Anuncia't al Descobrir

6 coses sorprenents de la Cerdanya

Et descobrim uns quants secrets i tresors de la comarca de la Cerdanya

La Cerdanya és una vall enorme, plena de tresors i racons per conèixer aquest estiu. Te'ls expliquem.

És la vall pirinenca més grossa!

Cerdanya Ajuntament de Cerdanya
Ho llegeixes bé. La Cerdanya és la vall més grossa pirinenca orientada d’est a oest. De fet, des que surt el sol —darrere el Puigmal— fins que es pon — gaudeix de moltíssimes hores de llum. Que sigui una vall tan oberta, en què els cims, tot i que gairebé arriben als 3.000 metres, no et cauen a sobre, encara facilita més que la llum s’escoli per tots els racons.

Té una torre de Pisa!

Santa Eugenia de Nerellà Sergi Boixader
Bé, de la Cerdanya. Parlem de Santa Eugènia de Nerellà, una església romànica del segle XII popularment anomenada la torre de Pisa de la Cerdanya perquè té el campanar inclinat 1,20 m cap al sud-est. Per cert: és l'únic campanar romànic que resta sencer a tota la comarca.

Un passat combatent

Bellver de Cerdanya Bellver de Cerdanya© Catalunya Film Commission
Des del campanar de l’església de Bellver, un bellverenc va abatre, amb una excel·lent punteria, el sindicalista i anarquista conegut com el Cojo de Málaga, l’abril del 1937, mentre intentava ocupar el poble. Durant la guerra civil, el Cojo de Málaga va participar en el Consell de la Cerdanya amb seu a Puigcerdà. I, segons afirmen algunes fonts, va ordenar una pila d’execucions a la collada de Toses, entre elles, la del mossèn i historiador Jaume Martí.

Les úniques pintures barroques del Pirineu

 Sant Climent de Talltorta
Dins de la discreta església de Sant Climent de Talltorta hi trobaràs un dels millors exemples del Principat de pintura religiosa barroca de caràcter popular, i és únic al Pirineu. A les pintures, daten d’entre el 1714 i el 1737, hi ha representacions del Nou Testament, com ara el judici final o la matança dels innocents. També hi ha motius florals i arquitectònics. Les pintures es conserven en bon estat i han estat subjectes a diverses restauracions.

Del Tibet a la Cerdanya

La travessa de Cavalls del Vent'
El nom de ‘La travessa de Cavalls del Vent' prové de les banderes d’oració que hi ha a l’Himàlaia i que, en tibetà, s’anomenen cavall de vent perquè, quan es mouen, recorden la crinera d’un cavall galopant. En alguns refugis d’aquesta ruta trobarem aquestes banderes que ens evocaran l’Himàlaia a casa nostra.

Té uns búnquers de la Segona Guerra Mundial

Búnquers Martinet
Al final de la Segona Guerra Mundial, el general Franco va idear la línia Pirineus amb 10.000 búnquers per evitar una possible invasió de les forces aliades. A Martinet podem visitar vuit búnquers de la mà d’un guia. Veurem galeries subterrànies i punts de combat i d’artilleria per recordar aquest indret de memòria històrica.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació