Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX DE TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

6 llocs per veure i escoltar la brama del cérvol

Us donem tots els detalls perquè pugueu triar on i com gaudir d’aquesta experiència ecoturística única

És un espectacle que no necessita entrada ni escenari. La brama del cérvol és l’estrena que cada any dóna la benvinguda a la tardor als Pirineus. Des de mitjans de setembre fins a mitjans d’octubre, els cérvols entren en el període de zel. Els mascles inicien una batalla oberta per aconseguir reproduir el seu llinatge entre les femelles del grup. Marcar els pins amb les banyes, furgar el terra, deixar el seu rastre, lluitar a cop de banyes i, el més destacat, bramar. Un bram greu i fort que se sent des de metres i metres de distància. Escoltar-lo és una experiència que s’ha de viure. Us donem tots els detalls dels sis llocs on podeu veure i escoltar la brama del cérvol a Catalunya.

Reserva Nacional de Caça de l’Alt Pallars

Cérvol bramant La brama del cérvol és entre el 15 de setembre i el 15 d'octubre aproximadamentThinkstock
Alós d’Isil, Cerví i les Ares són els tres punts d’observació de la brama del cérvol que instal·laran els tècnics de la reserva els caps de setmana entre el 19 de setembre i el 18 d’octubre. Des de trenc d’alba fins a les 11 h, i des de les 16 h fins que es fa fosc, en aquests punts trobareu informadors amb prismàtics i telescopis terrestres que us ajudaran a localitzar els cérvols. També hi ha l’opció de contractar els serveis d’algun dels guies acreditats del Parc Natural de l’Alt Pirineu per gaudir d’una experiència més personalitzada, com la d’Obaga Activitats, que ofereix una sortida a primera hora del matí per escoltar l’espectacular zel dels cérvols entre les dates indicades. MónNatura Pirineus, a Son, també oferirà l’activitat al capvespre els dies 19 i 26 de setembre i 3,10 i 11 d’octubre.

Reserva Nacional de Caça de Boumort

Cérvol a Boumort Un cérvol fotografiat durant una de les travesses que ofereix Rutes Pirineus a BoumortRutes Pirineus
En aquesta zona del Pallars Jussà, teniu dues opcions per gaudir d’aquest espectacle: la visita lliure o la visita guiada. Per descobrir la reserva pel vostre compte, és imprescindible un 4x4 i disposeu de quatre rutes recomanades que passen per diferents punts d’interès. Si opteu per fer-ho amb guiatge, heu de saber que la reserva ha habilitat una zona exclusiva per a aquest tipus de visites per poder gaudir de l’experiència amb la màxima tranquil·litat i sense perjudicar la fauna. Des de l’any passat, la Reserva de Caça de Boumort té una regulació especial per a la l’observació de la brama del cérvol per evitar massificacions i no molestar els animals. Una altra opció és agafar un paquet com el que ofereix Rutes Pirineus, en què fareu una ruta guiada de dos dies, dormint al refugi del Clot de Cuberes, on podreu escoltar la brama abans d’anar a dormir i a trenc d’alba. Les sortides es fan l’últim cap de setmana de setembre i el primer d’octubre.

Parc Natural del Cadí-Moixeró

Cérvol al Cadí Un cérvol al Parc Natural de Cadí-MoixeróJordi Garcia Petit
El Cadí-Moixeró també és hàbitat de cérvols i el Parc Natural, amb la col·laboració del cos d’agents rurals del Berguedà, organitza una sortida, el dissabte 26 de setembre, per escoltar la brama. Aquest any, a causa de la pandèmia, serà una activitat reduïda a un grup de deu persones. A part d’aquesta proposta institucional, empreses de la zona també ofereixen guiatge per gaudir de l’espectacle. És el cas de Cuiol Nature, que té previst fer diverses sortides a Vilella, a prop de la Pobla de Lillet. “No és la zona més bonica del parc, però és un lloc que ens permet tenir una bona visió amb els telescopis terrestres sense destorbar els animals”, explica Salvador Puigmartí. Una altra opció és el recorregut d'interpretació de rastres i fisiologia que oferirà tots els divendres, dissabtes i diumenges a partir del 25 de setembre i fins que acabi la brama l'empresa Guies Cingles. Ho faran des de Castellar de n'Hug, en una zona dins del parc. Podeu apuntar-vos-hi escrivint un correu a info@guiescingles.cat.

Vall d'Aran

Vall d'Aran des de Canejan La vall d'Aran des de Canejan, un dels llocs on veure cérvols a la zonaGetty Images
“A la Vall d’Aran els cérvols són una plaga”, explica la Sara, de Verd e Blu. Diu que hi ha tants cèrvids que és fàcil escoltar la brama des de molts llocs, “fins i tot des del mateix poble de Bossost”, detalla. Verd e Blu ofereix dues sortides (el 3 i el 10 d’octubre) per viure aquesta experiència i, també, explicar la problemàtica que pot ocasionar tenir un excés de cérvols a les muntanyes. És una de les activitats relacionades amb la brama que ofereix el programa de tardor de Turisme de la Vall d’Aran. La Patri, de Camins, també farà sortides per escoltar la brama, entre el 15 de setembre i el 15 d’octubre. Ho farà a demanda i per grups mínims de quatre persones. Per demanar informació i apuntar-vos, podeu trucar al 696 680 950.

Serra del Catllaràs

Isard Boumort Durant les activitats, també es poden veure altres animals com els isardsRutes Pirineus
La serra del Catllaràs, molt a prop del Parc Natural del Cadí-Moixeró, també és hàbitat de cérvols. Algunes empreses i entitats ofereixen viure-hi l'experiència. És el cas de la Fundació Miranda que proposa una immersió de dos dies i una nit a la finca del pla de l'Orri, on podreu escoltar la brama i conèixer els projectes de conservació d'espècies amenaçades de fauna i flora existents a la zona, així com els cavalls lliures del projecte.

La Cerdanya

Cadí-Moixeró Vistes del Cadí des de la CerdanyaGetty Images
De moment, no hi ha cap activitat específica per escoltar la brama a la Cerdanya, però és una zona on les poblacions de cérvols creixen any rere any i algunes empreses es plantegen la idea d’oferir el guiatge per gaudir de la brama. “Les poblacions de cérvol augmenten ràpid, no descarto que d’aquí uns anys sigui fàcil, com en d’altres llocs, escoltar la brama”, explica l’Àngel Bonada, de Taigà Natura als Pirineus.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació