Anuncia't al Descobrir

10 coses que no saps de Barcelona

Un temple romà amagat, un antic barri de bugaderes i una estàtua de la Llibertat. Tot el que encara hem de descobrir de la capital catalana.

La Sagrada Família, Plaça Catalunya, Les Rambles, Gràcia o La Catedral són alguns dels emblemes de Barcelona, però més enllà d'aquests llocs, la ciutat amaga racons, escultures i secrets que tot barceloní (i no barceloní) ha de visitar per poder conèixer-la com cal. Ens hi acompanyeu?

Vestigis del Temple August

Vestigis del Temple August
En el bell mig del nucli antic, a l'interior d'un palau medieval del Barri Gòtic, la ciutat conserva un bocí de l'antiga Barcino per tots aquells qui vulguin tastar una mica d'història. Estem parlant de 3 columnes de 9 metres de longitud del Temple d'August, construït a finals del segle I. Arribeu fins al carrer Paradís número 10, però abans d'entrar-hi, ulls a terra, ja que veureu una pedra de molí que marca el que en el seu moment va ser el punt més alt del mont Táber. Gaudir d'aquest trosset de Barcino és gratuït, però cal dir que l'espai és reduït, fet que fa difícil fer bones fotografies. Així que per aquesta ocasió millor dur la càmera, amb el mòbil pot ser complicat.

Sinagoga Major

Sinagoga Major
El Gòtic és una de les zones de la ciutat amb més racons peculiars que cal visitar, així que afegiu a la llista la Sinagoga Major. En un dels carrerons del Call, on si nous hi fixeu passareu de llarg, trobareu una petita porta que us portarà a una de les sinagogues més antigues d'Europa. Construïda al segle VI, l'indret ens convida a entrar de forma gratuïta per conèixer aquest lloc de culte que manté intacte el seu aspecte original.

Estàtua de la Llibertat barcelonina

Estàtua de la Llibertat barcelonina
No, no és cap error, heu llegit bé. Barcelona té amagada una estàtua de la Llibertat, l'emblema de la famosa ciutat de Nova York. Al Passeig Sant Joan, l'Arc de Triomf atrau les mirades de tothom qui camina per allà, però si teniu temps, entreu a la Biblioteca pública Arús, lloc on descobrireu la rèplica, a escala i en bonze, de la coneguda estàtua novayorkina. El 1894, la peça va ser encarregada a l'escultor modernista Manel Fuxà per donar la benvinguda a l'entrada de la biblioteca, la primera pública que es va construir a la ciutat a finals del segle XIX.

Carrer Aiguafreda - Les bugaderies d'Horta

Carrer Aiguafreda - Les bugaderies d'Horta
Durant tres segles, Horta va ser la bugaderia de Barcelona, el 1856 part de les 370 dones que hi havia censades com a bugaderes a la capital catalana es trobaven en aquest barri. Els burgesos es feien rentar la roba en aquesta zona de la ciutat, ja que era la més ben aprovisionada d'aigua i gairebé cada casa comptava amb un pou. Si voleu conèixer un dels carrers més ben guardats de Barcelona i alhora endinsar- vos en el que sembla un petit tros d'Andalusia, dirigiu-vos al carrer Aiguafreda, al barri d'Horta. Els pous i les cases encara es mantenen, i el color rosat i vermellós de les flors que les decoren donen vida al carrer.

Jardí de la Fundació Julio Muñoz Ramonet

Jardí de la Fundació Julio Muñoz Ramonet
On menys t'ho esperes, Barcelona amaga petits espais verds per fugir del bullici de la ciutat, un d'ells es troba a Sant Gervasi. Baixeu pel carrer Muntaner i entre els carrers de Marià Cubí i de l'Avenir fixeu-vos en la tanca de reixa, darrere s'hi amaga el jardí de la Fundació Muñoz Ramonet. No tingueu por a passar, perquè des de 2016, és un espai obert al públic. Gaudiu de les escultures, l'estany, les magnòlies, les palmeres de dàtils, les flors i la casa d'estil noucentista del Marquès d'Alella, que l'any 1945 l'empresari Julio Muñoz va comprar.

Monument de les Brigades Internacionals

Monument de les Brigades Internacionals
Durant la Guerra Civil, la capital catalana va ser un dels punts claus i més afectats pel feixisme, és per això que al barri del Carmel recull un homenatge a tots aquells que volien combatre'l. Feu camí cap al districte d'Horta-Guinardó per conèixer part de la història. Una representació en bronze del tors de David nu amb un escut a la mà és l'escultura que, el 1988, la Spanish Civil War Historical Society va fer construir en homenatge de les Brigades Internacionals, voluntaris d'arreu del món que van venir a Espanya per lluitar a favor de la República.

Passatge de les Manufactures

Passatge de les Manufactures
Quatre metres de desnivell separen Trafalgar i Sant Pere més Alt, l'anomenat esgraó barcelonès en forma de penya-segat que va des de la Trinitat fins la plaça Universitat. Si voleu saber com s'ho feien per salvar aquest desnivell, endinseu-vos al Passatge de les Manufactures. Des de 1878 aquest carreró i les seves escales ressolen aquest accident geològic que determina l'urbanisme de la ciutat. El que en els seus inicis va ser construït pel fabricant de teixits Joan Cirici, avui dia és propietat d'un hotel i particulars.

Plaça de Sant Gaietà

Plaça Sant Gaietà
Si sou dels que realment us agrada descobrir indrets ben amagats de la vista de tothom, dirigiu-vos a Sarrià. Molt a prop del passeig de la Bonanova i del carrer Major de Sarrià trobareu una de les places més petites i més romàntiques de la ciutat. Coneguda com 'el raconet', la plaça de Sant Gaietà és un pati pavimentat de rajola vermella, plena de flors i amb una encantadora buguenvíl·lia. No és d'aquells indrets que es troben de casualitat mentre es passeja, ja que per arribar-hi s'ha d'entrar en un petit carreró que sembla que no porti enlloc.

Passatge de Robacols

Passatge de Robacols
Al Clot, el temps es va parar a finals del XIX. Molt a prop dels arcs del parc i el mercat del Clot s'amaga el passatge de Robacols, darrere el carrer de Rossend Nobas. Nou cases baixes i un terra sense enrajolar formen aquest indret, testimoni del passat rural del barri. Fa cinc anys, els veïns van encarregar posar una tanca per evitar el pas dels visitants, però si us pica la curiositat, podeu treure el cap per veure com en aquest racó el temps no ha passat.

Gravades dels picapedrers a la Catedral de Barcelona

La plaça de la Catedral, al barri Gòtic de Barcelona La plaça de la Catedral, al Barri Gòtic de BarcelonaAnshar73 / Thinkstock
De ben segur que coneixeu moltes de les curiositats que guarda la Catedral de Barcelona, com la calavera del pont del Bisbe. Però us heu fixat bé en les seves parets? Hi podreu trobar les marques gravades dels picapedrers, les seves signatures o imatges relacionades amb la família. D'aquesta manera identificaven els carrers elaborats per la seva brigada i així podien cobrar la feina. Estigueu atents i busqueu lletres, números o figures, com una creu.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació