Anuncia't al Descobrir

5 icones de la Festa Major de Solsona

La capital del Solsonès celebra la festa gran del 7 al 10 de setembre

És una de les festes més importants i antigues del país, i posseeix algunes característiques que la distingeixen de la resta. Aquí en destaquem cinc. Abans d'anar-hi, consulteu l'agenda al web de l’Ajuntament; també hi indicaran les mesures contra la covid-19.

La ciutat medieval
La Festa Major fa més de tres segles que no canvia d’escenari. Els organitzadors han vetllat perquè tota la festa transcorri dins del recinte emmurallat de Solsona. Els solsonins es van dotar l’any 1983 del Protocol del folklore geganter de les diades del Corpus i la Festa Major a la ciutat de Solsona, un text pioner que recull amb solemnitat tots els elements distintius de la Festa Major.

L’inici
L’any 1652, en plena epidèmia de pesta i quan els metges ja no tenien cap més remei per fer-la minvar, el consistori va demanar solemnement rogatives a la marededéu del Claustre. Segons les cròniques, a partir d’aquell moment no es va moure “ninguna cosa”. Ningú més no va morir. L’1 de setembre de l’any següent, 1653, es proclamà la Mare de Déu del Claustre patrona de Solsona. Aquí nasqué la Festa Major.

Marededéu del Claustre
És el símbol religiós i històric de la marededéu del Claustre, i és una de les imatges més importants del romànic universal, i a qui es dedica la festa. El papa Pius XII la va proclamar per segona vegada patrona de la ciutat, i es va erigir com una de les verges més importants de Catalunya. Del seguici de la primera proclamació, l’any 1653, i de la processó de Corpus del 1331, en sorgiren els elements protocol·laris que encara acompanyen els seguicis i en conserven bona part de la indumentària, com les bandes dels regidors i els agutzils, o les espardenyes de set brencs.

El Drac
És l’element per antonomàsia de la Festa Major de Solsona. La seva antiguitat, de més
de 300 anys, i el seu caràcter imponent –pesa 96 kg, ja que és fet per una estructura totalment de fusta i revestida per un conjunt de prop de 10.000 escates– l’han convertit en un símbol. Data de l’any 1692 i només ha sofert petites restauracions. És, per tant, un dels tres dracs més antics del Principat.

El Gegant Vell
La primera referència sobre els gegants és del 1675, quan en va aparèixer una primera parella. La segona parella arribaria l’any 1727, amb motiu de la translació de la imatge de la Mare de Déu del Claustre. Destaca el gegant Vell, que és, juntament amb el drac, un dels protagonistes de la Festa Major, i no ha sofert canvis. Si observem el gegant vell del segle XIX i el del 1959, les diferències són gairebé inexistents. 

A l'últim número de la Revista 'El Priorat que no surt a les guies' que encara podeu trobar al vostre quiosc, hi ha més informació sobre la Festa Major de Solsona.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació