Anuncia't al Descobrir

Voleu descobrir el modernisme des de casa?

8 obres modernistes de Catalunya que val la pena conèixer

Estar confinat a casa no significa que no puguem viatjar pel territori i conèixer les obres més significatives i desconegudes del modernisme. Descobreix l'empremta que van deixar grans artistes com Gaudí, Puig i Cadafalch, Domènech i Montaner o Jujol sense sortir de casa. Ben aviat les tornarem a recórrer!

La nau Gaudí

Nau Gaudí
Vols conèixer l’inici de Gaudí en l’arquitectura? Doncs no et pots perdre una de les seves primeres obres, la nau Gaudí a Mataró. Aquest projecte va ser encarregat per Salvador Pagès, i el seu objectiu era convertir-se en una nau destinada al blanqueig de cotó. A l’edifici no trobaràs els elements naturalistes i d’experimentació que tant caracteritzen les seves obres posteriors, però gaudiràs d’una nau de gran simplicitat i senzillesa que destaca per l’ampli espai diàfan de 600 metres quadrats, sense divisions internes ni columnes, a causa de la solució sustentadora dels tretze arcs hiperboloides de fusta que permeten una funcionalitat molt més alta.

Casa Coll i Regàs

Casa Coll i Regàs Wikimedia Commons
La joia del modernisme a Mataró és la casa Coll i Regàs. Una obra construïda per un dels millors arquitectes de l’època, Josep Puig i Cadafalch, com un encàrrec de l’empresari Joaquim Coll i Regàs el 1896. L’edifici destaca per la impactant façana on descobriràs els principals elements d’aquest art com el ferro forjat, la pedra i les rajoles. A més, els colors cobren un protagonisme important. Però el que més crida l’atenció és el balcó, un element molt interessant per la seva forma semblant a una tribuna amb quatre columnes decoratives i un mosaic de colors blaus a la part superior.

Cripta Colònia Güell

Cripta de la Colònia Güell Jordi Ferrer
Una de les obres millor conservades d’Antoni Gaudí és la cripta de la Colònia Güell. Aquesta capella s’ubica a un assentament industrial de Santa Coloma de Cervelló, un lloc atípic per crear una obra modernista. Però, les formes, els materials, els colors i les decoracions naturals fan d’aquest edifici un clar exemple del modernisme de l’arquitecte. Tant és que el 2005 va ser declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO. I si t'interessa, la pots visitar sense sortir de casa, tant per dintre com per l’exterior, amb una visita virtual.

Illa Raspall

Illa Raspall PIN
El conjunt modernista més important del Vallès Oriental es troba a la Garriga. Construïts pel famós arquitecte Manuel J. Raspall entre 1910 i 1913, aquests edificis s’han convertit en un element únic de l’arquitectura modernista catalana per ser quatre edificis aïllats però del mateix arquitecte en una mateixa illa de cases. Les construccions exemplifiquen a la perfecció el procés de transformació i de creació d’un eixample burgès que estava vivint la població en aquella època.

Les cases que conformen aquest conjunt són: la casa Barbey, la Bombonera, la Torre Iris i la casa Barranquer. En totes elles es manté una estètica similar que dóna rellevància al revestiment de la tanca del jardí i el revestiment de trencadís de colors que es veuen a l’exterior de les edificacions. A més, destaca la decoració amb motius vegetals a les portes d'accés i les reixes, i les línies ondulades en els elements ornamentals.

Palau Güell

Palau Güell Simon Burchell
Un magnífic exemple de l’arquitectura domèstica modernista és el Palau Güell. Una ampliació de la casa familiar de la Rambla de Barcelona d’Eusebi Güell. Aquest encàrrec va ser un dels primers amb importància que va rebre Antoni Gaudí i va servir d’habitatge de la família Güell i López fins que es van traslladar a l’increïble Parc Güell. L’edifici no només destaca per la façana clarament modernista sinó pel seu interior, on el tractament de l’espai la llum és totalment innovador. A més, l’arquitecte va introduir formes expressives molt singulars utilitzant els materials tradicionals com la pedra, la fusta, el ferro forjat, el vidre o la ceràmica.

Jardins Artigas

Jardins Artigas Canaan
Una de les obres més desconegudes del modernisme i d’Antoni Gaudí són els Jardins Artigas a la Pobla de Lillet. Una construcció que barreja a la perfecció la natura i l’arquitectura a través d’elements de pedra, de decoració floral i de la flora dels jardins. Però el més curiós d’aquesta edificació és el seu origen. Eusebi Güell va fundar la primera fàbrica de ciment de Catalunya i per alimentar-ne els forns utilitzava el carbó de les mines del Catllaràs, molt properes a la Pobla de Lillet. Per això, l’empresari va encarregar a Gaudí la creació d’un xalet d’habitatges pers treballadors de les mines. Durant el temps que va durar la construcció, l’arquitecte es va allotjar a la casa de la família Artigas, i com a mostra d’agraïment va regalar el disseny dels actuals jardins.

Torre de la Creu

Torre de la Creu
A Sant Joan Despí es troba una de les obres de referència de l’arquitecte modernista Josep Maria Jujol. Construïda entre 1913 i 1916, l’edifici tenia l’objectiu de convertir-se en una residència d’estiu per encàrrec de Josefa Romeu i Grau de Gibert. La casa es compon de cinc cilindres de diferents diàmetres i alçades on s’ubiquen les estances, a les quals s’arriba pujant escales de caragol. Però, el punt més singular i atrevit de l’obra són les cúpules que s’alcen al sostre i que estan decorades amb un trencadís d’una gran paleta cromàtica. D’aquí rep el nom col·loquial l’edifici, ja que els ciutadans deien que s’assemblaven a ous i per això, ara és coneguda com la Torre dels Ous.

Caves Codorniu

Caves Codorniu
Si t’agrada el modernisme i el cava és obligatòria la visita a l’edifici on s’ubica Caves Codorniu a Sant Sadurní d’Anoia. El 1895, el gran impulsor de les bodegues, Manuel Raventós, va encarregar al gran arquitecte modernista Josep Puig i Cadafalch un projecte per ampliar l’edifici. Des de 1976 són Monument Històric-Artístic per les espectacularitats del conjunt com els arcs, la gran alçada del sostre, les galeries subterrànies, els jardins o la casa dels Codorniu. Una visita que et farà descobrir tant els secrets del primer cava elaborat a Catalunya com de l’arquitectura modernista tan característica de la cultura catalana.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació