Anuncia't al Descobrir

4 tresors de la vall del Ges que voldràs conèixer

Aigua, bones vistes i una fageda monumental s’amaguen al nord d’Osona

El riu Ges, principal element vertebrador de la vall del Ges, neix, curiosament, fora d’aquest territori. Ho fa més al nord, a Vidrà, i en el seu recorregut cap al sud de seguida topa amb la carena de muntanyes que formen, d’est a oest, les serres de Curull i de Bellmunt. Sota, una vall que amaga uns tresors que voldràs conèixer quan acabis de llegir aquest article.

El Ter i les colònies industrials

Colònia Borgonyà - la vall del Ges Oriol Clavera
Seguint el Ter trobem un sender de gran recorregut, el GR 210 o Camí Vora Ter, adaptat per fer a peu o amb bicicleta des del seu naixement, a la comarca del Ripollès, fins al Mediterrani. Al seu pas per la vall del Ges, el Camí Vora Ter permet visitar dues de les colònies tèxtils més destacades del territori, Borgonyà i Vila-seca, al terme municipal de Sant Vicenç de Torelló.

La fageda monumental de la Grevolosa

Fageda de la Grevolosa - vall del Ges Oriol Clavera
La Grevolosa és un indret humit, feréstec, ombrívol, màgic... Aquestes condicions ambientals faciliten el creixement del faig, amb exemplars que superen els 30 m d’alçària i els 200 anys d’existència, alguns dels quals monumentals. Passejar per la Grevolosa a la tardor, quan el bosc presenta una paleta de colors marrons, taronges, vermellosos... i la boira dóna a l’espai un punt fantasmagòric, és una de les grans experiències que la vall del Ges ofereix als visitants. Però fer-ho ara a l’estiu, t’assegura estar una estona sota la fresca.

Des del coll de Bracons i des de la vall del Fornès es pot arribar a la Grevolosa i l’ermita de Sant Nazari mitjançant curtes excursions per pistes i corriols de muntanya, molt nombrosos a la zona.


El Ges i el forat Micó

Salt del Molí - Vall del Ges Oriol Clavera
Un altre sender de petit recorregut, el PR C47 o Camí Vora Ges, permet resseguir aquest riu des de Torelló, on conflueix amb el Ter, fins a Vidrà, vora el seu naixement. L’itinerari travessa el forat Micó, l’impressionant tall a la roca que ha obert el riu,i visita la Tosca de Degollats, una curiosa formació de material calcari situada en un paratge ombrívol i envoltada de vegetació abundant, i el salt del Molí, ideal per refrescar-se a l’estiu.

El santuari de Bellmunt, l’ermita “al cel suspesa”

Bellmunt - vall del Ges Oriol Clavera
Ubicat al punt culminant de la serra de Bellmunt, a 1.246 m d’altitud, en un dels millors miradors d’Osona, trobem el santuari de Bellmunt, un edifici emblemàtic d’origen incert però ja mencionat al segle XIII, construït sobre roca viva. El santuari de Bellmunt va ser descrit com “l’ermita al cel suspesa” per mossèn Cinto Verdaguer en el seu poema “L’emigrant” musicat i estrenat el 1894.

Malgrat que amb vehicle s’arriba ben bé a peu del santuari, els excursionistes més avesats han de saber que un sender de petit recorregut, el PR C45 o Sender de la Vall del Ges, permet accedir-hi a peu des del sud, partint de Torelló i passant per Sant Vicenç i per Sant Pere. Tota una excursió.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació