Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX DE TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
Revista 267
Número 267 - Maig 2020

Vall de Boí

En aquest número

Món Descobrir

Puigcercós, el poble engolit per la terra

Una gran esllavissada va afectar l’antiga població de Puigcercós (Pallars Jussà) el gener del 1881 i obligà els veïns a buscar una nova ubicació per viure. Text: Redacció

Reportatge

Colors tropicals a Ponent

Els secans de les terres de Ponent s’estenen des de l’extrem de la Segarra fins al límit amb la franja, ocupant retalls de l’Urgell, el Pla d’Urgell, la Noguera, les Garrigues i el Segrià. La fauna ornitològica és ben particular i, a més dels ocells propis del secà, hi trobem exòtiques aus d’origen tropical. Text: Abel Julien | Fotografia: Jordi Bas Casas

Dossier central / Vall de Boí

Un patrimoni universal per retrobar-se amb el país

Reportatge fotogràfic: Òscar Rodbag

Dossier central / Vall de Boí

Acaronant el cel

Cims de més de 3.000 m custodien el romànic més bell i esvelt Fa vint anys que les esglésies romàniques de la Vall de Boí són patrimoni mundial. Quina és l’excepcionalitat d’aquests temples coneguts arreu del món? Com són ara i com eren en realitat aquestes esglésies aixecades pels senyors d’Erill i consagrades pel bisbe de Roda? Ens endinsem en aquestes joies mil·lenàries que no deixen mai de sorprendre’ns. Text: Susanna Casanovas Muñoz

Dossier central / Vall de Boí

Una reserva de resistència

La periodista Núria Castells, nascuda a Barcelona, explica que fa 25 anys que viu a la Vall de Boí. Un temps durant el qual tot ha canviat: la vall i la seva vida. Lentament i vertiginosament, com passen les coses al Pirineu. Text: Núria Castells Castel | Il·lustració: Harsa

Dossier central / Vall de Boí

Camí de les estrelles

Aigüestortes és un dels millors llocs del món on observar el cel nocturn La Fundació Starlight, que col·labora amb la Unesco, defensa que la llum de les estrelles és un dret. Un dret garantit al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici des que el 2018 va rebre la certificació de ‘reserva Starlight’. Veniu i gaudiu d’aquest tresor! Text: Josepmaria Rispa Pifarré

Dossier central / Vall de Boí

Falles i faros: el culte a la tradició

El pobles celebren el solstici d’estiu amb una festa que és patrimoni de la humanitat Des de l’1 de desembre del 2015, les falles i altres festes del foc dels Pirineus són patrimoni cultural immaterial de la humanitat. A la Vall de Boí, hi ha uns quants pobles que celebren aquesta tradició per donar la benvinguda a l’estiu. Ens hi endinsem i comprovem que, efectivament, els arguments que destacà la Unesco el dia de la declaració són l’ànima del ritual. Text: Oriol Riart Arnalot

Reportatge

Alpens, un museu de forja a l’aire lliure

Carrers, places i cantonades d’Alpens preserven un tresor forjat en el decurs de l’últim segle: més d’un centenar d’elements de forja de característiques i dimensions diverses que embelleixen el poble. Un patrimoni artístic que continua més viu que mai. Text: Anna Gorchs | Fotografia: Òscar Rodbag

48 hores a...

Santa Pau

Descobrim un poble de pedra, medieval, un dels més bonics de la Garrotxa i del país, on conviuen la tradició, la natura desbordant i les maneres de fer d’una terra volcànica. Text: Alba Agustí Bosch | Il·lustració: Nik Neves

Rutes

Ruta a peu

El congost del Mu i els capricis de la natura

El Segre s’obre pas a la Noguera entre muntanyes i crea uns penya-segats impressionants. Podem caminar-hi gràcies a aquesta ruta d’anada i tornada que nosaltres fem des de l’Alòs de Balaguer. Text i fotografia: Jordi Avellaneda

Ruta amb bici

El sentinella de la Ribera i la plana agrícola

Partim del castell d’origen medieval de Móra d’Ebre per pedalar entre conreus d’arbres fruiters i boscos de ribera. Una ruta amb història i envoltada de paisatges rurals. Text i fotografia: Oriol Gracià Carles

Ruta amb nens

Les baumes més sorprenents del Bisaura

L’excursió que proposem visita dues coves on fins no fa gaire hi vivia gent. La ruta passa entre boscos, prats i cingles. I també hi ha una preciosa fageda! Text: Roger Arquimbau | Fotografia: Oriol Clavera Riera

Ruta amb cotxe

El pobles medievals de l’Empordanet

Aquest mes us proposem unir en un itinerari els nuclis medievals del Baix Empordà i, pel camí, descobrir joies com la ciutat ibèrica d’Ullastret i el castell Gala Dalí de Púbol. Text: Redacció

  • Subscriu-t'hi ara
    Aconsegueix 1 any de subscripció per només 59,50€
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació