Anuncia't al Descobrir

Rutes per fer a Girona durant la desescalada

L’Ajuntament de la ciutat ha publicat nou itineraris alternatius per fer esport i evitar les massificacions de parcs i carrers

Dos mesos de confinament dona temps per descobrir què l’esport és un factor clau per mantenir-se sans, tant físicament com mentalment. Per això, l’obertura de les dues franges horàries que permeten sortir a fer esport a l’aire lliure són fonamentals per alliberar-se del tancament a casa. Però, amb aquesta mesura es va plantejar un nou problema, les massificacions dels parcs i carrers.

Per evitar-ho, des de l’Ajuntament de Girona han presentat una nova web on es recullen nou rutes alternatives per córrer, fer ciclisme o passejar a la ciutat. L’objectiu d’aquesta iniciativa és evitar les aglomeracions en els espais públics i així poder mantenir les mesures de seguretat demanades i evitar que es torni a expandir la COVID-19. Al portal Rutes de Girona es donen a conèixer camins de la localitat que són interessants i no passen per les principals zones verdes del municipi. A través de les descripcions dels itineraris, la fauna i els monuments, o la informació especialitzada com la longitud, la dificultat i la durada, pots escollir quin d’ells s’adequa més a les teves preferències. Però, el més interessant és que tots ells es troben agrupats a un mapa interactiu de Girona on es veuen resseguits en color groc els recorreguts, però també apareixen els punts d’interès d’aquests, com les fonts d’aigua, amb una ampliació de la informació. Hi ha per a tots els gustos!

Galligants i muntanya de la O
La primera ruta et deixarà sorprès perquè té una dificultat baixa-mitja i una durada d’una hora. Durant el passeig t’esperen tres ambients naturals molt diferents entre ells. Es poden veure des de paisatges agrícoles o pistes forestals fins a senders fluvials a prop del centre històric.

La ruta comença a Sant Pere de Galligants en direcció a la Torre Gironella pel passeig Arqueològic. Després s’inicia el camí de les Creus visitant les catorze capelles de Via Crucis, per acabar veient un paisatge ple d’oliveres i l’espectacular vista de la vall de Sant Daniel des de l’ermita del Calvari. La tornada no és pel mateix recorregut, sinó que el descens es fa a través d’una senda per la muntanya de la O fins al riu Galligants, el tercer ambient de l’itinerari, des d’on es retorna al punt d’inici seguint la vora de la ribera.

Hortes de Santa Eugènia
La ruta més curta de la web és ideal per fer una escapada ràpida a prop de casa. Amb un quilòmetre de distància, una dificultat baixa i una durada aproximada de 16 minuts, l’itinerari recorre una de les principals zones verdes de la ciutat, el Parc dels Aiguamolls de les Hortes de Santa Eugènia. Un lloc tranquil i planer on gaudir de la natura a través del reservori de biodiversitat vinculat als ecosistemes agrícoles de la ciutat de Girona.

La pedra de Girona
Qui ha dit que no es pot fer una ruta històrica durant el confinament? Aquest itinerari et descobrirà la zona est de la ciutat, l’anomenat barri de Les Pedreres, a través d’un recorregut que se centra a conèixer l'antic camí de la Ferradura, lloc que havia estat molt present en la població gironina fins a la urbanització del districte. A més, mostra la història de la “pedra de Girona”, la roca sedimentària calcària de color blanc, gris i blau que s’ha utilitzat durant anys per construir els edificis de la ciutat. A través d’aquesta ruta pots conèixer els llocs d’explotació d’on era extreta i l’arquitectura que avui dia segueix mantenint aquest material a les parets, en un recorregut de dificultat baixa que dura aproximadament una hora.

La séquia Monar i l’herència industrial gironina
Vols conèixer el passat industrial de Girona? Doncs aquest és el teu recorregut. Un itinerari de dificultat baixa que es pot completar en aproximadament 60 minuts. A més, al ser molt planer és ideal per persones amb mobilitat reduïda.

L’itinerari se centra en una de les vies principals on s’ubicava el nucli industrial de la ciutat de Girona i els voltants d’aquesta amb la séquia Monar. El municipi durant els segles XIX i XX, aprofitava l’aigua provinent de la riera derivada del Ter per fer funcionar les fàbriques hidroelèctriques i agrícoles.

Les riberes del Ter
Un itinerari que ressegueix el riu més important de la ciutat és una bona opció, oi? Dels quatre rierols de la vila, el Ter és el principal perquè ha condicionat la urbanització de la mateixa i ha fet possible els grans espais verds dels quals compta Girona.

Aquest recorregut s’inicia als jardins de la Devesa, una de les zones verdes més rellevants del municipi per la seva particular arbreda. A través d’aquest es travessa el riu per arribar al segon punt de la ruta, el parc de les Ribes del Ter, des d’on es pot caminar per la vora del torrent fins al pas de la Barca i l’Illa del Ter, lloc per on es creua a l’altra banda amb el nou pont de Pedret. Per finalitzar la ruta, s’ha de continuar resseguint el riu fins a travessar la resclosa de l’Aurora i l’aiguabarreig de l’Onyar, punt on es dóna per finalitzada la passejada.

Ribes del Ter i Devesa
Al nord-oest del nucli urbà de Girona s’ubiquen dues de les principals zones verdes de la ciutat, el parc de la Devesa i el de les Ribes del Ter. L’itinerari plantejat per l’Ajuntament t’anima a descobrir les més de 40 hectàrees d’un dels espais més emblemàtics del municipi i una gran zona humida ubicada dintre del mateix nucli urbà. A través d’una ruta planera, perfecte per persones amb mobilitat reduïda, d’aproximadament 3,5 quilòmetres, trobaràs un lloc natural i interessant dintre de la ciutat, una característica de la qual no tothom pot gaudir.

Ruta de Sant Miquel
Pels més atrevits i amb ganes de fer una gran quantitat d’esport, aquesta és la ruta perfecta. Amb una longitud de 10,3 quilòmetres i una durada aproximada de dues hores, l’itinerari de Sant Miquel s’ha convertit en el més llarg dels proposats.

Et permet descobrir Girona a través de l’espai protegit de les Gavarres, al qual s’arriba recorrent la vall de Sant Daniel, el riu Galligants i els petits boscos i conreus de la zona. Però la ruta no acaba aquí, si en voleu més podeu continuar cap al puig de Sant Miquel, un lloc perfecte per admirar des de les altures la composició de la ciutat. I encara hi ha més, un cop al cim, no us oblideu de visitar una de les dues variants arquitectòniques que proposa el recorregut. Pots decantar-te per Cal Micaló on et trobaràs restes fetes amb pedra seca, o Collet d’en Figueres que passa per punts com la restaurada font de Cal Mistaire.

Ruta dels ecosistemes
Una bona alternativa per gaudir de la vall de Sant Daniel sense recórrer tants quilòmetres com l’anterior, és la ruta dels ecosistemes. Un itinerari d’unes dues hores que parteix del monestir benedictí per endinsar-se a l'Espai Natural Protegit de les Gavarres. A través del riu Galligants, els masos i les fonts que et trobaràs pel camí, descobriràs un recorregut ple de natura fins a arribar a la part més alta de la conca, lloc on tindràs el plaer d’observar unes vistes panoràmiques increïbles. Això sí, sempre sent respectuós amb el medi ambient perquè la vall ja va patir un gran incendi el 1983 que va cremar aproximadament 2.000 hectàrees.

Sant Daniel
L’últim dels recorreguts és, si es pot, més interessant que els altres. A partir d’un itinerari circular de 7,4 quilòmetres de distància podràs conèixer la història de Sant Daniel, el municipi independent que va ser annexionat a Girona el 1963. Una localitat que encara avui conserva la seva essència rural i que et farà oblidar la gran ciutat. A més, el recorregut també té una part de natura perquè t’endinsaràs als camps i conreus dels voltants del poble per arribar a la zona protegida de les Gavarres.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació