Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

4 rutes per descobrir els boscos de Prades

Les millors excursions per (re)descobrir les muntanyes de Prades, un autèntic paradís

Miradors, pobles i monuments. Són alguns dels molts atractius que podem trobar als boscos de Prades, que a mida que anem deixant l'estiu, s'ompliran de castanyes, bolets i colors càlids. Un territori encara poc conegut que, durant aquests mesos, brilla com mai. Una serralada que, n’estem convençuts, hauria de ser declarada parc natural i mereix una visita. Us proposem quatre rutes per descobrir (o redescobrir!) aquestes meravelloses muntanyes. Trobareu tot allò que voleu saber sobre els boscos de Prades al número 260 de la revista DESCOBRIR.

1.Passejada entre castanyers a la vall de Viern

Vilanova de Prades © Òscar Rodbag
Sortint de Vilanova de Prades per la carretera en direcció a Prades, en el primer revolt que trobem, a uns 500 m, agafem una pista que neix a mà esquerra. El camí està senyalitzat amb un cartell que indica la direcció cap a Vallclara i la distància (8 km). El camí es pot recórrer amb cotxe, però no està ben condicionat i no és recomanable transitar-hi. La destinació de la ruta és la bassa de Viern, que és a 4,9 km de distància, però també es pot fer una ruta circular a partir de l’embassament, pujant a la carretera i, passats uns 700 m, agafant el camí vell que va de Vallclara a Vilanova de Prades. Aquesta ruta travessa el barranc de Viern, on s’acumulen un gran nombre de castanyers. Destaquen els de la casa de colònies, que trobem a mà esquerra pocs minuts després de començar la caminada. La finca ha estat arranjada i condicionada per fer-hi activitats de docència al voltant de la castanya.

2.El bosc de l’Agustenc i els avencs de la Febró

Mussara © Òscar Rodbag
Després d’una nit plàcida al refugi de la Mussara, sortim a peu en direcció a l’església de Sant Salvador i el mirador de les Airasses, un balcó privilegiat sobre els cingles del Rafel i les Campanilles, des d’on s’assaboreix una vista espectacular del sud del Camp de Tarragona i l’horitzó blau de la Mediterrània. El camí fa un tomb fins al coll de les Pinedes i comença a guanyar altura mentre voreja per l’est la punta de la Fita Vella, en un tram que serà d’anada i tornada, i s’endinsa al món forestal i obagós del bosc de l’Agustenc, que bé podria fer-se passar per paisatge prepirinenc amb el seu tapís de pi roig, esplèndid i generós en pinetells, camagrocs, rovellons de sang i llenegues negres. Enmig de bons bolets i amb la mirada posada als Motllats, us recomano efusivament completar la descoberta de l’indret tot recorrent els plans del Panxó i la serra d’en Garcia fins al coll de l’Agustenc, i alhora aprofitar l’avinentesa per admirar la bella i profunda diàclasi dels avencs de la Febró, una fissura gegant a la roca, única al nostre país. És recomanable dur un frontal o llanterna per baixar als avencs, i material tècnic d’escalada en el supòsit que vulgueu sortir pel pas equipat Grau dels Avencs; en cas contrari, l’opció és desfer camí fins als graons de roca que donen accés a l’esquerda.

3.A la Mussara pel camí de les Tosques

efugi de les Airasses òscar rodbag
La ruta més clàssica per pujar des del poble de Vilaplana fins a la Mussara és una forma amable de reconèixer part del patrimoni natural de les muntanyes de Prades. La ruta comença a la font de les Creus i s’enfila muntanya amunt, dels 300 fins als 1.000 metres d’altitud, en un primer tram entre camps d’avellaners i cultius, després per camins que s’endinsen entre massa boscosa, amb moltes ombres i alguns salts d’aigua entre cingles, fonts i tolls per remullar-se. A l’arribada, l’esforç té premi afegit, el refugi de les Airasses, les ruïnes de l’antic poble i sobretot la impressionant vista sobre el Camp de Tarragona, amb part de les muntanyes de Prades i el Priorat de fons. La baixada es pot fer pel mateix camí o, com es proposa aquí, pel camí de les Torres o de les Campanilles.

4.De Prades a l’Abellera

Emita de l'Abellera de Prades © Camping Prades
L’ermita de l’Abellera, a Prades, és una de les excursions familiars clàssiques de les muntanyes de Prades. I també és un espai literari. “És un indret feréstec, inoblidable. Un corb ha volat cap a les roques ben roges, estranyament corcades per l’erosió”, en va escriure Marià Manent, i Joan Perucho va decidir que les seves cendres havien de ser enterrades aquí, “en un dels llocs més bells de Catalunya”. L’excursió és d’allò més senzilla: sortim de la plaça Major de Prades, deixem enrere el Portal, travessem la carretera, seguim cap a l’ermita de Sant Antoni. Davant la bifurcació, fem cas de les indicacions: Capafonts (per l’Abellera). Els senyals blancs i grocs d’un petit recorregut (PR) ens fan de guia.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació