fa el seguiment de les colònies de ratpenats amenaçades que habien a les galeries de les centrals hidroelèctriques.
  2. S'instal·len caixes niu al voltant de la centrals hidràuliques de Barradòs, es Bòrdes i Toran, a la Vall d'Aran, per preservar la presència del liró gris, una espècie de rosegador amenaçada. 
  3. Amb la col·laboració dels agents rurals, es rescata la fauna piscícola de canals i altres infraestructures abans de buidar-los per fer-hi treballs de manteniment. L'any 2018 es va descobrir en una d'aquestes operacions de rescat una de les majors colònies de cavilats de la Vall d'Aran, i més de 500 truites es van retornar vives al seu medi natural.
  4. S'està fent un estudi que valora la contribució de les infraestructures hidroelèctriques al benestar humà. L'estudi s'està fent a l'entorn de l'embassament de Talarn, al Pallars Jussà, i els seus resultats preliminars evidencien que la presència de l'embassament augmenta l'aprovisionament d'aliment i regadius amb majors rendiment dels cultius. 
  5. L'estudi HIDSOS, desenvolupat amb la col·laboració de l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA), permet establir estratègies a llarg termini per reduir al mínim els efectes del canvi global.

Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Descobrir.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació