Anuncia't al Descobrir

6 pobles que cal conèixer al Priorat

Una de les comarques amb menys densitat que amaga nuclis encisadors

És una comarca agresta, atapeïda de vinyes i esquitxada de poblets de pedra on sembla que el temps s’hagi aturat. Recórrer-la per carreteres secundàries és trobar-hi una sorpresa darrere una altra. La veritat és que tots els municipis d’aquesta terra de vins tenen el seu encant, però us hem seleccionat els sis pobles que creiem que cal conèixer al Priorat.

La Vilella Baixa

La Vilella Baixa La Vilella Baixa, un dels pobles que es veuen des del coll d'en SolansGetty Images
Coneguda com la Nova York del Priorat, la Vilella Baixa és un poblet encisador. Li han donat aquest sobrenom les cases que hi ha sobre el barranc d’Escaladei. I, realment, són tan altes que bé podrien ser els gratacels de principi del segle passat. A part d’admirar aquestes vistes, també heu de travessar el pont de pedra sobre el riu Montsant i caminar pel carrer més antic del poble.

La Figuera

La Figuera La Figuera se situa sobre un turóTurisme Priorat
Construïda al cim d’un turó amb l’església de Sant Martí al punt més elevat, la Figuera és un d’aquells pobles que quan mires de lluny sembla una postal. Us heu de perdre pels seus carrerons, però també és imprescindible que aneu als miradors del Coll dels Solans i Sant Pau, que ofereixen unes panoràmiques extraordinàries de l’interior del Priorat. A més, des de Sant Pau es diu que es poden contemplar terres de set províncies (Tarragona, Lleida, Saragossa, Castelló, Terol, Osca i Conca). Si teniu ganes de caminar, anoteu la cova d’en Vasques i la Roca Foradada com a punts rellevants.

Porrera

Porrera Els rellotges de sol són els protagonistes de PorreraOriol Clavera
Els rellotges de sol que hi ha escampats a les façanes de Porrera ja són un motiu suficient per acostar-se a aquest municipi. Els més significatius són el Rellotge de Tarda, a la plaça de la Guineu, i el quadrant vertical inclinat, de grans dimensions, situat al carrer Pau Casals. La majoria daten del segle XIX, època d’esplendor de Porrera a causa del reeixit comerç del vi. Actualment, encara hi trobem alguns dels cellers més reconeguts de la comarca, com el Vall Llach, del cantautor Lluís Llach, o el celler de l’Encastell. Per acabar la visita, acosteu-vos fins a l’ermita de Sant Antoni Abat, construïda al segle XVII al cim d’un turó, d’una sola nau amb espadanya. Molt fotogènica!

Falset

Falset Falset és la capital del PrioratAjuntament de Falset
És una de les capitals de comarca més petites de Catalunya, però és encantadora. La plaça de la Quartera enamora només posar-hi els peus. Voltada d’antics porxos, és una de les poques places construïdes en pendent, on el Palau dels Ducs de Medinaceli i el Palau dels Comtes d’Azara, tots dos d’estil renaixentista, li confereixen una elegància particular. A Falset, també hi heu de visitar el celler cooperatiu, un edifici modernista construït el 1919 per l’arquitecte Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí; i el castell, que va ser bastit al cim d’un pujol al segle XII i va ser residència dels comtes de Prades. Quan hi aneu, no podeu marxar sense fer un tast de vins a un dels seus cellers o botigues del poble.

Siurana

Siurana El nucli de Siurana és un enclavament encisadorGetty Images
És petit però t’hi pots passar dies i hores recorrent els seus carrers de pedra i admirant les vistes des de l’església romànica de Santa Maria. Siurana s’ha convertit en un d’aquells llocs que, per moltes vegades que s’hi va, sempre s’hi vol tornar. És un nucli que sembla tret d’un conte i que té una història fascinant. Dalt dels cingles, conserva les restes del castell àrab amb unes vistes espectaculars. Hi ha el cingle que es coneix com el Salt de la Reina Mora, ja que, segons diu la llegenda, la reina Abdelàzia va saltar al buit amb el seu cavall abans de caure en mans enemigues. Haureu d’anar-hi per comprovar si és veritat que hi ha la marca profunda de la ferradura del cavall clavada a la pedra.

La Morera de Montsant

Escaladei Escaladei és un dels nuclis de la Morera de MontsantGetty Images
És el punt de partida de moltes de les excursions més emblemàtiques a la Serra Major de Montsant, ja que hi té molts accessos, anomenats graus, com el grau dels Barrots, el grau de Carabassal, el grau de l’Agnet o el grau de Salfores. A més, és el terme municipal on es troba el pintoresc llogaret d’Escaladei i les restes de la cartoixa de Santa Maria d’Escaladei, un dels monuments més destacats del Priorat.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació