Anuncia't al Descobrir

El DESCOBRIR aposta per un canvi de model turístic

El director Joan Morales defensa en un article al diari 'Ara' que la hipermobilitat i la cultura 'low cost' són "un model depredador que no té futur"

Joan Morales, director de la revista DESCOBRIR, publica un article en el diari 'Ara' en què defensa que cal canviar el model turístic actual, perquè "el creixement il·limitat, la hipermobilitat i la cultura 'low cost'" representen "un model depredador que no té futur i que fa molts anys que sabem que hem de canviar de dalt a baix".

Des que va néixer, l'any 1997, la revista ha defensat sempre el turisme de proximitat i publica cada mes reportatges i articles que engresquen els lectors a conèixer el territori, els paisatges, els pobles i la gent del país. Així ho descriu Joan Morales en l'article: "Hi ha pocs països com el nostre, on tan sols tres-cents quilòmetres separen el delta de l’Ebre i els cims de més de 3.000 metres de l’Alta Ribagorça o el Pallars Sobirà. Entremig, un festival de paisatges que acull una quarta part de tota la biodiversitat europea en el 0,7% de la seva geografia".

1.500 milions de desplaçaments internacionals
Però amb l'aparició dels vols barats i la proliferació dels creuers i els lloguers turístics, "el nombre de desplaçaments internacionals arreu del món ha passat dels 25 milions del 1950 als 1.500 milions de l’any passat. Les vacances a l’estranger s’han convertit en part indispensable de la cultura d’oci i consum de les societats modernes".

Una gran oportunitat
Què passa si no ens podem moure?, es pregunta el director del DESCOBRIR, que creu que "l’escenari que hem d’afrontar esdevé una gran oportunitat", i afegeix que "les mesures per reduir l’impacte sobre el canvi climàtic o per combatre el col·lapse de les destinacions no són creïbles sense una reflexió molt més honesta i incòmoda de la que hem fet fins ara. Ni es pot créixer il·limitadament, ni la replicació d’aquest model en zones menys saturades resol cap problema. La present crisi ens explica de manera diàfana que el planeta retornarà com un bumerang la bogeria consumista en què vivim immersos".

Com els primers excursionistes
Finalment, Joan Morales conclou que "l’aventura de viatjar sempre comença a casa, en la més estricta intimitat. I seria bo recuperar la motivació inspiradora dels primers excursionistes quan descobrien el lloc on vivien, allò que eren, com fan els infants seguint el seu instint".

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació