Anuncia't al Descobrir

Els millors festivals de senderisme dels Pirineus

Una excel·lent oportunitat per practicar un turisme saludable i de proximitat

Malgrat la crisi sanitària, la major part dels festivals previstos seguiran endavant. Aquest 2020 se celebraran, de juliol a octubre, 8 dels 11 festivals previstos inicialment. Enguany, s’incorpora a la iniciativa un nou territori, el Berguedà. Aquests esdeveniments ajuden a promocionar els Pirineus des de múltiples punts de vista i tenen les rutes guiades a peu com a fil conductor.

Per ordre cronològic, els Festivals de Senderisme tindran lloc al Berguedà (4-5 de juliol), que s’incorpora com a novetat a l’edició d’enguany; la vall Fosca (30 de juliol - 2 d’agost); la Val d’Aran (24-30 d’agost); l’Alt Empordà (25-27 de setembre); la Conca Dellà (2-4 d’octubre); la Garrotxa (2-4 d’octubre); la Vall de Boí (10-12 d’octubre), i el Ripollès (16-18 d’octubre).

Festival Camina el Berguedà (4-5 de juliol)


El Berguedà té una xarxa de camins històrics amb prop de 2.000 km que uneixen els pobles de la comarca. Aquests antics camins, la majoria d’origen medieval, conviden el caminant a fer un viatge en el temps i evocar, per exemple, l’exili càtar dels “bons homes”. Aquest 2020 s’hi organitza, per primer cop, un festival de senderisme. Dissabte, 4 de juliol, el programa inclou una ascensió guiada al Sobrepuny (1.656 m), un cim de silueta imponent, i un recorregut pel camí aeri de l’Àrtic per contemplar unes grans vistes dels jaciments paleontològics de la zona. Diumenge, 5 de juliol, es farà una ruta per gaudir de diferents perspectives del mític Pedraforca, i un tomb per una colònia agrícola única (la de Graugés). Totes les caminades acaben amb un tastet gastronòmic o amb una visita a un equipament turístic.


Festival de Senderisme Vall Fosca - Pirineus (30 de juliol - 2 d’agost)

La vall Fosca, al nord del Pallars Jussà, ens il·lumina amb una trentena d’estanys i uns cims imponents de quasi 3.000 m. També és una de les portes d’entrada al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, al qual s’accedeix còmodament amb un telefèric que puja a l’estany Gento. En aquesta edició, els participants compartiran esmorzar amb productes gastronòmics de proximitat (seguint la tradició de la berena), soparan sota les estrelles després de visitar l’estany Gento (destinació Starlight-UNESCO) i observaran fauna salvatge (rapinyaires i isards) a la zona d’Aguiró. Així mateix, es farà una caminada ramadera per la vall de Filià per conèixer els secrets dels pastors (i veure com donen sal al bestiar) i s’oferirà una xerrada sobre bons hàbits a la muntanya per part d’un representant del cos de bombers GRAE de la Generalitat de Catalunya.


Val d’Aran Walking Festival (24-30 d’agost)

La Val d’Aran, sovint coneguda només per l’oferta d’esquí, és un paradís per al senderisme, amb més de 300 km de camins senyalitzats. El paisatge d’alta muntanya pirinenca es combina amb una riquesa cultural de primer nivell i una gastronomia singular i deliciosa. L’oferta d’aquest festival és molt àmplia, amb una setmana d’activitats i 27 rutes guiades. Entre d’altres, es visiten paratges de gran bellesa com l’Artiga de Lin, la vall de Toran, el bosc de Carlac o els estanys de Colomers, Saboredo i Besiberri. D’altra banda, es preveuen ascensions al tuc de Pan, al cap de la Serra o al cap de Marimanha. Altres paratges que es visitaran seran les cascades de Molières o Montgarri. A més, s’hi inclouen visites al castell de Bossòst, a la Mina Victòria i a pobles poc coneguts, i també tallers de plantes medicinals.

Alt Empordà Sea Walking (25-27 de setembre)

A l’Empordà, els Pirineus es troben amb el mar. Les Alberes i la serra de Rodes són els primers territoris que veu el sol quan surt i uns espais magnífics per practicar el senderisme per la bellesa escènica dels paisatges, molts d’ells protegits, i per l’extensa xarxa de camins. D’aquest festival, que arriba a la segona edició, destaca una proposta que combina senderisme amb navegació per gaudir així de paisatges terrestres i marítims. L’oferta també inclourà rutes per formacions geològiques fascinants i passejades entre dòlmens o menhirs. Coincidint amb l’arrencada de la tardor, es visitarà la serra de les Salines, on començarà a despuntar un paisatge de colors torrats. I com l’any passat, s’ha programat una caminada nocturna per escoltar els sons de la nit i fer degustacions de deliciosos productes de l’Empordà.


Lo Festival de Senderisme de la Conca Dellà (2-4 d’octubre)

La Conca Dellà, al Pallars Jussà, és un territori prepirinenc que forma part de la gran Conca de Tremp i que destaca per l’autenticitat, amb una cultura mil·lenària i una geologia reconeguda a escala mundial per la UNESCO (Geoparc Orígens). La segona edició d’aquest festival arriba amb la motxilla carregada de llegendes, geologia i història romana. Tastets de productes locals, una nit sota les estrelles i la visita a indrets mítics de la Conca Dellà guiats pel gran escriptor Pep Coll completen un programa d’allò més atractiu. Es caminarà pels estanys de Basturs sota el guiatge del director científic del Geoparc Mundial UNESCO Orígens, Xavier Mir; es farà un itinerari circular pels despoblats de Siall i Llordà, i es visitaran les excavacions recents de la muralla romana d’Aeso (Isona), la més llarga i alta de Lleida.


Garrotxa Volcanic Walking (2-4 d’octubre)

La Garrotxa és terra de volcans i colades de lava, pobles de postal, boscos encisadors, paisatges rurals i una gastronomia exquisida. Passejades tranquil·les pel Parc Natural de la Zona Volcànica es combinen amb rutes més exigents pels terrenys agrestes de l’Alta Garrotxa. Aquesta segona edició del festival ofereix més de 15 activitats de senderisme. Ascensions a cims emblemàtics, rutes per coves i gorgs, i activitats més pausades i relaxants com ara sessions de ioga, meditació i marxa nòrdica en entorns de somni. Entre les activitats guiades, es podrà gaudir de la posta de sol al cim del Puigsacalm, d’una passejada nocturna per la mítica fageda d’en Jordà, d’un itinerari entre colades de lava o d’una refrescant ruta pels gorgs de Santa Pau. Totes les sortides acabaran amb degustacions de productes locals.


Vall de Boí Trek Festival (10-12 d’octubre)

Boí és una de les valls pirinenques amb més història, amb les esglésies romàniques patrimoni de la humanitat com a tret distintiu. A més, la vall és un dels accessos principals al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Els dies del festival coincideixen amb l’esclat de la tardor, motiu pel qual es farà una ruta pel Parc Nacional per gaudir dels colors d’aquesta estació. Al vespre, una activitat d’observació astronòmica descobrirà per què aquest cel ha estat declarat destinació Starlight per la UNESCO. Per als amants del patrimoni (material i immaterial), una activitat resseguirà els camins històrics de la vall, una altra permetrà visitar les esglésies romàniques i una darrera servirà per conèixer la tradició ancestral de les falles dels Pirineus.

Ripollès Discovery Walking (16-18 d’octubre)


El Ripollès és una comarca per descobrir la petjada de la cultura mil·lenària, amb monestirs, esglésies romàniques o barraques de pastors. A les valls de Ribes i Camprodon, el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser protegeix paratges naturals de gran valor. La segona edició d’aquest festival es trasllada a la tardor, quan les fagedes i les rouredes del Ripollès presenten uns colors ocres, taronges i vermells per quedar-se bocabadat. Rutes al costat de gorgs i salts d’aigua, circuits d’orientació i ‘phototrekkings’ configuren un programa ben atractiu. Alguns dels paratges per on passaran les 11 activitats previstes seran el circ d’Ulldeter, la carena de la serra de Montgrony, els boscos de Campelles (amb marxa nòrdica), el famós torrent de la Cabana, les pastures d’Espinavell o l’espectacular camí equipat de la vall de Freser.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació